Avui us presento un aperitiu interessant, que es pot menjar fred, tebi o calent. Avui parlarem d'una d'aquelles receptes de cuina d'aprofitament que et permeten enllestir els sobrants que trobes dins la nevera. Ja sabeu que les crestes (o empanades) es poden fer de mil maneres i el farciment que us presento ara no us deixarà indiferents. La barreja de gules a l'allet, gambes, xampinyons amb el sofregit de ceba i tomàquet, li donaran a aquestes crestes una singularitat especial que farà que tothom les vulgui tastar.

I és que, en el fons, jo penso que el format de l'empanadilla ens atrau a tots. Emeten una d'atracció gairebé màgica, una mena de magnetisme estrany que et demana que les tastis. Suposo que té a veure amb la curiositat de saber què amaguen en el seu interior, i defrauda molt quan el farciment no està a l'altura de les teves expectatives. Aquestes en concret estan molt bones, tot i que personalment tinc predilecció per les clàssiques Empanadilles de tonyina, amb pebrot i ou dur, les de tota la vida, vaja. Digueu-me bàsic. Per cert, quan fa que no mengeu una empanada?... ja tocaria, no? Vinga!

Ingredients

1 paquet de pasta de crestes de mida grossa

100 g de gules a l'allet

100 g de gambes pelades

100 g tomàquet fregit

6-7 xampinyons frescos

1 ceba a la juliana

pebre negre

oli d'oliva

julivert

sal

 

Variants:

Podeu fer-les sense xampinyons

Podeu afegir una mica de picant

Es poden fregir en oli en comptes de coure-les al forn

Preparació
1.
crestes gula gamba xampinyons pas1

Preparem els ingredients.

2.
crestes gula gamba xampinyons pas2

Tallem la ceba a la juliana.

3.
crestes gula gamba xampinyons pas3

I trinxem el tros de porro.

4.
crestes gula gamba xampinyons pas4

Un cop nets, tallarem en làmines els xampinyons frescos.

5.
crestes gula gamba xampinyons pas5

En una paella amb un raig d'oli, saltarem els bolets.

6.
crestes gula gamba xampinyons pas7

En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, saltarem les gambes pelades.

7.
crestes gula gamba xampinyons pas8

Quan estiguin fetes, hi afegirem els gules a l'allet.

8.
crestes gula gamba xampinyons pas9

Ara, hi incorporarem els xampinyons i ho salarem una mica.

9.
crestes gula gamba xampinyons pas10

També hi posarem pebre negre. Ho reservem.

10.
crestes gula gamba xampinyons pas11

En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, courem la ceba.

11.
crestes gula gamba xampinyons pas12

La idea és procurar que quedi cuita però transparent.

12.
crestes gula gamba xampinyons pas13

Mentrestant, si voleu, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.

13.
crestes gula gamba xampinyons pas14

Molt bé.

14.
crestes gula gamba xampinyons pas16

La ceba ja la tenim.

15.
crestes gula gamba xampinyons pas17

Ho deixarem coure una estona. El porro es fa de seguida.

16.
crestes gula gamba xampinyons pas18

Seguidament, abocarem a la paella la salsa de tomàquet. Podeu fer servir qualsevol salsa de tomàquet fregit.

17.
crestes gula gamba xampinyons pas19

Ara serà qüestió de remenar-ho una mica...

18.
crestes gula gamba xampinyons pas20

... afegir-hi les gambes, els gules i els xampinyons...

19.
crestes gula gamba xampinyons pas21

... i tornar-ho a remenar.

20.
crestes gula gamba xampinyons pas22

Per últim, una mica de julivert...

21.
crestes gula gamba xampinyons pas23

... un parell de voltes més i ja tindrem el farciment preparat.

22.
crestes gula gamba xampinyons pas24

Reserveu-lo en un plat i deixeu que es refredi una estona.

23.
crestes gula gamba xampinyons pas25

Aquest farciment, així mateix, està boníssim!

24.
crestes gula gamba xampinyons pas26

Omplirem les crestes.

25.
crestes gula gamba xampinyons pas27

Col·locarem una quantitat de farciment al mig d'una cresta.

26.
crestes gula gamba xampinyons pas28

La tanquem procurant que no sobresurti el contingut.

27.
crestes gula gamba xampinyons pas29

I, com s'ha fet tota la vida, segellarem la cresta amb una forquilla.

28.
crestes gula gamba xampinyons pas31

Sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson, anirem col·locant les crestes que volem coure.

29.
crestes gula gamba xampinyons pas32

Per garantir una cocció homogènia, és important respectar l'espai entre cada peça i procurar que cada cresta sigui equidistant respecte de la resta.

30.
crestes gula gamba xampinyons pas33

Finalment, batrem un ou...

31.
crestes gula gamba xampinyons pas34

... i pintarem les crestes. Si voleu, podeu posar unes llavors de sèsam o de rosella.

32.
crestes gula gamba xampinyons pas35

I les posarem a coure a uns 180-190ºC durant uns 15-18 minuts.

33.
crestes gula gamba xampinyons pas36

Vaja, fins que agafin bon color.

34.
crestes gula gamba xampinyons pas37

I ja les podeu servir.

35.
crestes gula gamba xampinyons pas38

Es poden menjar fredes o calentes.

36.
crestes gula gamba xampinyons pas39

Són unes crestes amb un farciment gustós, que sorprendrà els vostres convidats.

37.
crestes gula gamba xampinyons pas40

Les podeu fregir, en comptes de fer al forn, però avui he preferit aquesta cocció, una mica menys calòrica.

38.
crestes gula gamba xampinyons pas41

Les tastem?

39.
crestes gula gamba xampinyons pas42

Ummmmm.

40.
crestes gula gamba xampinyons pas43

Per cert, com us comentava, les podeu decorar amb llavors de rosella.

41.
crestes gula gamba xampinyons pas44

Les trobareu a qualsevol herbolari i són un bon recurs que es conserva bé i no s'espatlla.

42.
crestes gula gamba xampinyons pas45

Després de pintar-les, a sobre de l'ou, hi posarem les llavors.

43.
crestes gula gamba xampinyons pas46

I un cop cuites, agafen un aspecte molt simpàtic.

44.
crestes gula gamba xampinyons pas47

Bon profit!