Si, si, calamar al fum. No m'he equivocat. Ja sabeu que soc de cuina tradicional, però de tant en tant, m'agrada incorporar noves tècniques i tendències. Molts ja ho coneixereu, però existeix el "fum en pols". Com ho sentiu. Són uns polvos que aromatitzen el vostre plat.
D'entrada pot resultar un aroma fort o desagradable, però ben utilitzat li aportarà al vostre plat aquell regustet de brasa, d'estar fet a la parrilla... a la llenya... i, creieu-me... el resultat és molt interessant. No cal dir que podeu fer el mateix plat sense utilitzar el fum...que us quedarà pràcticament igual de bo. El gingebre tampoc cal que sigui fresc (que si ho és, millor), pot ser en pols.
1 pebrot verd tallat en juliana fina
2 cebes tendres tallades en juliana fina
2 pastanagues dolces tallades en juliana fina
200gr. xampinyons frescos tallats a rodanxes fines
1/2 gingebre fresc
1 cullerada de salsa per wok Sukiyaki
2 cullerades de salsa de soja dolça
1 cullerada de maizena diluida en mig got d'aigua
0,5gr. fum en pols
una mica de llavors de sèsam
oli d'oliva
sal
1 paquet de fideus xinesos (noodles)
![wok calamar al fum gingebre pas1 wok calamar al fum gingebre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/25/52/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas1.jpeg)
Preparem tota la verdura.
![wok calamar al fum gingebre pas2 wok calamar al fum gingebre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/25/94/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas2.jpeg)
Utilitzaré gingebre fresc... que podeu comprar a qualsevol botiga especialitzada.
![wok calamar al fum gingebre pas3 wok calamar al fum gingebre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/26/48/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas3.jpeg)
Llavors de sèsam.
![wok calamar al fum gingebre pas4 wok calamar al fum gingebre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/26/90/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas4.jpeg)
Les salses: de soja dolça i sukiyaki, especial per woks.
![wok calamar al fum gingebre pas5 wok calamar al fum gingebre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/27/32/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas5.jpeg)
Fum en pols. Com hem comentat abans, això li aportarà al calamar una sabor a parrilla... a barbacoa feta amb llenya. Ho podeu comprar en botigues especialitzades.
![wok calamar al fum gingebre pas6 wok calamar al fum gingebre pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/27/74/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas6.jpeg)
Comencem per tallar els pebrots en juliana ben fina.
![wok calamar al fum gingebre pas7 wok calamar al fum gingebre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/28/16/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas7.jpeg)
Els xampinyons també, a rodanxes fines.
![wok calamar al fum gingebre pas8 wok calamar al fum gingebre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/28/58/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas8.jpeg)
Les pastanagues, si són dolces millor.
![wok calamar al fum gingebre pas9 wok calamar al fum gingebre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/29/00/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas9.jpeg)
També, a tires fines.
![wok calamar al fum gingebre pas10 wok calamar al fum gingebre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/29/42/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas10.jpeg)
La ceba tendre...
![wok calamar al fum gingebre pas11 wok calamar al fum gingebre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/29/84/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas11.jpeg)
... li traiem la primera capa... i també, en tires fines.
![wok calamar al fum gingebre pas12 wok calamar al fum gingebre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/30/26/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas12.jpeg)
... ho reservem.
![wok calamar al fum gingebre pas13 wok calamar al fum gingebre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/31/10/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas13.jpeg)
Primer de tot, amb el wok ben calent (foc al màxim) i un raig d'oli d'oliva, saltegem els xampinyons.
![wok calamar al fum gingebre pas14 wok calamar al fum gingebre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/31/52/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas14.jpeg)
Farem servir la salsa de soja.
![wok calamar al fum gingebre pas15 wok calamar al fum gingebre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/31/94/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas15.jpeg)
Un raig, més o menys... com dues cullerades grans. Però segons els vostre gust.
![wok calamar al fum gingebre pas16 wok calamar al fum gingebre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/32/51/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas16.jpeg)
De seguida agafen color. Penseu que el xampinyó es pot menjar cru, per tant, no cal fer-lo massa. El deixem mig cuit i el reservem.
![wok calamar al fum gingebre pas17 wok calamar al fum gingebre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/33/38/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas17.jpeg)
En el mateix wok (si cal poseu un raig més petit d'oli)... saltegem la verdura.
![wok calamar al fum gingebre pas18 wok calamar al fum gingebre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/34/22/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas18.jpeg)
Que agafi coloret. No s'ha de sofregir, s'ha de saltar... ha de quedar una mica crua també. La reservem.
