Per Nadal toca escudella, per Sant Esteve canalons, i per Cap d'Any sopar de gala i acabar amb un bon raïm. La santíssima trinitat de les festes de Nadal és una tradició inamovible a les cuines catalanes. Uns àpats que quan arriben són tot amor, felicitat i companyia, però que organitzar-los pot esdevenir un gran maldecap, especialment en aquelles cases amb quinze cosins i dotze tietes. És per això que restaurants com el Cent Onze, de l'hotel Le Méridien (un dels que allotja més famosos de la ciutat) organitzen àpats per aquestes festes amb una proposta gastronòmica de primer nivell.

L'alta gastronomia més propera

Menjar en un bon restaurant no sempre passa per plats amb esferificacions, noms anglesos i invents estranys. Un restaurant d'alta cuina, amb producte de qualitat i elaboracions sofisticades, pot consistir, simplement, a reinventar la forma i els matisos d'allò que es cuina. I això és precisament el que aconsegueix el xef Devis Vici al restaurant Cent Onze de l'hotel Le Méridien, un dels més emblemàtics de Barcelona i situat al bell mig de la Rambla. L'espai, reformat recentment, disposa d'un menjador diàfan i un espai de bar, amb barra, taules i butaques. Un petit oasi de calma, enmig del bullici de les rambles, en la ubicació més cèntrica de la ciutat. L'hotel es camufla entre els edificis del passeig i el restaurant s'integra en l'arquitectura de les botigues de la vora.

La proposta gastronòmica que presenta el Cent Onze per aquestes festes és un festival per als sentits. Com no podia ser d'altra manera, la tradició mana, en els que són els àpats més inamovibles de l'any. Però dins el petit marge de maniobra que deixen els plats establerts pel dinar o sopar de Nadal, el dinar de Sant Esteve i el sopar de gala de Cap d'Any, Devis Vici s'ha inventat una proposta de cuina contemporània que manté unes racions completes i l'essència de l'àpat tradicional.

Dins el petit marge de maniobra que deixen els plats establerts pel dinar o sopar de Nadal, el dinar de Sant Esteve i el sopar de gala de Cap d'Any, Devis Vici s'ha inventat una proposta de cuina contemporània

El 25 de desembre...

Grups, grups, grups. Trobar un lloc on menjar amb la família, si sou quatre o cinc membres, és relativament senzill. Però quan sou deu, dotze o vint, la cosa es comença a complicar. Al Cent Onze les opcions de menús per a grups són variades i permeten reservar taula per a grups nombrosos pel dinar de Nadal. Hi ha tres opcions de menú: celebrant, tapes i festejant, que van dels 49 € als 68 € per cap. A més, per Sant Esteve i per Cap d'Any, hi ha un menú per a cada festa en què destaquen plats com el caneló de Sant Esteve amb beixamel trufada, la vieira amb salsa holandesa gratinada o el rotllet de llobarro amb cloïsses i fumet blanc. Emplatats contemporanis que guarden el sabor i la història de tota la vida. Els productes que es fan servir, la tècnica empleada i fins i tot la manera d'emplatar el menjar tenen un sentit. Els plats expliquen una història, a través del sabor, però també a través dels colors, les olors i fins i tot dels vins que mariden el dinar o el sopar.