Sabeu quan beus un bon vi negre i et queda tota la boca seca? Quan t'has d'aixecar un parell de vegades per beure aigua en plena nit? Quan tens la sensació que el vi t'omple tant la boca que gairebé el pots mossegar? Quan el postgust és llarg? Quan se't queden els morrets enganxats a les genives? I la llengua rasposa? Aquesta és la sensació tàctil dels tanins. Els tanins del vi poden venir de dos costats. D'una banda, del mateix raïm, sobretot el raïm negre, i per una altra, de la fusta, els que han estat fermentats o envellits en fusta. El taní com a substància orgànica de sabor astringent i amarg està continguda a les pells i les llavors del raïm. Així que els vins negres que tenen maceració amb les pells i criança amb fusta, tenen més potència tànnica.

 

Hi ha blancs amb tanins? Of course! Els blancs criats en bota aporten al vi una estructura en boca gràcies al taní de la seva criança. Si t'agraden els vins suaus (és a dir, amb poc taní i una bona acidesa) la millor elecció és un vi de la varietat pinot noir. El tacte del vi el sentim a la boca. En l'astringència (els famosos tanins), en la temperatura, en el carbònic i en densitat del vi. Hi ha vins que semblen vellut i altres que et deixen les papil·les gustatives despentinades. Recorda que els sabors àcids, amargs i astringents se sumen. Els vins més durs són els que són àcids i rics en tanins alhora. D'un vi amb astringència marcada direm que és tànnic, musculós, fins i tot raspós; mentre que l'equilibri tànnic defensa un vi com a sòlid, ben estructurat, sostingut, etc. En canvi, si el vi presenta un excés de taní, desagradable al paladar, es diu que és dur, sever, tosc, rústic, fins i tot rude.

El taní és un signe de longevitat als vins negres. Se suavitza i desapareix amb el temps, tornant-se menys agressiu, fins i tot més dolç i aromàtic, i provoca una sensació més vellutada. Quan vulguis comprovar què és un vi tànnic, tasta un Tannat de l'Uruguai! Les zones vinícoles més importants les trobaràs al sud de Montevideo. El tannat és la varietat dominant, encara que també n'hi ha altres com el merlot que creixen molt bé. Si vols saber què són uns tanins ferms, prova un monovarietal d'aquesta varietat originària de Maridan i entendràs l'expressió "aquest és un vi que es pot mastegar".