Avui us presento una nova combinació dolç-salat que farà llepar-vos els dits. A més, us vull presentar un producte extraordinari: l'aiguamel que fan a Xixona. No és l'aiguamel amb alcohol que es fa a Extremadura o altres parts de la península, que en realitat és una beguda. I és que l'aiguamel era un postre àrab que, segons la zona d'Espanya i el tipus de fruita o verdura que hi havia en el terreny, es preparava de distintes formes. 

Ingredients

2 espatlles de xai

1 pot d'aiguamel de Xixona

 

Per fer l'adob:

herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, sajolida, etc...)

1 got d'oli d'oliva verge extra

1 cullerada sopera de pebre vermell

1 cullerada sopera d'orenga

unes fulles de llorer

pebre

sal

 

Variants:

- S'hi pot afegir el suc de mitja llimona a l'adob

Preparació
1.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas1

Prepareu les espatlles de xai en una safata de forn.

2.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas2

Com veieu, he demanat que em tallin l'ós.

3.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas3

Ara prepareu tots els ingredients de l'adob.

4.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas4

En un bol, poseu l'oli.

5.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas5
6.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas6

Una cullerada gran d'orenga.

7.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas7

Pebre negre al gust.

8.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas8

Una cullerada de pebre vermell.

9.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas9

Unes fulles de llorer, que podeu esmicolar.

10.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas10

Farigola, romaní, i les herbes aromàtiques que tingueu a mà.

11.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas11

El suc de mitja llimona (opcional).

12.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas12

Remeneu-ho bé.

13.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas13

Seguidament, ja podeu ruixar la carn amb aquest adob.

14.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas14

Que penetri bé a la carn, per dins dels talls.

15.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas15

Impregneu-ho bé per totes dues bandes i deixeu la carn en adob un parell d'hores a la nevera. Podeu tapar-la amb paper de film.

16.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas16

Passat aquest temps, poseu el forn a uns 180 graus centígrads i enforneu la carn durant una hora, de moment.

17.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas17

Passat aquest temps doneu-li la volta i torneu-ho a posar una hora més.

18.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas18

No oblideu, de tant en tant ruixar la carn.

19.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas19

D'aquesta manera quedarà més gustosa.

20.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas20

Podeu acabar de tallar els trossos marcats per moure millor cada porció.

21.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas21

Si voleu tasteu la carn per comprovar que estigui ben feta. Haureu de tenir la carn unes 2:30h aproximadament, depenent de la mida de l'espatlla. Les cuixes triguen més. Un cop feta la carn, és interessant que reposi una estona. Fins i tot la podeu coure el dia abans i l'endemà encara estarà més bona. Només l'haureu d'escalfar una estona.

22.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas22

I ara si, a l'hora de servir la carn l'acompanyarem amb l'aiguamel.

23.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas23

Com veieu són trossos de carbassa confitada.

24.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas24

Però també és interessant tirar una mica d'aquest suquet per sobre de la carn.

25.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas25

Poseu un tros de xai en un plat generós.

26.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas26

Quina pinta, no?... no convé mirar aquestes fotos amb gana.

27.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas27

Una mica de carbassa...

28.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas28

una mica de suquet (no us passeu).

29.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas29

I a gaudir de la vida, nanos!

30.
espatlla xai adobada al forn aiguamel pas30

Bon profit!