Què hi ha millor que una cuina de qualitat? Una cuina amb història. Amb personalitat. Passejar per Barcelona té el seu encant, tot i que no ho sembli per a alguns. Més enllà dels edificis massificats i els carrers més turístics, s'amaguen grans històries que mereixen (i necessiten) ser descobertes. El bar La Cala del Vermut n'és un clar exemple. Un referent històric de barri, de clientela popular. Un espai, també, allunyat del turisme i que els veïns i les veïnes han sostingut quan més malament ho passava el negoci.

La Cala del Vermut: la història als peus de la catedral de Barcelona

La Mayra és la propietària del bar. Concretament, de dos. Ja que a pocs metres s'hi troba un segon establiment que transpira la mateixa essència caribenya. Un segon bar sense cuina, motiu pel qual és freqüent veure pel c/ d'en Copons la riuada dels treballadors -familiars- amunt i avall amb les caixes i els productes. Tot plegat, vist des de fora, és un encant. El menjar és una delícia, sí, ja hi entrarem. Però veure la Mayra treballar braç a braç amb les seves filles i els nets és un plaer increïble. La unió fa la força i la família de la Mayra una gastronomia afable, amigable i saborosa.

Mayra, propietària de La Cala del Vermut
Mayra, propietària de La Cala del Vermut / Foto: Oriol Sardà

 La Mayra va arribar a Barcelona el 1990 procedent de República Dominicana. Amb una filla i sense res més. En moments on molta gent podria enfonsar-se i caure avall, ella va armar-se de força i de valor per créixer, sobreviure i tirar endavant la seva família. Va trobar feina de seguida. La família Pujol la va contractar pels serveis de neteja, entre altres famílies de l'elit catalana. Entre feina i feina, va aconseguir un lloc a la cantonada del carrer d'en Copons, 2. Exactament, just on avui dia s'alça La Cala del Vermut.

cala del vermut exterior
L'exterior de La Cala del Vermut / Foto: Oriol Sardà

La dominicana va aterrar el 1992 a un bar regentat aleshores per un matrimoni sènior. Gairebé un lustre després de ser la cambrera del bar, la Mayra va adquirir formalment el negoci, esdevenint-ne la mestressa. D'aquesta manera, són 27 anys ja al peu del canó de La Cala del Vermut. Mare i àvia d'una família extremadament unida, ha empès del carro quan semblava impossible. Però per a ella, aquesta paraula, el diccionari no la recull.

Tapes d'aquí i d'allà; ambient caribeny

En els seus inicis, com a propietària del local, l'aposta gastronòmica era un menú que anava variant en funció del dia de la setmana i de l'època de l'any. Amb el canvi de la pesseta a l'euro, però, la Mayra va adonar-se que el negoci no era rendible i va evolucionar el concepte. Així doncs, des de fa més de vint anys que a La Cala del Vermut només s'hi troben tapes. De tota mena, des de les clàssiques fins a les més sorprenents.

Apuntades amb guix a la paret, la llista és força llarga i variada. No sabràs per on començar! Els preus són correctes per la quantitat del menjar i pel lloc on s'ubica. Això sí, i em repeteixo, no hi trobaràs gaire clientela turística. I és que una de les particularitats de La Cala del Vermut és el respecte i l'estima que s'ha guanyat després de dècades i dècades subsistint al barri. Avui no tindríem un lloc així al cor de Barcelona si no fos per la Mayra.