El perfil nutricional dels aliments és una qüestió que cada vegada preocupa més consumidors, ja que és evident que els canvis a la producció d'aliments comporten també la modificació del seu perfil nutricional, encara que aquest terme pot tenir diferents aplicacions, bàsicament fa referència a la composició de macronutrients i micronutrients dels aliments. El peix en aquest sentit sempre està en el punt de mira, i és per això que hem volgut posar la lupa en dos dels més consumits: la corbina i el llobarro.

Peix
Peix / Foto: Unsplash

Propietats de la corbina

Les propietats de la corbina són poc conegudes. El cert és que és un peix molt valorat tant per les seves propietats nutricionals i beneficis per a la salut com per les seves múltiples possibilitats gastronòmiques.

Vitamines i proteïnes d'alt valor biològic:

La corbina és un peix blanc que té un percentatge de greix que no supera el 2,5% i l'aportació calòrica per 100 grams és baixa. És un peix ric en proteïnes i vitamines com la niacina (B3) que ajuda el funcionament de l'aparell digestiu, la reparació de la pell i els nervis; la piridoxina (B6) ajuda el correcte funcionament dels enzims i el desenvolupament cerebral durant l'embaràs i infantesa; la vitamina B12 contribueix a la formació dels glòbuls vermells, el metabolisme de les cèl·lules i la producció de l'ADN; i en menor quantitat, també destaca per l'aportació de vitamina D i E. A més conté àcids grassos omega-3 beneficiosos per al sistema cardiovascular.

El perfil nutricional dels aliments és una qüestió que cada vegada preocupa més consumidors

Quant a minerals, el seu consum suposa una aportació important de seleni que desenvolupa funcions antioxidants a més d'intervenir en el metabolisme dels lípids. En grau més baix, també destaquen el fòsfor i el calci. El fòsfor té efecte als òrgans més importants com el cervell, el cor i els ronyons. Contribueix, per exemple, en la formació de proteïnes, el control hormonal, el metabolisme i la formació dels ossos entre molts altres processos. El calci contribueix a la coagulació de la sang i al correcte funcionament del cor, els músculs i els nervis a més de la formació i reparació dels ossos.

Peix 2
Peix / Foto: Unsplash

Propietats del llobarro

El llobarro és un peix blanc de carn delicada amb un dels nivells més baixos de greix (al voltant de 85 calories cada 100 grams). És una font important de vitamines, minerals i proteïnes que la tornen indispensable en qualsevol dieta. Entre elles, les més importants són: el potassi, fòsfor i ferro. També, encara menys, trobem sodi i magnesi.

El potassi i el fòsfor ajuden el correcte funcionament del sistema nerviós, i dels músculs, el ferro, en canvi, participa de la generació d'hemoglobina, que són les proteïnes que transporten l'oxigen a la sang. El magnesi, a més de participar en el funcionament dels intestins, músculs i nervis, també forma part dels ossos i dents.

Entre les vitamines, predominen les del grup B que tenen gran importància perquè intervenen en la formació d'hormones, en la síntesi de material genètic o en els processos nerviosos. El seu consum està recomanat per l'OMS per l'alta qualitat de les seves vitamines i minerals. En resum, com veus ambdós peixos són més que saludables per incloure'ls en la teva dieta, i el més aconsellable és alternar-los perquè el teu organisme es beneficiï de tot el que aquests aliments li poden aportar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!