La gastronomia catalana suma reconeixements. Aquest cop gràcies al restaurant barceloní Disfrutar, dels excaps de cuina d'elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que ha estat escollit el tercer millor el món, segons el rànquing britànic The World's 50 Best Restaurants fet públic aquest dilluns a Londres. Disfrutar ja ocupava la cinquena posició en el rànquing de l'any passat. Encapçala la llista del 2022 el restaurant Geranium, de Copenhaguen, seguit del Central, de Lima, el Diverxo, de Madrid, ocupa la quarta posició i el restaurant Pujol, de Ciutat de Mèxic, la cinquena. En paral·lel, Josep Roca, del Celler de Can Roca, ha estat distingit amb el premi Beronia World's Best Sommelier.

L'establiment d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, situat al carrer Villarroel de la capital catalana, ha estat qualificat pel jurat del premi com un restaurant “enginyós, divertit, experimental i tremendament deliciós”. Entre els 50 primers llocs del rànquing del  The World's 50 Best Restaurants, es troben el Diverxo, de Madrid, que ha passat de la posició vint a la quarta; l’Asador Etxebarri, d’Atxondo, en la sisena; Mugaritz, de Sant Sebastià, la 21a, i al número 42, Quique Dacosta, de Dènia.

El millor restaurant del món, a Copenhaguen

El millor restaurant del món, el Geranium, del xef danès Rasmus Kofoed, va ser fundat el 2007. Kofoed va ser el primer xef de Dinamarca en aconseguir tres estrelles Michelin (2016). Si l'any 2012 ocupava el lloc 49 en el rànquing, l'any passat va escalar fins el segon lloc i enguany s'ha situat al lloc més alt del podi.

L'any 2019, The World's 50 Best Restaurants va canviar de format i tots aquells restaurants que ja han estat alguna vegada números 1 no poden tornar a formar part del rànquing. Aquest establiment forma part d'una nova categoria anomenada The Best of the Best, en reconeixement de la seva trajectòria i excel·lència. En aquesta categoria es troba el restaurant gironí El Celler de Can Roca, que ja va ser triat el millor restaurant del món en l'edició del 2013. El Noma de René Redzepi, a Copenhagen, ha passat a la llista The Best of the Best.

Més de 1.080 experts internacionals del sector de la restauració i gurmets viatgers que formen part l’Acadèmia The World’s 50 Best Restaurants han votat la llista dels millors resturants del món. El lliurament dels premis The World’s 50 Best Restaurants 2022 s'ha celebrat aquest dilluns a Londres. Coincidint amb el vintè aniversari del certamen, l’organització ha celebrat el premi de gran prestigi mundial que reuneix els xefs, restauradors, mitjans i gastrònoms més destacats a Old Billingsgate, l’antiga llotja de peix londinenca. La gala ha estat conduïda per l’actor Stanley Tucci. S'havia de celebrar a Moscou, però la guerra d'Ucraïna, va obligar a canviar d'escenari.