Quines ganes tenia de fer el meu primer tagín tradicional marroquí. Un plat força interessant, a parer meu. Veureu que l'he acompanyat d'un senzill cous-cous (fórmula ràpida)... i més endavant ja en parlarem de com fer un bon cous-cous cuit al vapor d'un caldo en "couscousera". El resultat?... magnífic. En menjar-lo, per uns moments, m'ha traslladat al Marroc... i això és el que buscava. Espero que us agradi.
1 cuixa de xai tallada a trossos petits
2 cebes vermelles
1 cullerada de pebre negre
1 culleradeta de gingebre
1 culleradeta de Ras el Hanout
1 cullerada de canyella en pols
1 pastanaga
uns brins de safrà
una branqueta de julivert
oli d'oliva verge extra
4 caienes
sal
Per al cuscús:
400 g cuscús
400 ml aigua
50 g mantega
Variants:
- Ho podeu decorar amb ous durs i ametlles fregides en oli

Ja tenim el tagín ben net i a punt per ser utilitzat.

Preparem tots els ingredients.

La mateixa carnissera us tallarà el xai a daus. Li dieu que és per fer un tagín i us ho faran perfecte.

Com ja hem comentat, és un plat molt especiat. Tot és més o menys conegut.

Piqueu la ceba a trossets.

Feu el mateix amb el julivert.

Ho anem posant tot dins el tagín, en fred.

Ara afegim un got (aprox.) d'oli d'oliva i la pastanaga.

Ho remenem bé.

... la de canyella...

... el pebre vermell dolç...

... el Ras El Hanout....

... i el pebre negre...

Perfecte.

Ara ho salarem una mica...

... i ja podem afegir un got d'aigua...

... i remenar-ho tot. Recordeu que encara tenim el foc apagat.

Introduïm la carn...

... i barregem bé tots els trossos perquè s'impregnin d'aquesta salsa.

Ara ja podem encendre el foc i posar-lo baix. Primer s'ha de fer una ½ hora, i removent tot el temps per evitar que s'enganxi.

En aquest moment li podeu posar 3 o 4 caienes.

Deixem que faci xup-xup...

... de seguida notareu una flaire extraordinària...

Passats els 30 minuts, serà el moment d'afegir més líquid per coure la carn.

Haureu d'afegir l'aigua exacta... un altre got, aproximadament, però no us passeu.

Heu de cobrir el tagín amb la seva tapa... i deixar-ho tapat a foc baix fins que estigui la carn ben cuita.

Si tapeu completament el tagín i comença a sobresortir el caldo pels costats... significarà que us heu passat amb la quantitat d'aigua. Deixeu-lo una estona mig obert fins que s'evapori una mica i ho pugueu tapar completament.

Com podeu veure, a mi també em passen "cosetes" a la cuina.

Mentre es cou la carn, anirem preparant el cuscús.

Com sempre, marca Tria, la millor i recomanada pels que hi entenen.

Simplement heu de pesar els 400 g de cuscús per una banda...

(... ara faré com a la pel·li Amelie... que m'agrada fer passar el cuscús entre els dits... he he)

... i d'altra banda... escalfarem 400 ml d'aigua.

... ho taparem amb paper de film... i esperarem uns 4 minuts.

Passat aquest temps, podem incorporar la mantega...

... i desfer els grumolls de cuscús amb les mans... fins que quedi solt.

Ja el tenim a punt.

Us recomano preparar-lo 5 minuts abans de servir-lo.

Que estigui calent i acabat de fer.

El tagín ja ha acabat de coure's i la carn està ben toveta. Sempre és un espectacle portar el tagín a la taula i obrir-lo per al gaudi dels nostres sentits olfactius i visuals.

Quina bona pinta que fot.

Per ser el primer, m'ha quedat força bé. He seguit una recepta d'un llibre de cuina àrab que m'ha regalat la meva dona.

Podeu servir-lo posant una capa de cuscús i a sobre... la carn.

Que bo!

... i el xai ha quedat supertendre...

Tot i ser un plat "fort" de gust, amb tantes espècies, fins i tot li agrada a la meva filla de dos anyets!... així que alguna cosa de bo... deu tenir, he he!

Hem menjat dos i n'ha sobrat la meitat. Així que ho guardarem a la nevera per menjar entre setmana... ja que el cuscús es fa en 5 minuts.

Podeu fer aquesta mateixa recepta en una cassola tradicional, de les de tota la vida, però la curiosa forma del tagín permet la recuperació dels líquids (i olors) en evaporació i es nota molt. Bon profit!