Hi ha productes que tenim molt clar com els hem de guardar a casa nostra. A la nevera, als armaris, al congelador, a temperatura ambient, en llocs més freds... Sí que és cert que existeixen alguns aliments que generen més debat, com és el cas dels ous. No obstant això, les begudes alcohòliques poden provocar més dubtes, com ocorre amb els vins. És per aquesta raó, que la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, se centra aquesta setmana a repartir consells i recomanacions sobre com conservar correctament el vi a casa sense que es faci malbé.

Agafa llibreta i bolígraf per apuntar totes les tècniques per tenir un celler a casa amb ampolles de vi i que no et vegis obligat a llençar-les perquè s'hagin atrotinat.


Com guardar el vi a casa? Tot el que s'ha de tenir en compte

La idoneïtat dels llocs foscos

El primer element a tenir en compte és que hem de tenir una sala a casa nostra que sigui fosca, és a dir, un espai en el qual no penetri directament la llum solar. El motiu és ben clar, exposa Viladric, ja que d'aquesta manera "evitem una oxidació prematura que esdevindria en un vi dolent i fet malbé". L'emmagatzematge del vi en un lloc fosc es recomana principalment a causa de la sensibilitat de molts vins a la llum, especialment a la llum ultraviolada. La llum pot descompondre i degradar compostos químics al vi, com els tanins i pigments. Això pot afectar negativament el sabor, aroma i color del vi, portant a una pèrdua de qualitat. A més a més, els raigs UV poden afectar les molècules orgàniques en el vi, cosa que alhora pot alterar el perfil de sabor i aroma. Els vins blancs i escumosos són particularment susceptibles a aquests canvis.

Un lloc fresc i a baixa temperatura

A continuació, haurem de buscar un lloc fresc. Allunyar-nos al màxim de la calor i les temperatures moderades i altes. És fonamental que la temperatura sigui constant i no es mogui dels valors entre els 10, 12 i 15 °C. D'altra banda, la humitat ha d'oscil·lar entre el 60% i el 70%.

Què fer amb el vi a la nevera?

Què fem amb el vi quan l'hem comprat o quan l'hem obert? El guardem a la nevera o millor un altre espai? Doncs bé, la sommelier explica que "una vegada el tenim obert, òbviament és millor reservar-lo a la nevera". Però si tens pensat desenfundar una ampolla de vi al cap d'un llarg període de temps, el millor és deixar-lo en una habitació que reuneixi les condicions esmentades anteriorment. "En aquests casos, la nevera mai no és l'opció ideal perquè està plena d'olors molt fortes que poden interferir en la qualitat del vi", matisa Carla Viladric.

Vertical o horitzontal? Així s'ha de guardar el vi

Segurament, és un dels dubtes que més sobrevola en els pensaments de la gent. Vertical o horitzontal? Trobaríem que a totes les llars fan una mica de tot. Però hi ha una manera que és la correcta. Si ets de les persones que reserva les ampolles de vi en vertical, has de saber que no és l'indicat i que aquesta beguda perdrà qualitat. La millor manera de guardar una ampolla de vi és posar-la en horitzontal. El motiu, segons ensenya l'experta en vins, és que d'aquesta forma el líquid està tocant el tap de suro i això ajuda al fet que no s'assequi. Si això passés, el tap es podria encongir i podria provocar oxidacions.

I, per últim, Viladric aconsella tocar el mínim possible l'ampolla de vi i evitar unes vibracions excessives. Per tant, guardar-lo al costat d'electrodomèstics o al costat de fonts de calor no és gens recomanable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!