Les històries boniques ens fan sentir bé, ens reconforten en la sensació de control que tots necessitem per afrontar el dia a dia, però quan aquesta història bonica sorgeix de les cendres d'una tragèdia, llavors és altament inspiradora. Aquest és el relat de la nova cocteleria tiki al Raval, el Dead End Paradise, que ara està en boca de molts per haver creat un còctel de pa amb tomàquet.

Comença l'agost del 2022, a Beirut. Electric Bing Sutt era un bar que fusionava elements asiàtics amb la cultura pròpia d'Orient Mitjà en un format de cuina i barra ininterrompuda. Un oasi eclèctic que en escassos dos anys d'existència, el 2020, va treure el nas a la prestigiosa llista dels 50 Best Bars, a la posició 46, com a únic representant d'Orient Mitjà.

🍅 Menjar pa amb tomàquet no té cap sentit (i hi ha xefs que ens donen la raó)
 

La sort somreia al seus propietari, en Jad Ballout i la seva esposa, la Lynn Lin, que veien complert un somni i gaudien d'un reconeixement merescut. Però tot canvia un 4 d'agost del 2020, amb la terrible explosió que va escombrar el port i els barris adjacents de la capital del Líban com el Gemmayze, on estava ubicat el bar. Pèrdua, devastació i estupor.

El camí que porta al matrimoni fins al Raval és curull de generositat, companyonia i amistat, perquè dos amics de la parella, en Dinos Constantinides (Xipre) i en Nico de Soto (França), propietaris de bars, crearen un projecte a GoFundMe per reunir els diners suficients per a tornar a començar. En poc, les contribucions s'acumulaven i creixien, provinents de tot el món, fins a arribar a obtenir un total de 40.000€. Tot i que la idea d'en Jad i la Lynn era obrir el Dead End Paradise a Beirut, van decidir traslladar-se i adaptar el projecte a Barcelona, afegint-s'hi amb la seva proposta refrescant i internacional a la reconeguda Milla d'Or de la Cocteleria de la ciutat.

340856471 216437577651084 827444475241853691 n
Així es prepara un Rojo, el còctel de pa amb tomàquet / Foto: Dead End Paradise BCN

El gest més gran de respecte per a la cultura que t'acull és retre-li petits homenatges. Sovint els ulls estrangers detecten i exalten el més habitual i comú, elevant el que, per als locals, és el dia a dia. La parella es va dedicar a recórrer la geografia espanyola, bevent-se-la i menjant-se-la, cercant els elements culturals adients per reflectir-los a la seva carta de còctels. Així és com el seu cèlebre còctel Rojo s'ha situat com el combinat més demanat d'aquesta cocteleria tiki i tal com en Jad i la Lynn ho descriuen, els seus components són pa amb tomàquet líquid, vodka, whisky i malta. I aquesta picada d'ullet no és l'única: encapsulen la sensació de cruspir-se una gilda a la barra d'un bar de la Boqueria al còctel Ivory (olives gordals, litxi, essència de mar, jalapeño, Martini Ambrato i ginebra) i a Icy Pink incorporen els xurros (i orxata, plàtan, llimona i rom) per representar en un glop la sensació d'un turista a la Rambla.

Amb pa amb tomàquet líquid entre els seus components, el còctel Rojo s'ha situat com el combinat més demanat de la cocteleria  

Aquests són només uns exemples del molt que Dead End Paradise pot aportar a una ciutat que acull aquest projecte amb la tendresa pròpia de qui reconforta a qui ha patit però amb l'orgull manifest de poder sumar a les seves files una proposta de gran personalitat i genuïna. Podem presumir d'una Barcelona que atresora tres dels millors bars del món segons la prestigiosa llista que distingeix les cocteleries més significatives arreu del món, la 50 World's Best Bars: Paradiso (número 1), Sips (número 3) i Two Schmucks (número 7). I que ha desenvolupat una cultura coctelera en els últims 50 anys amb clàssics com Boadas o Tandem, podent-ne citar moltes altres. Enlairem el còctel per brindar per la salut de totes elles, però sobretot per donar la benvinguda a en Jad, a la Lynn y a les seves begudes que capturen estats d'ànim, sensacions i memòries des d'una cantonada del carrer Valdonzella suggerint que, el millor, està per arribar.