El tiramisú són unes postres típiques italianes que es menja fred i es munta capa a capa. Sense cap dubte, són les postres més populars d'Itàlia i no només això, sinó que es tracta de les postres més internacionals, ja que podem trobar-les a gairebé totes les parts del món. Com moltes receptes, aquesta té mil variants i possibilitats. Avui et portem 2 receptes originals perquè li donis el teu toc a aquestes postres tan típiques:

Son les postres més populars d'Itàlia i no només això, sinó que es tracta de les postres més internacionals

Tiramisú casolà saludable sense sucre

Ingredients

Per a la crema de formatge:

  • 300 g de formatge philadelphia light
  • 125 g de mató 0% M.G. Pastoret
  • 1 cullerada d'essència de vainilla
  • 3 cullerades de pasta de dàtil

Per al pa de pessic:

  • 2 ous
  • 80 g de farina integral d'espelta
  • 1 sobre de llevat
  • 2 cullerades de pasta de dàtil
  • 30 mL d'oli d'oliva verge extra
  • Canyella al gust
  • ½ cullerada de sal
  • 1 cullerada d'essència de vainilla
  • 3 cullerades de cacau pur
  • 300 ml de cafè expresso
Tiramisú
Tiramisú / Font: Unsplash

Elaboració pas a pas:

  1. En primer lloc, per preparar el pa de pessic, preescalfem el forn a 160ºC amb calor a dalt i a baix mentre preparem la mescla. Per al pa de pessic, col·loquem sobre un bol els ous i els batem amb ajuda d'unes varetes fins que doblin el seu volum. Després d'això, incorporem la pasta de dàtil, la canyella, la vainilla i l'oli i barregem bé. Una vegada que la nostra barreja té consistència, afegim la farina integral, el llevat i la mica de sal i la incorporem amb moviments envoltants perquè no perdi l'aire la nostra barreja.
  2. En un motlle prèviament untat amb mantega perquè no se'ns enganxi, aboquem tota la barreja anterior i deixem enfornant durant 30 minuts aproximadament 170 ºC amb calor a dalt i a baix. Transcorregut el temps, comprovar que està fet amb un escuradents de fusta. L'has d'introduir i que aquest surti sec. En cas de no estar-ho, deixar-lo 5 minuts més fins que estigui perfectament enfornat. Treure i reservar perquè es refredi i poder utilitzar-lo més endavant.
  3. Per a la crema de formatge, en un bol col·loquem el formatge philadelphia, el mató, l'essència de vainilla, la pasta de dàtil i barregem amb una batedora de mà o thermomix fins a obtenir una textura cremosa.
  4. Preparem 300 ml de cafè expresso. Si no en tens podries utilitzar cafè instantani. Deixem refredar.
  5. Per muntar els nostres gotets, tallem el pa de pessic i l'anem amarant amb el cafè fins que s'amari bé, però que no es quedi massa tou. Després d'això col·loquem una capa de la crema de formatge i empolvorem cacau pur per sobre. Muntem de nou una altra capa a sobre amb el pa de pessic xop de cafè, la crema de formatge i empolvorem cacau pur per sobre.
  6. Deixem refredar a la nevera unes 4 hores abans de gaudir d'aquesta meravella.

Tiramisú de llimona:

Ingredients (per a la crema de llimona):

  • 2 ous
  • 170 g sucre
  • 100 ml suc llimona
  • 70 g mantega
  • 1 cullerada de ratlladura de llimona

Ingredients (per al tiramisú):

  • 12 pans de pessic de soletilla, o similar
  • 1 clara d'ou
  • 2 rovells d'ou
  • 1 mica de sal
  • 250 g mascarpone
  • 40 g de sucre
Tiramisú Limón
Tiramisú Llimona / Font: Unsplash

Preparació (per a la crema de llimona):

  1. Posem a la gerra el sucre i la ratlladura de llimona i triturem tot 30 segons a velocitat progressiva, del 5 al 10.
  2. Afegim la resta d'ingredients i programem 10 minuts, a 80 graus, velocitat 3
  3. Passem la crema a un bol i la deixem refredar.

Preparació (per al tiramisú):

  1. Tallem a daus els pans de pessic i els repartim en el fons de 6 vasos
  2. Col·loquem la paleta mescladora a les fulles, i muntem la clara amb una mica de sal, 1 minut i mig, velocitat 5. I reservem a la nevera.
  3. Sense necessitat de rentar la gerra posem els rovells i el sucre i barregem 2 minuts, velocitat 5.
  4. Afegim ara el mascarpone i 5 cullerades de la crema de llimona, i barregem 1 minut a velocitat 2
  5. Posem la barreja en un bol i li anem incorporant la clara batuda a poc a poc, amb moviments suaus i envoltants.
  6. Finalment, muntem el tiramisú: posarem una capa de crema de mascarpone, a continuació una capa fina de crema de llimona, després una altra capa de mascarpone i acabem decorant amb una culleradeta de crema de llimona. Deixem refredar a la nevera unes 3 o 4 hores.