Heu sentit mai a parlar dels 5 magnífics del Priorat? Un grup de cinc joves visionaris que, en els anys 80, van decidir arriscar-se i apostar per fer vi al Priorat. Una zona oblidada, pel seu terreny abrupte, complicat, de pendents impossibles i de sòl hostil, que ha acabat essent una de les zones més prestigioses d’elaboració de vi del món. René Barbier, Daphne Glorian, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana són cinc noms que els professionals del vi tenim gravats a la ment. Si he aconseguit despertar-vos la curiositat i voleu aprofundir més en aquesta història, trobareu un programa de Sense Ficció de l’any 2017 penjat al 3Cat que us l’explica al detall.
Parlar dels vins més cars de Catalunya m’ha portat directament a aquesta connexió amb els 5 magnífics, doncs, la gran majoria dels vins catalans de més preu, tots ells negres, s’elaboren al Priorat. Són vins exclusius i que es posicionen entre els millors del món, tant per la seva qualitat com per la singularitat del territori de l’única Denominació d’Origen Qualificada de Catalunya —a tot el territori espanyol, trobem una setantena de DO i només dues tenen el segell extra de Qualificada: Priorat i La Rioja.
Les raons per les quals els vins tenen un preu o un altre seria per aprofundir-ho en un altre article —o uns quants—, però, com en tots els sectors, m’atreviria a dir que hi intervenen el posicionament de la marca, l’exclusivitat, la llei de l’oferta i la demanda i la disponibilitat. A més, és molt significatiu el prestigi de la zona en si. És a dir, el Priorat ha aconseguit un prestigi internacional que fa que, una hectàrea, sigui molt més cara d’adquirir que a qualsevol altre lloc de Catalunya. Passa el mateix amb la Borgonya o amb algunes zones de Califòrnia. És la màgia del vi: les vinyes tenen més o menys valor segons on es trobin, fet que no passa amb el cereal o la cervesa, o no almenys amb unes diferències tan marcades com és el cas de la vinya.
La gran majoria dels vins catalans de més preu, tots ells negres, s’elaboren al Priorat
També veiem com afecta el factor anyada —les condicions climàtiques d’aquell any—, ja que el preu d’un mateix vi pot canviar substancialment —triplicar-se o fins i tot quadruplicar-se. Per descomptat han de ser vins d’extrema qualitat, però no és el factor determinant del seu preu. El que queda clar és que no tothom va pel carrer amb un Louis Vuitton i no tothom pren vins que costen 1.000 euros. Un secret: es pot gaudir de moltes altres ampolles igualment. Dit això, us faig una petita descripció d’aquestes joies luxoses del panorama vitivinícola català.
L’Ermita, d’Álvaro Palacios, sempre s’ha considerat el vi més car de Catalunya. L’anyada 2021, amb 100 punts Parker, té un cost de 1.800 euros. Aquest vi és majoritàriament garnatxa negra, que procedeix d’una vinya de només 1,4 hectàrees, amb unes vinyes molt velles que tenen entre 85 i 105 anys. Algun any, però, Clos Erasmus de Daphne Glorian i del seu celler Clos i Terrasses també ha assolit els desitjats 100 punts Parker i ha superat en preu a l’Ermita. Elaborat amb garnatxa negra i syrah, l’anyada 2020 té un preu de 2.000 euros.
Darrere d’aquests dos vins, segueixen el 1902 Carinyena Centenària de Mas Doix (650 € l’anyada 2013), Les Aubeguetes, també de l’Álvaro Palacios (495 €) i els dos vins del Mas de la Rosa, aquesta vinya exclusiva compartida entre la Família Torres i Vall Llach, on cada celler elabora el seu propi vi, però de nom homònim i que tenen un preu d’entre 265 € i 395 €.
Deixem el Priorat per parlar d’uns altres vins esplèndids que s’elaboren a Catalunya: ens referim als escumosos, perquè també tenim referents de llarguíssima criança que competeixen amb els grans noms de la Champagne. Bons exemples són l'Enoteca Personal 1999 de Manuel Raventós, a uns 500 € l'ampolla, o El Turó d'en Mota anyada 2001, de Recaredo, a més de 600 €. Aquest tipus d'escumosos només s'elaboren en condicions climàtiques òptimes, amb produccions molt reduïdes i que han hagut de romandre molts anys dins el celler fins que finalment han sortit al mercat, fets que justifiquen el seu preu elevat i la seva presència en col·leccions privades. Finalment, acabem amb una raresa. Parlem d’un vi ranci que té un preu de 135 € l’ampolla. Tornem a Porrera, al Priorat i al celler Vall Llach, i al seu vi Maria de Cal Vall Ranci.
Si el preu d’aquests vins de casa nostra us han sorprès, podeu cercar a Google vins com Romanee Conti, amb un preu de més de 30.000 euros per ampolla, Chateau Petrus, més de 12.000 euros per ampolla d’algunes anyades o un tal Penfolds Block 42 Kalima Cabernet Sauvignon 2004, amb un cost de més de 100.000 euros per ampolla. I tu, quin és el vi més car que has pres mai? Us llegim!