L’estiu ja és aquí i també hi són les ganes d’escapar del ciment i trepitjar sorra i aigua. A tocar de Barcelona, a més a més, es pot gaudir de la millor cuina del mar al cor del Maresme: Arenys de Mar té una perla gastronòmica que es diu La Sardineta Bistrot.
La capitaneja Yolanda Majó, filla d’Arenys de Mar, juntament amb la seva parella Míriam Castillo, ambdues donant el millor de si mateixes a la cuina. A sala, l’atenció esplèndida de Raül Bernal que, em xiuxiuegen, sap tots els secrets del cementiri de Sinera, que va fer mític el poeta Salvador Espriu. De fet, el combo de platja, dinar i passeig pel cementiri, que té unes vistes formidables, és quelcom que recomano molt.
Però tornem a La Sardineta, que rep el nom amb el qual els d’Arenys de Munt bategen als d’Arenys de Mar, i que al setembre celebrarà quatre anys. “Vaig estudiar cuina i treballar a molts llocs i, al final, saps que sempre et queda l’espineta de muntar-te una cosa pròpia”, explica Majó. Diu que la seva concepció de la cuina, basada en el producte i en tractar-lo amb la màxima cura possible, la va aprendre del difunt cuiner Fermí Puig, sota les ordres de qui va treballar al restaurant Drolma.
“Quan vaig veure aquell producte i aquella manera de fer, se’m van obrir els ulls. I per això soc una obsessiva del producte, de cercar-lo i de trobar-lo, i vaig a Pineda, a Caldetes i a on sigui. I el dia que ja no ho pugui fer, plegaré”, sentencia Majó. Filla d’hostalers que han sortit a pescar durant molts anys, i pescadora de canya ella mateixa, coneix el producte amb només una ullada i, per això, la realitat actual del mar: “Cada vegada costa de trobar més, el peix, i va pels núvols. Abans, quan jo era petita, anava al port i veia estrelles i cavallets de mar, i el meu avi pescava congres gegants d’entre les roques”, recorda.
Aquesta voluntat és ben visible a tota la carta, on l’origen dels productes es fa ben palès, com a la gamba blanca d’Arenys que coprotagonitza l’amanida russa, la tonyina vermella de Vilanova o el pop, també d’Arenys, que se sosté entre els fideus prims i tensos de la fideuada, que miren cap al cel, enrossits i plens de gust, els uns al costat dels altres, servits en una paella formosa. És possible gaudir dels tres plats en el seu menú degustació (40 € sense beguda), que el dia de la meva visita també contenia una coca amb brandada de bacallà i carabassó i unes postres a triar: per mi, el milfulls amb nata i maduixetes, si us plau.
El menú degustació varia, més o menys, cada mes, segons els ingredients que continguin més alegria en aquella temporada. “I, també, perquè així vaig fent coses diferents”, diu Majó. A la carta, unes anxoves d’Arenys fetes a casa, amb un raig generós d’un oli d’oliva òptim i un bon grapat de pebre negre molt són la millor obertura, però també ho poden ser les croquetes de pollastre de pagès, el carpaccio de gamba blanca d’Arenys amb oli del seu corall o el tomàquet del Maresme amb anxoves, maduixes de Can Maspons i mató de Can Xicoy.
Anoto per a la meva pròxima visita els següents plats: el calamar d’Arenys a la gallega i l’arròs del Delta, al senyoret, amb musclo, calamar i gamba. I per si dueu a algú que no li agrada ni el peix ni el marisc, a la carta l’estaran esperant unes minibraves, amb una recepta inalterable de gairebé fa una dècada, l’ou amb patates i pernil ibèric, botifarra de Cal Rovira amb trinxat de patata nova i all tendre o un txuletón de vedella Limousine del País Basc. N’hi ha per tothom en aquesta casa on el producte és l’emblema i entre les seves parets, que tenen quelcom de casa antiga i senyorial i, de la qual, alhora, un s’embeu d’aquella sensació relaxada i molt plaent d’aquelles llars que són molt a prop d’una platja.
Especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria
Un restaurant meravellós que se suma a una llista que podeu descobrir a la revista mensual de Capgròs, a la qual hem col·laborat de manera inèdita des de La Gourmeteria, per crear un especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria que va veure la llum el passat dilluns 30 de juny. Un suplement gastronòmic per reivindicar i visibilitzar el potencial culinari de la comarca maresmenca. Entrevistes a cuiners, tècnics agrícoles i enòlegs, així com un recull dels millors i més fascinants restaurants i guinguetes de tota la regió de nord a sud.
Cal posar una bona xinxeta al mapa sobre La Sardineta i venir a pescar-la aviat, sigui aquest estiu o durant tot l’any, perquè no hi ha dia que una bona fideuada o un bon arròs, o un bon àpat, en general, sigui sobrer.