Us presento un plat molt interessant, d'aquells que us permetrà sucar-hi pa i omplir-vos el ventre de satisfacció. I és que la carn de xai és exquisida i és una carn molt utilitzada en guisats tradicionals. Com veureu, aquesta recepta d'avui no té gaire misteri i, de fet, jo penso que la complexitat més gran d'una caldereta rau a trobar la variant que més ens agradi, ja que n'hi ha un munt.

Es pot acompanyar el guisat amb patates (com he fet jo), però també és força habitual incloure-hi pèsols, mongetes o altres llegums. Que vagi de gust!

Ingredients

1 kg de coll de xai tallat a trossos

1 kg de patates

3 tomàquets madurs

1 ceba trinxada

1 pebrot verd trinxat

1/2 pebrot vermell trinxat

1 pastanaga trinxada

3 grans d'all laminats

2 fulles de llorer

2 claus

1 raig de conyac

1 branca de romaní fresc

pebre vermell

pebre negre

oli d'oliva

aigua

sal

 

Variants:

Podeu posar vi ranci o vi blanc enlloc de conyac

Podeu fer servir parts més nobles del xai (pit, cuixa, etc...)

Es pot fer amb brou de carn o verdura en lloc d'aigua, o fins i tot , fer un brou amb els ossos del xai

Hi podeu afegir el fetge del xai

Preparació
1.
caldereta xai patates pas1

En aquesta ocasió he encarregat a la parada del mercat un quilo de coll de bé tallat a trossos macos.

2.

Renteu i assequeu la carn.

3.
caldereta xai patates pas4

Saleu-la.

4.
caldereta xai patates pas5

I empebreu-la.

5.
caldereta xai patates pas7

Poseu-hi tot el xai.

6.
caldereta xai patates pas8

Deixeu-lo daurar per totes dues bandes.

7.
caldereta xai patates pas9

Mentre agafa color la carn, podeu aprofitar per anar ratllant els tomàquets.

8.
caldereta xai patates pas10

Afegiu-li una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.

9.
caldereta xai patates pas11

Aprofiteu també per trinxar la ceba.

10.
caldereta xai patates pas12
11.
caldereta xai patates pas13

... l'all...

12.
caldereta xai patates pas14

... i els pebrots.

13.
caldereta xai patates pas15

Quan la carn sigui ben rosa, ja podreu retirar-la.

14.
caldereta xai patates pas16

Reserveu-la a banda.

15.
caldereta xai patates pas18

De seguida que l'all agafi color, abans no es cremi, afegiu-hi la ceba.

16.
caldereta xai patates pas19

I al mateix temps el pebrot i la pastanaga.

17.
caldereta xai patates pas20

Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.

18.
caldereta xai patates pas21

Mentrestant, peleu les patates.

19.
caldereta xai patates pas22

I escapceu-les. Que què vol dir escapçar)?... us ho tornaré a explicar.

20.
caldereta xai patates pas23

Es tracta de fer un primer tall i després forçar que es trenqui... és a dir: trencar-la, que no quedi el tall net. Quan fem un tall net evitem que surti el midó de la patata i això no ens interessa avui. El midó és un espessidor natural que farà que la salsa quedi amb una textura més lligada.

21.
caldereta xai patates pas24

Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit.

22.
caldereta xai patates pas25

Deixeu evaporar l'alcohol fins que caramel·litzi el conjunt (uns 5-7 minuts).

23.
caldereta xai patates pas26

Seguidament, afegiu-hi el tomàquet.

24.
caldereta xai patates pas27

Remeneu-ho i deixeu-ho que s'enfosqueixi més i s'evapori l'aigua del tomàquet.

25.
caldereta xai patates pas28

A poc a poc, anirà agafant textura i començarà a enganxar-se per falta de líquid.

26.
caldereta xai patates pas29

Serà el moment d'incorporar la carn que hem marcat.

27.
caldereta xai patates pas30

Remeneu-ho tot plegat, que la carn s'impregni bé del sofregit.

28.
caldereta xai patates pas31

En aquest punt, afegiu-hi el llorer.

29.
caldereta xai patates pas32

També el clau.

30.
caldereta xai patates pas33

Poc, ja que és molt aromàtic.

31.
caldereta xai patates pas34

Amb dos claus tenim suficient per a un guisat com aquest.

32.
caldereta xai patates pas35

Una branca de romaní i llestos.

33.
caldereta xai patates pas36

Ara, aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn. Penseu que en el mateix brou s'hauran de coure les patates, que encara no hi hem posat.

34.
caldereta xai patates pas37

Saleu-ho una mica.

35.
caldereta xai patates pas39

Passat aquest temps, la carn ja la tindrem mig cuita.

36.
caldereta xai patates pas40

Serà el moment d'incorporar la patata.

37.
caldereta xai patates pas41

Remeneu-ho bé.

38.
caldereta xai patates pas42

I ara si, deixeu-ho coure uns 25 minuts.

39.
caldereta xai patates pas43

Fins que la patata sigui ben cuita i la carn també. Rectifiqueu de sal si cal.

40.
caldereta xai patates pas44

Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps. Si poden ser un parell d'hores almenys, millor. De fet, el podeu fer d'un dia per altre.

41.
caldereta xai patates pas45

Si voleu espessir la salsa, podeu aixafar una patata i dissoldre-la. El midó s'encarregarà de tot.

42.
caldereta xai patates pas46

Serviu aquest plat ben calent i que no hi falti pa per sucar.

43.
caldereta xai patates pas47

Bon profit!