Com veureu, aquest és un plat força mediterràni... on trobarem moltes similituds amb d'altres receptes semblants com la Tonyina amb tomàquet o samfaina. Però en aquesta ocasió, l'anxova, el llorer i el julivert fan que la salsa tingui un gust peculiar i el plat resulti atractiu i amb personalitat pròpia. Si teniu tonyina i no sabeu com fer-la, només us caldran 30 minuts per preparar un plat molt bo i molt sa.
2 talls de tonyina
6 tomàquets grans
2 dents d'all
1 ceba petita picada
2 fulles de llorer
5 o 6 filets d'anxova
1 cullerada de pebre vermell dolç
1 got d'aigua
julivert fresc picat
una mica de farina
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu fer el mateix plat amb "bonítol" en comptes de tonyina.
![tonyina lestil sardenya pas1 tonyina lestil sardenya pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/65/04/tonyina-lestil-sardenya-pas1.jpeg)
Aquest és el llibre d'on he extret la recepta. No és de cap autor en especial, si no d'un editora.
![tonyina lestil sardenya pas2 tonyina lestil sardenya pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/65/46/tonyina-lestil-sardenya-pas2.jpeg)
Preparem els ingredients.
![tonyina lestil sardenya pas3 tonyina lestil sardenya pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/65/88/tonyina-lestil-sardenya-pas3.jpeg)
De fet, a la recepta original parlen de "jitomates" en comptes de tomàquets, però després de buscar-ho he vist que és exactament igual que els tomàquets. Almenys així els anomenen a Mèxic.
![tonyina lestil sardenya pas4 tonyina lestil sardenya pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/66/30/tonyina-lestil-sardenya-pas4.jpeg)
Quatre o cinc filets d'anxova.
![tonyina lestil sardenya pas5 tonyina lestil sardenya pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/66/72/tonyina-lestil-sardenya-pas5.jpeg)
Piquem una ceba i matxaquem un parell de grans d'all. Reservem un parell de fulles de llorer.
![tonyina lestil sardenya pas6 tonyina lestil sardenya pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/67/14/tonyina-lestil-sardenya-pas6.jpeg)
La tonyina, ben neta i sense pell.
![tonyina lestil sardenya pas7 tonyina lestil sardenya pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/67/56/tonyina-lestil-sardenya-pas7.jpeg)
Els tomàquets (o "jitomates", jeje), els triturem i els barregem amb una culleradeta de pebre vermell dolç.
![tonyina lestil sardenya pas8 tonyina lestil sardenya pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/67/98/tonyina-lestil-sardenya-pas8.jpeg)
Ara salem i empebrem la tonyina per les dues bandes.
![tonyina lestil sardenya pas9 tonyina lestil sardenya pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/68/40/tonyina-lestil-sardenya-pas9.jpeg)
Espolvoregem una mica de farina per sobre de la tonyina per totes dues bandes. No cal arrebossar-la.
![tonyina lestil sardenya pas10 tonyina lestil sardenya pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/68/82/tonyina-lestil-sardenya-pas10.jpeg)
En una paella amb unes gotes d'oli... daurem bé la tonyina per les dues bandes.
![tonyina lestil sardenya pas11 tonyina lestil sardenya pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/69/24/tonyina-lestil-sardenya-pas11.jpeg)
Amb el foc ben fort... només la volem marcar. Que quedi així.
![tonyina lestil sardenya pas12 tonyina lestil sardenya pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/69/66/tonyina-lestil-sardenya-pas12.jpeg)
Reservem la tonyina i en el mateix oli, sofregim la ceba i l'all.
![tonyina lestil sardenya pas13 tonyina lestil sardenya pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/70/08/tonyina-lestil-sardenya-pas13.jpeg)
Piquem un bon ramet de julivert fresc i net.
![tonyina lestil sardenya pas14 tonyina lestil sardenya pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/70/50/tonyina-lestil-sardenya-pas14.jpeg)
L'incorporem quan la ceba sigui daurada.
![tonyina lestil sardenya pas15 tonyina lestil sardenya pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/71/52/tonyina-lestil-sardenya-pas15.jpeg)
Incorporem també les anxoves picadetes....
![tonyina lestil sardenya pas16 tonyina lestil sardenya pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/71/94/tonyina-lestil-sardenya-pas16.jpeg)
... i les fulles de llorer.
![tonyina lestil sardenya pas17 tonyina lestil sardenya pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/72/36/tonyina-lestil-sardenya-pas17.jpeg)
Ho mantindrem 5 minutets al foc... remenant'ho de tant en tant per extreure'n els aromes.
![tonyina lestil sardenya pas18 tonyina lestil sardenya pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/73/20/tonyina-lestil-sardenya-pas18.jpeg)
Incorporem el tomàquet.
![tonyina lestil sardenya pas19 tonyina lestil sardenya pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/73/62/tonyina-lestil-sardenya-pas19.jpeg)
Ho salem...
![tonyina lestil sardenya pas20 tonyina lestil sardenya pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/74/46/tonyina-lestil-sardenya-pas20.jpeg)
... i ho deixem coure uns 15 minuts a foc lent. Podeu afegir un got d'aigua.
![tonyina lestil sardenya pas21 tonyina lestil sardenya pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/74/88/tonyina-lestil-sardenya-pas21.jpeg)
Quan la salsa estigui lligadeta... podeu incorporar de nou els lloms de tonyina.
![tonyina lestil sardenya pas22 tonyina lestil sardenya pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/75/30/tonyina-lestil-sardenya-pas22.jpeg)
Ho teniu 5 minutets més i li doneu la volta una vegada a mitja cocció.
![tonyina lestil sardenya pas23 tonyina lestil sardenya pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/75/72/tonyina-lestil-sardenya-pas23.jpeg)
Un cop fet, deixeu-ho reposar 5 minutets.
![tonyina lestil sardenya pas24 tonyina lestil sardenya pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/76/14/tonyina-lestil-sardenya-pas24.jpeg)
Ja podem emplatar.
![tonyina lestil sardenya pas25 tonyina lestil sardenya pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/76/56/tonyina-lestil-sardenya-pas25.jpeg)
A que fa bona pinta?... doncs la tonyina no queda seca... ni molt menys. Queda sucosa i molt agradable al paladar. Clar, no us passeu amb la cocció.
![tonyina lestil sardenya pas26 tonyina lestil sardenya pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/76/98/tonyina-lestil-sardenya-pas26.jpeg)
Bon Profit!