Avui utilitzaré el torró artesà més típic d'Agramunt. Quan em van suggerir quina recepta podria fer amb el torró d'Agramunt de seguida ho vaig tenir clar, un rostit. Era d'esperar que l'aportació de l'avellana seria un factor d'èxit en un guisadet tradicional com aquest. No és un plat dolç com es pugui pensar inicialment i l'aportació del sucre del torró permet matissar tots els sabors dels ingredients.

Ingredients

1 pollastre tallat a trossos  

2 cebes trinxades

5 grans d'all  

1 raig de brandi

1 raig de vi blanc

2 fulles de llorer

1 branca de canyella

3 galetes de torró d'Agramunt  

300 g rovelló fresc  

julivert fresc

oli d'oliva  

una mica de llard  

aigua

sal   

Variants:  

- Podeu emprar altres bolets o prescindir d'ells  

- S'hi poden afegir prunes i pinyons

Preparació
1.
pollastre rostit torro dagramunt pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
pollastre rostit torro dagramunt pas2

El pollastre, com sempre, si és ecològic molt millor.

3.
pollastre rostit torro dagramunt pas3

Com que som en temporada alta de bolets frescos... n'hi posarem uns quants rovellons.

4.
pollastre rostit torro dagramunt pas4

Aquest any, precisament, són magnífics... i cap d'ells surt cucat.

5.
pollastre rostit torro dagramunt pas5

Salem el pollastre que haurem netejat i assecat prèviament.

6.
pollastre rostit torro dagramunt pas6

L'empebrem també.

7.
pollastre rostit torro dagramunt pas7

En una cassola amb una mica d'oli afegim una cullerada de mantega de porc.

8.
pollastre rostit torro dagramunt pas8

Quan el llard sigui desfet i tot el greix calent, hi abocarem el pollastre...

9.
pollastre rostit torro dagramunt pas9

... i deixem que agafi color per totes bandes.

10.
pollastre rostit torro dagramunt pas10

Si no us hi cap tot, feu-ho en dues tandes.

11.
pollastre rostit torro dagramunt pas11

Trinxeu la ceba.

12.
pollastre rostit torro dagramunt pas12

Amb tot el pollastre daurat a la cassola, ja hi podem abocar la ceba. Prèviament, si cal, podeu desgreixar la cassola i treure una mica d'oli. Deixeu el just.

13.
pollastre rostit torro dagramunt pas14

Un parell de fulles de llorer...

14.
pollastre rostit torro dagramunt pas15

... i una branca de canyella.

15.
pollastre rostit torro dagramunt pas16

En aquest punt hi posarem el vi. A mi m'agrada fer meitat brandi, meitat vi amb aquests rostits...

16.
pollastre rostit torro dagramunt pas19

L'aboquem a la cassola...

17.
pollastre rostit torro dagramunt pas20

... ho tapem i ho deixem coure a foc mitjà durant uns 15 minuts.

18.
pollastre rostit torro dagramunt pas21

Mentrestant, podeu aprofitar per anar netejant els bolets, amb un drap humit i molta paciència.

19.
pollastre rostit torro dagramunt pas22

Fins que us quedin de pel·lícula.

20.
pollastre rostit torro dagramunt pas23

Macos eh?... i són d'aquí, de la terra.

21.
pollastre rostit torro dagramunt pas24

Un cop passats els 15 minuts ja hi podem tirar l'aigua per coure la carn.

22.
pollastre rostit torro dagramunt pas25

No us passeu amb l'aigua. És millor anar afegint miquetes d'aigua calenta que posar-la tota de cop. Que no cobreixi mai del tot el pollastre. Ho deixarem coure uns 40-45 minuts. I l'aneu remenant de tant en tant clar.

23.
pollastre rostit torro dagramunt pas26

Pelem uns alls...

24.
pollastre rostit torro dagramunt pas27

... i els piquem amb una mica de julivert fresc.

25.
pollastre rostit torro dagramunt pas28

Ben petit.

26.
pollastre rostit torro dagramunt pas29

Afegim els rovellons en una cassola...

27.
pollastre rostit torro dagramunt pas30

... i salteu-los en una planxa amb un raig d'oli i una mica d'all i julivert per sobre.

28.
pollastre rostit torro dagramunt pas31

Quan tinguin color daurat els reservarem. No cal salar-los.

29.
pollastre rostit torro dagramunt pas32

Quan el rostit ja porti mitja horeta de cocció... podeu salar-ho.

30.
pollastre rostit torro dagramunt pas33

I ho tornem a tapar durant una estona més.

31.
pollastre rostit torro dagramunt pas34

Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció, hi posarem el torró.

32.
pollastre rostit torro dagramunt pas35

Utilitzaré tres galetes de torró com aquestes.

33.
pollastre rostit torro dagramunt pas36

L'he partit una mica, però no cal esmicolar-lo.

34.
pollastre rostit torro dagramunt pas37

Trobo que és interessant trobar l'avellana sencera en aquest rostit.

35.
pollastre rostit torro dagramunt pas38

El torró s'anirà desfent a poc a poc, així com la galeta de clara.

36.
pollastre rostit torro dagramunt pas39

Ja fa goig de veure'l, eh?

37.
pollastre rostit torro dagramunt pas40

En el mateix moment, hi podem incorporar també els bolets.

38.
pollastre rostit torro dagramunt pas41

I els repartim bé.

39.
pollastre rostit torro dagramunt pas42

Deixeu que bulli uns minutets més per integrar tots els sabors.

40.
pollastre rostit torro dagramunt pas44

Tasteu el rostit i rectifiqueu de sal si cal.

41.
pollastre rostit torro dagramunt pas45

Un cop el pollastre estigui ben cuit, pararem el foc i ho deixarem reposar una o dues hores.

42.
pollastre rostit torro dagramunt pas46

Com tots els rostits, sempre són més bons d'un dia per altre.

43.
pollastre rostit torro dagramunt pas47

I ja ho podem emplatar.

44.
pollastre rostit torro dagramunt pas48

Poseu-hi una mica de tot, de pollastre, d'avellanes, de bolets... i de suquet.

45.
pollastre rostit torro dagramunt pas49

Sembla molt oliós, però no ho és pas. La salseta incorpora tota l'essència del torró.

46.
pollastre rostit torro dagramunt pas50

Us puc assegurar que és un plat excel·lent i molt recomanable.

47.
pollastre rostit torro dagramunt pas51

El tastem?... ummmm... que no cal que sigui Nadal per menjar-lo, eh? Bon profit!