Quan parlem de cuina italiana, el primer que ens ve al cap és la pasta i la pizza. Dos tòpics boníssims que agraden a tothom, però que sovint eclipsen la gran varietat de receptes que aquest país amaga. Per tastar-ne una mostra, a Barcelona hi trobem un bar que combina receptes d'arrels italianes, amb les tapes més quotidianes d'un bar de tota la vida.

Un bar menut

De bars n'hi ha molts, i de pizzeries i 'trattories' italianes, també. Però de bars italians, situats en places petites i tranquil·les i que ofereixin un menjar de qualitat, n'hi ha realment molt pocs. El Menudo Pau és un d'aquests petits santuaris on podem trobar des de les tapes més quotidianes d'un bar de tota la vida, fins a receptes italianes que segurament no coneixies. Situat a la plaça Sant Vicenç de Sarrià, al Menudo Pau només s'hi pot arribar tranquil. Ni cotxes, ni grans avingudes, ni trànsit, ni tràfec. Només s'hi arriba per carrerons petits i tranquils, que desemboquen en una plaça assossegada a refugi del caos barceloní.

Ni cotxes, ni grans avingudes, ni trànsit ni tràfec. Només s'hi arriba per carrerons petits i tranquils, que desemboquen en una plaça assossegada i a refugi del caos barceloní

El Menudo Pau és un dels dos bars del grup Ba-Bar a Barcelona. L'altre, el Menudo Bar, se situa uns carrers més avall, al mateix barri de Sarrià. Però a més dels locals catalans, Ba-Bar té 3 restaurants més a Itàlia, concretament a Nàpols (Officina, La Nova, i House). Espais agermanats que comparteixen la passió per la cuina italiana, amb arrels napolitanes i barcelonines respectivament.

Bo i acollidor

A l'interior del Menudo Pau hi ha lloc per una vintena de persones, a tot estirar. Quatre taules i una barra és tot l'espai que ofereix el local. Un menjador petit, però d'allò més acollidor, en el qual cadascú menja amb els seus, però ben a tocar de les persones que té a la vora. Només entrar, a mà dreta, hi ha una de les taules en un raconet, i seguidament la barra, presidida per tot d'ampolles de vi al fons i quatre coses de picar al davant. A mà esquerra, les altres taules, i al fons, la cuina. A més de l'interior, però, al Menudo Pau també s'hi pot menjar a la terrassa, amb quatre taules més que ocupen un espai de la plaça Sant Vicenç.

Parmigiana Menudo Pau
Parmigiana Menudo Pau / Foto: Emma Porta

La carta és entenedora, amb diferents apartats en funció del que vulguis menjar. Tapes, pasta, hamburgueses o un catàleg de vins variat, nodreixen una oferta que s'ajusta al tipus de local: menjar informal i de qualitat, amb una oferta àmplia però prou acurada per no parar boig en escollir. Un dels entrants més curiosos són els xips de llimona, un substitut de les típiques patates braves, amb un sabor cítric meravellós que t'encantarà. Com a plats principals, cal fer una menció especial a la 'parmigiana', un dels plats tradicionals italians que sol quedar eclipsat per la pizza i la pasta. Es tracta d'una lasanya feta amb albergínia i recoberta de salsa de tomàquet. Un plat contundent i deliciós al qual voldràs sucar pa sense parar.

Tiramisú Menudo Pau
Tiramisú Menudo Pau / Foto: Emma Porta

En la secció de les postres destaca, com no podia ser d'una altra manera, el tiramisú. El dolç italià per excel·lència, fet de manera casolana amb mascarpone i cafè. Una delícia artesana que culmina un àpat rodó en un dels llocs més calmats de la ciutat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!