A Catalunya tenim molt bon xai... i, a part de fer-lo al forn, adobat amb espècies servit amb Mostarda, també el podem fer rostit a la catalana. Penseu que a Girona, al igual que tenim la famosa "vedella de Girona", tenim també un xai de llet excel·lent... amb molta tradició culinària. Aquest plat, per la seva presentació i gust, podeu considerar-lo com un plat de festa, per a cuinar en èpoques especials com el Nadal. 

Ingredients

1 espatlla + 1 cuixa de xai de llet 

una ceba en juliana

4 dents d'all a rodanxes

2 tomàquets madurs

3/4 patates a rodanxes

un branquilló de romaní

un got de vi ranci

un got d'aigua

pebre en gra

3/4 fulles de llorer

sal

Variants:

Es poden afegir bolets de temporada

Es pot utilitzar pastanaga per a fer la salsa

Es pot substituir el vi ranci per brandi

Preparació
1.
xai llet rostit catalana pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
xai llet rostit catalana pas2

He comprat una cuixa i una espatlla de xai de llet.

3.
xai llet rostit catalana pas3

Sempre procurarem utilitzar productes de proximitat.

4.
xai llet rostit catalana pas4

I verdures ecològiques.

5.
xai llet rostit catalana pas5

Mullarem una safata pel forn amb abundant oli.

6.
xai llet rostit catalana pas6

Tallarem les patates a llesques ben gruixudes.

7.
xai llet rostit catalana pas9

Afegirem les fulles de llorer, la sal i unes boletes de pebre negre.

8.
xai llet rostit catalana pas11

El salarem i l'empebrarem.

9.
xai llet rostit catalana pas12

Precalentarem el forn a 180 graus, a dalt i a baix i amb la ventilació engegada.

10.
xai llet rostit catalana pas14

El vi ranci i el romaní el reservarem per afegir més endavant.

11.
xai llet rostit catalana pas15

Als 30 minuts, aprox. li donarem la volta al xai.

12.
xai llet rostit catalana pas16

Ara és qüestió de coure bé la carn... i després ja li donarem el color de torradet.

13.
xai llet rostit catalana pas17

El regarem en el seu propi suc.

14.
xai llet rostit catalana pas18

Podeu punxar la carn per veure si està feta o crua.

15.
xai llet rostit catalana pas19

Quan estigui pràcticament feta, afegirem el got de vi ranci i unes fulles de romaní.

16.
xai llet rostit catalana pas20

I ho deixarem coure uns 20 minutets més.

17.
xai llet rostit catalana pas21

Veureu que les patates ja estan gairebé cuites.

18.
xai llet rostit catalana pas23

Col·locarem la carn en la mateixa safata però sense les patates... i ho courem 20 minuts més.

19.
xai llet rostit catalana pas24

Reservem les patates.

20.
xai llet rostit catalana pas25

No us oblideu d'anar regant amb el propi suquet que deixa anar.

21.
xai llet rostit catalana pas26

Així.

22.
xai llet rostit catalana pas27

Ara preparem la salsa. Jo he desfet uns 200 cl. de brou de pollastre que tenia congelat.

23.
xai llet rostit catalana pas28

Necessitarem un "passa-purés", encara que si no teniu... podeu utilitzar un "xino" o un colador tradicional.

24.
xai llet rostit catalana pas29

El "passa-purés" és un aparell força curiós, però que va molt bé.

25.
xai llet rostit catalana pas30

Es tira tot a dins i es remena poc a poc. L'aparell fa una pressió que obliga al líquid a passar per aquests foradets i la resta queda filtrada. Ve amb dues reixes amb forats de diferent mida.

26.
xai llet rostit catalana pas32

Que per cert, ja està cuita per dins... només ens faltarà fer-la cruixent i daurar-la per fora.

27.
xai llet rostit catalana pas33

Col·loquem el "passa-purés" a sobre del nostre brou de pollastre.

28.
xai llet rostit catalana pas34

Aboquem tot el contingut de la safata del forn...

29.
xai llet rostit catalana pas35

... inclòs el romaní... no hi ha problema...

30.
xai llet rostit catalana pas37

Ara serà moment de daurar la carn. Ho posarem 15 minuts al forn, a 250 graus. En mode grill.

31.
xai llet rostit catalana pas38

Mentre es torra la carn, anirem passant la salsa.

32.
xai llet rostit catalana pas39

Remenem... i remenem...

33.
xai llet rostit catalana pas40

Quan acabeu no us oblideu de rascar el cul...

34.
xai llet rostit catalana pas41

... que és on es concentra tot el sabor... jeje... això no ho tireu, carallots! Finalment, ho remenem bé i ho farem bullir a foc baix.

35.
xai llet rostit catalana pas42

Per a lligar la salsa farem un "roux". Ja us he parlat d'aquesta tècnica d'espessar salses. 

36.
xai llet rostit catalana pas44

Quan deixi de xispejar... serà el moment d'afegir dues culleradetes de farina...

37.
xai llet rostit catalana pas45

... ho deixarem coure uns parell de minutets, sense deixar de remenar...

38.
xai llet rostit catalana pas46

L'afegim a la salsa que estava bullint...

39.
xai llet rostit catalana pas47

... i ho remenem bé fins que lligui. Als 3 minutets ja la tindrem apunt.

40.
xai llet rostit catalana pas48

Ja sembla que tenim la carn ben torradeta...

41.
xai llet rostit catalana pas49

Ummm... quina bona pinta que fa...

42.
xai llet rostit catalana pas50

... i les patatetes també.... ja tenim la salsa feta, la carn i les patates....

43.
xai llet rostit catalana pas51

 ... finalment saltarem uns espàrrecs verds per a posar com a guarnició...

44.
xai llet rostit catalana pas52

... la paella ben calenta... amb dues gotetes d'oli i remenar de tant en tant. Quan estiguin torradets ja els podrem treure.

45.
xai llet rostit catalana pas53

Estem apunt per emplatar, doncs. Col·loquem la carn amb unes patates....

46.
xai llet rostit catalana pas54

... tirem la salsa per sobre...

47.
xai llet rostit catalana pas55

... decorem amb els espàrrecs... decorem amb una mica de sal maldon....

48.
xai llet rostit catalana pas56

... a mi m'agrada molt la sal maldon... i li dona aquell acabat tan professional...

49.
xai llet rostit catalana pas57

Decorem amb la rameta de julivert de torn... i ja podem servir el plat... ben calent...

50.
xai llet rostit catalana pas58

Formidable aspecte.

51.
xai llet rostit catalana pas59

Sabent que a sota d'aquesta fabulosa salsa tenim un xai torradet... és TOTAL!

52.
xai llet rostit catalana pas60

Aquesta és la cuixeta... que ha quedat igual de bona, clar...

53.
xai llet rostit catalana pas61

Ummm...

54.
xai llet rostit catalana pas62

Sucarem un trosset de pa... a veure que tal... UMMMMMMMMMMMM!

55.
xai llet rostit catalana pas63

... i la carn, a veure que tal... UMMMMMMMM!... la hòstia!

56.
xai llet rostit catalana pas64

Bé, en fi... que hauria de redactar aquests articles després de dinar i no abans, per què si no... m'agafa molta gana i dic tonteries, jeje. És com anar comprar. Els experts recomanen no anar a comprar al súper abans de dinar, per què comprem coses innecessàries. En fi. Gaudiu d'aquest plat català i tradicional, dels que m'agraden. Bon profit!