Com veureu, aquest és un plat força mediterràni... on trobarem moltes similituds amb d'altres receptes semblants com la Tonyina amb tomàquet o samfaina. Però en aquesta ocasió, l'anxova, el llorer i el julivert fan que la salsa tingui un gust peculiar i el plat resulti atractiu i amb personalitat pròpia. Si teniu tonyina i no sabeu com fer-la, només us caldran 30 minuts per preparar un plat molt bo i molt sa.

Ingredients

2 talls de tonyina  

6 tomàquets grans

2 dents d'all  

1 ceba petita picada  

2 fulles de llorer

5 o 6 filets d'anxova  

1 cullerada de pebre vermell dolç

1 got d'aigua  

julivert fresc picat

una mica de farina  

oli d'oliva

pebre negre

sal

  

Variants:  

- Podeu fer el mateix plat amb "bonítol" en comptes de tonyina.

Preparació
1.
tonyina lestil sardenya pas1

Aquest és el llibre d'on he extret la recepta. No és de cap autor en especial, si no d'un editora.

2.
tonyina lestil sardenya pas2

Preparem els ingredients.

3.
tonyina lestil sardenya pas3

De fet, a la recepta original parlen de "jitomates" en comptes de tomàquets, però després de buscar-ho he vist que és exactament igual que els tomàquets. Almenys així els anomenen a Mèxic.

4.
tonyina lestil sardenya pas4

Quatre o cinc filets d'anxova.

5.
tonyina lestil sardenya pas5

Piquem una ceba i matxaquem un parell de grans d'all. Reservem un parell de fulles de llorer.

6.
tonyina lestil sardenya pas6

La tonyina, ben neta i sense pell.

7.
tonyina lestil sardenya pas7

Els tomàquets (o "jitomates", jeje), els triturem i els barregem amb una culleradeta de pebre vermell dolç.

8.
tonyina lestil sardenya pas8

Ara salem i empebrem la tonyina per les dues bandes.

9.
tonyina lestil sardenya pas9

Espolvoregem una mica de farina per sobre de la tonyina per totes dues bandes. No cal arrebossar-la.

10.
tonyina lestil sardenya pas10

En una paella amb unes gotes d'oli... daurem bé la tonyina per les dues bandes.

11.
tonyina lestil sardenya pas11

Amb el foc ben fort... només la volem marcar. Que quedi així.

12.
tonyina lestil sardenya pas12

Reservem la tonyina i en el mateix oli, sofregim la ceba i l'all.

13.
tonyina lestil sardenya pas13

Piquem un bon ramet de julivert fresc i net.

14.
tonyina lestil sardenya pas14

L'incorporem quan la ceba sigui daurada.

15.
tonyina lestil sardenya pas15

Incorporem també les anxoves picadetes....

16.
tonyina lestil sardenya pas16

... i les fulles de llorer.

17.
tonyina lestil sardenya pas17

Ho mantindrem 5 minutets al foc... remenant'ho de tant en tant per extreure'n els aromes.

18.
tonyina lestil sardenya pas18

Incorporem el tomàquet.

19.
tonyina lestil sardenya pas19

Ho salem...

20.
tonyina lestil sardenya pas20

... i ho deixem coure uns 15 minuts a foc lent. Podeu afegir un got d'aigua.

21.
tonyina lestil sardenya pas21

Quan la salsa estigui lligadeta... podeu incorporar de nou els lloms de tonyina.

22.
tonyina lestil sardenya pas22

Ho teniu 5 minutets més i li doneu la volta una vegada a mitja cocció.

23.
tonyina lestil sardenya pas23

Un cop fet, deixeu-ho reposar 5 minutets.

24.
tonyina lestil sardenya pas24

Ja podem emplatar.

25.
tonyina lestil sardenya pas25

A que fa bona pinta?... doncs la tonyina no queda seca... ni molt menys. Queda sucosa i molt agradable al paladar. Clar, no us passeu amb la cocció.

26.
tonyina lestil sardenya pas26

Bon Profit!