A tots els que som una mica gastrònoms ens agrada saber què s’hi cou de nou a la ciutat: quina és l’obertura més recent, quin restaurant ha canviat de cuiner, quins plats nous animen la carta d’aquesta temporada. Però hi ha una pregunta més fonamental que ens caldria saber respondre: on trobo un bon menú del dia al meu barri?

El Pilar't d'en Marcelino: el millor menú del dia del barri

Pot ser al barri on vius, on hi treballes o on hi tens qualsevol tipus de relació. Saber-ho et connecta una mica més amb la zona i la seva gent i anar a fer el menú del dia et fa comprendre coses de prop, com ara el tarannà de les seves gents. És per això que saber quin restaurant té un nou guardó està bé, però el coneixement més pràctic, aquell que és una autèntica joia, és saber on podem anar a menjar tots si un dia tenim la nevera buida. I un lloc com aquest és el restaurant El Pilar’t d’en Marcelino, que em va recomanar l’amic Eduardo Yuguero, que al seu torn és soci de les hamburgueseries Hype de Barcelona.

Cigronets El Pilar't / Foto: Rosa Molinero Trias
Cigronets guisats amb calamar i cloïsses / Foto: Rosa Molinero Trias

Per 17,50 € (o 14 €, si fas el mig menú), a El Pilar’t d’en Marcelino hi trobareu primers variats, per a omnívors i vegetarians, com ara —així era el menú del 6 de maig— els cigronets guisats amb calamar i cloïsses a la Biscaïna, albergínies farcides de tomàquet i mozzarella amb tomàquet, ruca i pesto, l’amanida Cèsar o la crema de xampinyons i tòfona. Amb suplement, els caragols a la llauna o els ous trencats amb pernil ibèric. La tria em porta cap al guisat de cigronets, gustós i reconfortant i en una bona ració.

Sardines a l'andalusa El Pilar't / Foto: Rosa Molinero Trias
Sardines a l'andalusa / Foto: Rosa Molinero Trias

De segons, del mar, sardines a l’andalusa amb amanida de tomàquet i olives i maionesa cítrica o calamarsets a la planxa amb fals risotto de nero de sípia, ceba envinagrada casolana i gotes d’allioli. I de la terra, un bon reguitzell de plats: un milfulls de cinta de llom, entranya de vedella a la brasa amb chimichurri i patates fregides, hamburguesa vegana, i amb suplement, confit d’ànec o mitjana de vedella de Girona. En aquest cas, les sardines, lleument enfarinades i fregides, són una delícia que comença a dir “estiu!” malgrat les fortes pluges dels darrers dies.

Flam El Pilar't / Foto: Rosa Molinero Trias
Flam, excel·lent tria de postres / Foto: Rosa Molinero Trias

Fer-ho casolà és marca de la casa a El Pilar’t d’en Marcelino, i les postres també ho són: el pastís i el flam són de la Pili, però també hi ha iogurt amanit amb un crumble i una salsa de fruits vermells, un tall de gelat o un carpaccio de pinya. Aquí també són famosos pels seus esmorzars de forquilla de menú (per 14 € cada dia) o a la carta, amb plats de sempre com la botifarra amb seques i allioli o amb d’altres més innovadors, com les mandonguilles de peus de porc amb salsa de carn i fricandó de bolets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!