El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 4 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.
4 restaurants al nord de Catalunya on menjar els millors plats de la zona
La platja està molt bé, i tant. Però Catalunya és un país eminentment muntanyenc. Hi ha moltes comarques amb paisatges preciosos i no tan calorosos que esdevenen destins encara més atractius per fugir d'aquesta calor imperant. I més enllà de rutes per prats verds i miradors de postals, també és fonamental conèixer els restaurants on tastar uns plats esplèndids.
Ca l'Enric: una estrella a la Garrotxa
La primera opció és al restaurant Ca l’Enric, ubicat a la Vall de Bianya, un municipi de la comarca gironina de la Garrotxa situat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica, entre Girona i França. Entro i el Joan em dona la benvinguda, també la seva inseparable Nina, una gossa labrador retriever que ens acompanya tot movent la cua. Primer visitem la bodega, l’espai on antigament recollien l’aigua de la pluja, s'hi veuen ampolles antigues penjades del sostre, i la gossa decideix quedar-se a la bodega, que s’hi està més fresquet. Passem per davant de la cuina, on saludo el Jordi i l’equip, m’ensenya la foto dels seus pares presidint l’espai, la qual cosa diu molt de la família Juncà i, en últim lloc, la sala, on m’entaulen en un racó davant la finestra.

Per situar-nos, actualment els tres germans són la quarta generació de la família Juncà al capdavant de l’hostal, que, enguany, dit sigui de pas, celebra 120 anys d’història. Així i tot, el restaurant Ca l’Enric tal com el coneixem avui dia obre portes l’any 1882 i amb els anys aconsegueix una estrella Michelin i dos Sols Repsol. Com dic, són els tres germans els que tallen el bacallà: el Joan a la sala, el Jordi a la cuina i la Isabel a l’hostal. També compten amb l’ajuda de l’Adrià, que és el pastisser, el Martí i una de les joves és l’encarregada dels vins.
La Perdiu Blanca: plats de muntanya espectaculars
Una cuina de mercat i tradicional. Així es podria resumir l'oferta culinària del restaurant La Perdiu Blanca, que es complementa, i amb contundència, amb uns menús densos i variats a escollir un primer plat, un segon, postres i beguda. La beguda, per cert, pot ser una ampolla de vi (a compartir entre dues persones). D'entre els entrants, destaquen el pa de coca torrat amb pernil ibèric, el bloc de foie micuit amb pa torrat, l'escalivada amb gorgonzola fos, el trinxat de la casa o l'assortit d'embotits de la Vall.

Pel que fa als menús, disposen de fins a tres opcions. El Menú de La Perdiu Blanca (38 €) amb el plat d'embotits de la Vall, les anxoves, la mitjana de vedella d'1,2 kg, les postres de la casa i una ampolla de vi. Seguidament, trobem el Menú de l'Embotit (21 €), en el qual degustes els embotits de la Vall, l'escalivada amb formatge gorgonzola desfet, les croquetes de pernil ibèric, postres de la casa i una ampolla de vi.
David's: un bar de carretera top a la Cerdanya
La Cerdanya acostuma a ser sinònim de luxe, de segones residències, de gastar-se diners i de restaurants cars. Uns restaurants amb una carta, uns plats i una oferta moderna, de vegades en excés, i que s'allunya del vessant més tradicional. El restaurant del qual us vull parlar és diametralment diferent de tot això. Es tracta d'un espai senzill, simple, indiferent a simple vista fins i tot. És el restaurant David's, ubicat a Alp, a la Cerdanya. Aquí pots gaudir d'un menjar de notable qualitat i a un preu realment atractiu. Disposen d'un dels menús del dia més barats de la zona.
Cal Celso: un esmorzar de forquilla pictòric
De vegades les històries s’escriuen soles. Fixa’t que fent un quinto a mitja tarda amb el Sisco, ens saluda un amic comú i ens proposa anar a esmorzar l’endemà a Alinyà, on Cristo va perdre l’espardenya. I com que és la segona vegada que sento parlar del restaurant Cal Celso en pocs dies i ja estic amb la mosca al nas, no m’ho penso dues vegades i confirmo assistència per esmorzar a primera hora.

A Cal Celso estan orgullosos que la història del seu restaurant sigui familiar i de compartir amb nosaltres en aquest indret màgic dels Pirineus el seu amor per una cuina casolana i tradicional. En aquest punt, ens fem una crida a tornar aviat per tastar la tripa de corder, que avui l’havien acabat, així mateix, també la carta d’hivern, on podrem trobar el trinxat, l’escudella barrejada, els civets de cérvol i senglar i els pèsols negres, que són autòctons de la zona, amb aquell sabor i aquella textura que els fa especials i diferents.