Avui veurem com canviar la textura d'un líquid a estat sòlid amb el procés de gelificació. Ja fa temps que vam veure com fer dauets de moscatell amb l'alga agar-agar. Avui, farem unes semiesferes de moscatell que, a banda de l'objectiu principal, també m'han servit per actualitzar aquesta entrada. Amb aquesta tècnica, podeu gelificar qualsevol licor que us agradi i podeu utilitzar el motlle més adient per cada cas. De fet, també podeu utilitzar sucs de fruita i així en gaudiran també els més petits de la casa.

L'agar, té un poder gelificant 10 vegades superior al de les gelatines d'origen animal i, a més , aporta més fermesa a la textura final. Per contra, no aporta cap gust, cap color ni cap olor. I ara em pregunto jo, què passaria si tiréssim un quilo d'agar-agar en una piscina municipal? Uffff, em penso que la liaríamos parda!. Per cert, l'agar té un lleuger efecte laxant. Convé saber-ho. Gairebé no aporta calories i, en canvi, sí molta fibra. És apte per a diabètics i celíacs.

Ingredients

125 ml de moscatell

125 ml d'aigua

65 g de sucre

4 g d'agar-agar en pols

1 motlle per fer semiesferes o 1 glaçonera de plàstic

 

Variants:


- Podeu utilitzar el licor que més us agradi

- Podeu variar la quantitat de sucre en funció de la dolçor del licor

Preparació
1.
semiesferes moscatell gelificat pas1

Començarem per preparar una mena de xarop barrejant el sucre amb l'aigua.

2.
semiesferes moscatell gelificat pas2
3.
semiesferes moscatell gelificat pas3

Mentrestant, prepararem els motlles.

4.
semiesferes moscatell gelificat pas4

Jo utilitzo un motlle de metacrilat però qualsevol motlle amb qualsevol forma us pot anar bé.

5.
semiesferes moscatell gelificat pas5

Hem de pesar la pols d'agar amb una balança de precisió.

6.
semiesferes moscatell gelificat pas6

És molt important respectar les quantitats en la cuina molecular.

7.
semiesferes moscatell gelificat pas7

No podem posar ni 3 ni 5 grams, han de ser 4 grams.

8.
semiesferes moscatell gelificat pas8

Si el moscatell és de bona qualitat millor.

9.
semiesferes moscatell gelificat pas9

El pesem també.

10.
semiesferes moscatell gelificat pas10

Tornem a l'aigua amb sucre...

11.
semiesferes moscatell gelificat pas11

... i quan arrenqui el bull...

12.
semiesferes moscatell gelificat pas12

... hi tirarem la pols d'agar.

13.
semiesferes moscatell gelificat pas13

L'heu de barrejar bé, fins que quedi ben dissolta.

14.
semiesferes moscatell gelificat pas14

És important no deixar cap grumoll.

15.
semiesferes moscatell gelificat pas15

Ara, espereu que torni a bullir i compteu un minut aproximadament. Si teniu termòmetre, per aquest l'almívar, ha d'arribar entre els 101 i 104 graus centígrads.

16.
semiesferes moscatell gelificat pas16

A continuació, i ja fora del foc, hi abocarem el moscatell.

17.
semiesferes moscatell gelificat pas18

... i ja ho podrem abocar sobre el motlle.

18.
semiesferes moscatell gelificat pas19

Us podeu ajudar d'una paletina per a retirar l'excés de contingut de les semiesferes.

19.
semiesferes moscatell gelificat pas20

De seguida gelifiquen a temperatura ambient. Però a mi m'agrada posar-les a la nevera durant uns 10-15 minuts.

20.
semiesferes moscatell gelificat pas21

Desemmotllar les semiesferes és un joc de nens. només heu de fer una petita pressió, com el que prem un botó, i salten soles.

21.
semiesferes moscatell gelificat pas22

I aquí teniu una semiesfera perfecta de moscatell gelificat. En boca és gelatina, pura i dura. Que ningú es pensi que dins hi ha líquid. En aquest cas parlaríem d'esferificació bàsica, que també ho veurem.

22.
semiesferes moscatell gelificat pas23

Les podem servir com aperitiu, de postres, o dins d'un "cubata".

23.
semiesferes moscatell gelificat pas24

Si utilitzeu most i n'ajunteu dues... podeu fer falsos grans de raïm, per exemple.

24.
semiesferes moscatell gelificat pas25

Com podeu apreciar, jo he utilitzat aquestes semiesferes per a decorar unes Tartaletes de músic. D'aquesta manera tenim les postres de músic completes però amb un altre textura.

25.
semiesferes moscatell gelificat pas26

Com us comentava, podeu utilitzar una glaçonera i fer glaçons o dauets de rom.

26.
semiesferes moscatell gelificat pas27

Bon profit!