Aquest 2025, Catalunya ha estat proclamada Regió Gastronòmica Mundial. I no és casualitat. El nostre país és una terra on cada plat explica una història, on cada ingredient porta dins la memòria d’un paisatge i d’una manera de viure. Des del restaurant Windsor, situat en un elegant principal modernista del carrer Còrsega, es vol celebrar aquest reconeixement amb un menú efímer i únic: el Menú Catalunya, una proposta que convida a tastar el territori plat a plat, emoció a emoció.
Menú Catalunya: la rellevància d'uns plats nacionals
El Windsor, referent de la cuina catalana contemporània, fa més de vint anys que combina la tradició i la modernitat amb un respecte profund pel producte local. Sota la direcció de Joan Junyent, Premi Nacional al Millor Cap de Sala per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, el restaurant esdevé l’escenari d’una experiència enogastronòmica que és alhora un homenatge i una declaració d’amor a Catalunya. El Menú Catalunya té un preu de 69 € i està disponible cada dia de la setmana, amb reserva prèvia i almenys dos dies laborables d'antelació.
El Menú Catalunya comença amb una invitació: el Vermut. Pa amb tomàquet i oli d’oliva verge d’arbequina, anxoves de l’Escala, escopinyes, olives verdes, patates fregides amb salsa Espinaler i un vermut negre amb gel, taronja i sifó. És el preludi perfecte, un record de diumenges de plaça i d’ombres a la fresca, de converses llargues i rialles compartides. Una manera d’entrar a la cuina catalana des de la seva essència més quotidiana i alegre.
La primera parada, “la Costa”, ens porta el murmuri del mar i el perfum de la brisa salada. Caragols de mar amb vinagreta, gamba vermella a la sal, arròs amb anguila fumada, bunyols de bacallà amb all i julivert i salsa romesco, i un mar i muntanya de mandonguilles i sèpia. Aquí, el producte arriba gairebé directament del vaixell al plat. És la Mediterrània més viva, la que batega entre barques i mercats, entre l’olor de les xarxes mullades i la dolçor del peix acabat de pescar.
De la mar passem a l’Interior, la segona parada del viatge. Una terra on el temps s’alenteix i la cuina es fa amb paciència i estima. Amanida catalana, coca de recapte d’escalivada i sardina fumada, bacallà amb tomàquet i muselina d’all, truita de bolets escabetxats. Plats que parlen de rebost i de memòria, de mans que confiten i pasten, de productes que es conserven per a l’hivern. És la cuina que ha crescut al costat dels horts, dels masos i de les fires de poble.
La tercera parada ens eleva cap a la Muntanya, on el fred s’esvaeix a taula i cada plat sembla una abraçada. Olla aranesa, trinxat de la Cerdanya amb rosta i caneló de cérvol. Són sabors profunds i contundents, que evoquen foc de llenya, boscos nevats i vins negres que escalfen les mans. Una cuina que reconforta i que ens recorda d’on venim, perquè el caliu també és cultura.
El final de ruta és dolç i emotiu. Les postres són protagonitzades per la crema catalana, mel i mató, catànies d’ametlla, carquinyolis i un porró de moscatell. És la festa que tanca el viatge, un retorn als orígens amb la dolçor dels records.
El Menú Catalunya del restaurant Windsor és un homenatge viu a la cuina catalana: un viatge sensorial que celebra el territori, la memòria i la passió per la terra
Amb aquest menú, el Windsor proposa molt més que un àpat: ofereix un relat gastronòmic que travessa el territori i les emocions. És una ruta per les nostres comarques, una celebració del paisatge i de la gent que el treballa. Una experiència que vol ser tan didàctica com sensorial, per als comensals locals que volen retrobar les seves arrels i per als visitants que desitgen descobrir la nostra cultura des del gust.
El jardí interior del restaurant, lluminós i tranquil, acompanya aquesta experiència amb un ambient íntim que convida a la conversa i a la contemplació. Cada detall, des del servei impecable fins a la selecció dels vins, està pensat per mantenir viu el diàleg entre la tradició i la modernitat, entre la memòria i la innovació.
El Menú Catalunya és, en definitiva, una declaració d’orgull. Un homenatge a una terra que cuina amb ànima i serveix amb cor. Perquè Catalunya, abans que un destí gastronòmic, és una manera de viure. I al Windsor, aquesta manera es pot assaborir, brindar i recordar.