![wok calamar al fum gingebre pas19 wok calamar al fum gingebre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/34/64/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas19.jpeg)
Jo he utilitzat la meitat d'aquest gingebre.
![wok calamar al fum gingebre pas20 wok calamar al fum gingebre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/35/06/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas20.jpeg)
Tirem el gingebre picat.
![wok calamar al fum gingebre pas21 wok calamar al fum gingebre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/35/48/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas21.jpeg)
I els calamars, ben nets i salats. I els deixem fer una estona... que es facin bé.
![wok calamar al fum gingebre pas22 wok calamar al fum gingebre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/35/90/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas22.jpeg)
Mentre es fan els calamars, preparem la salseta. En mig d'aigua... heu de dissoldre una culleradeta de farina de blat de moro (o midó).
![wok calamar al fum gingebre pas23 wok calamar al fum gingebre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/36/32/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas23.jpeg)
Aprofitarem per afegir també la salsa de wok.
![wok calamar al fum gingebre pas24 wok calamar al fum gingebre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/36/74/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas24.jpeg)
Una o dues cullerades, més o menys.
![wok calamar al fum gingebre pas25 wok calamar al fum gingebre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/37/16/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas25.jpeg)
I aquí, també... incorporem 1/3 de culleradeta de fum en pols. Ho remenem tot i ho reservem.
![wok calamar al fum gingebre pas26 wok calamar al fum gingebre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/37/85/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas26.jpeg)
El calamar ha de començar a petar i enganxar-se... que és quan queda més bo.
![wok calamar al fum gingebre pas27 wok calamar al fum gingebre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/38/27/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas27.jpeg)
Incorporeu un polsim de sèsam.
![wok calamar al fum gingebre pas28 wok calamar al fum gingebre pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/38/69/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas28.jpeg)
Ja podem anar preparant els fideus xinesos. Poseu una olla amb abundant aigua a escalfar. Avui en dia, aquests fideus els podeu trobar en qualsevol gran superfície.
![wok calamar al fum gingebre pas29 wok calamar al fum gingebre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/39/11/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas29.jpeg)
Aquests són d'ou, concretament.
![wok calamar al fum gingebre pas30 wok calamar al fum gingebre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/39/53/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas30.jpeg)
Quan bulli l'aigua, parem el foc... i deixem escaldar els fideus durant 4 minuts de rellotge.
![wok calamar al fum gingebre pas31 wok calamar al fum gingebre pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/39/95/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas31.jpeg)
Mentre, anem acabant el wok.
![wok calamar al fum gingebre pas32 wok calamar al fum gingebre pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/40/37/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas32.jpeg)
Al calamar, li afegim els xampinyons...
![wok calamar al fum gingebre pas33 wok calamar al fum gingebre pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/40/79/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas33.jpeg)
... i la verdureta...
![wok calamar al fum gingebre pas34 wok calamar al fum gingebre pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/41/21/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas34.jpeg)
... i ho remenem bé... amb una bona sacsejada de canell... jeje...
![wok calamar al fum gingebre pas35 wok calamar al fum gingebre pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/41/69/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas35.jpeg)
Seguidament, incorporem la salseta que hem preparat. Li donem tres o quatre voltes... que absorbeixi el líquid (que cuallarà de seguida)....
![wok calamar al fum gingebre pas36 wok calamar al fum gingebre pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/42/11/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas36.jpeg)
... i ja tenim el wok fet. Ho reservem en una safata per presentar a taula.
![wok calamar al fum gingebre pas37 wok calamar al fum gingebre pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/42/53/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas37.jpeg)
Un cop cuits els fideus... els podeu saltar uns segons en el mateix wok ben calentó.
![wok calamar al fum gingebre pas38 wok calamar al fum gingebre pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/42/95/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas38.jpeg)
Emplatem primer els fideus.
![wok calamar al fum gingebre pas39 wok calamar al fum gingebre pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/43/37/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas39.jpeg)
A sobre... ben calent també, el nostre wok.
![wok calamar al fum gingebre pas40 wok calamar al fum gingebre pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/43/79/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas40.jpeg)
I ja podem començar a dinar.
![wok calamar al fum gingebre pas41 wok calamar al fum gingebre pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/44/21/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas41.jpeg)
A que fa bona pinta?... doncs estava més que bo, jeje. Un consell: no mireu aquestes fotos si no heu dinat!
![wok calamar al fum gingebre pas42 wok calamar al fum gingebre pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/74/44/63/wok-calamar-al-fum-gingebre-pas42.jpeg)
Bon Profit!