Quan vaig trobar aquesta recepta per primera vegada, de seguida em va venir al cap una imatge equivocada, gairebé negativa, tant en aparença com en gust.

I és que la cuina resulta extraordinària en ocasions, sobretot quan ens guiem per una nostra intuïció culinària que de vegades ens pot arribar a trair. Aquest guisadet ha resultat ser un plat exquisit i altament recomanable, especialment per a aquells que sabeu apreciar les receptes més tradicionals.

Es tracta d'un pollastre cuit en una mena de samfaina dolça que recorda els orígens del nostre receptari més medieval, on la barreja dolç-salat era encara més habitual que avui dia. A més a més, no és gens complicat de fer. D'ingredients que trobareu tot l'any, assequibles i econòmics. 

Ingredients

1 pollastre de 1,5 kg tallat per rostir (o en 8 trossos)

80 g de sucre

1 ceba trinxada

1 pebrot vermell a daus

4 tomàquets madurs

1 albergínia a daus

300 ml de brou d'au

300 ml d'oli d'oliva

pebre negre

sal

Variants:

Podeu fer el plat amb només cuixes de pollastre o barrejar-ho amb conill

Preparació
1.
pollastre al caramel pas1

Prepareu tota la verdura.

2.
pollastre al caramel pas2

Prepareu el pollastre també. El podeu demanar que us el tallin per rostir.

3.
pollastre al caramel pas3

Saleu el pollastre.

4.
pollastre al caramel pas4

I emprebreu-lo.

5.
pollastre al caramel pas5

Poseu-lo a daurar en una cassola amb abundant oli d'oliva.

6.
pollastre al caramel pas6

Mentre el pollastre agafa color, aneu trinxant el pebrot.

7.
pollastre al caramel pas7

Talleu la ceba a la juliana.

8.
pollastre al caramel pas8

Peleu els tomàquets.

9.
pollastre al caramel pas9

I talleu-los a daus també.

10.
pollastre al caramel pas10

Ara, peleu l'albergínia i talleu-la a daus.

11.
pollastre al caramel pas11

En una paella a banda, amb una mica d'oli, daureu l'albergínia amb una mica de sal.

12.
pollastre al caramel pas12

Vigileu el pollastre i doneu-li la volta per marcar-lo per totes bandes.

13.
pollastre al caramel pas14

Ara, en una paella amb una mica d'oli, sofregiu el pebrot i la ceba amb un polsim de sal.

14.
pollastre al caramel pas15

Escalfeu el brou.

15.
pollastre al caramel pas16

Quan el pollastre sigui daurat, retireu l'excés d'oli i afegiu-hi el sucre a la cassola.

16.
pollastre al caramel pas17

Ara, aboqueu-hi tres o quatre llossades de brou.

17.
pollastre al caramel pas18

No ha de cobrir-ho tot, però ha d'haver suficient brou per coure-ho correctament.

18.
pollastre al caramel pas19

Tapeu la cassola i deixeu fer entre 30-40 minuts a foc mig. Vigileu de tant en tant que no s'acabi el líquid. L'objectiu és fer reduir tot el líquid, però també deixar cuit el pollastre.

19.
pollastre al caramel pas20

Mentrestant, vigileu també el sofregit.

20.
pollastre al caramel pas21

Quan el pebrot i la ceba siguin cuits, heu d'afegir el tomàquet. A mi m'agrada afegir també una cullerada de pebre vermell, que potenciarà el sabor i sobretot el color del plat.

21.
pollastre al caramel pas22

Cap a dins!

22.
pollastre al caramel pas23

Deixeu fer aquesta samfaina a foc lent durant uns 5 minuts.

23.
pollastre al caramel pas24

A continuació, afegiu un parell de llossades de brou i deixeu-ho reduir fins que no quedi líquid (20 minuts com a mínim).

24.
pollastre al caramel pas25

Quan quedi poc líquid, afegiu l'albergínia que teniu reservada.

25.
pollastre al caramel pas26

Quan passeu una cullera de fusta per la paella i es vegi el fons, la samfaina estarà en el seu punt. Rectifiqueu de sal.

26.
pollastre al caramel pas27

No us oblideu d'anar controlant el pollastre. A poc a poc desapareixerà tot el líquid i el suc restant començarà a caramel·litzar. Veureu com comencen a sortir unes bombolles brillants. En aquest punt, remeneu el pollastre (amb compte de no trencar-lo massa) per aconseguir que quedi caramel·litzat per totes bandes. No trigueu massa, ja que el sucre es pot cremar.

27.
pollastre al caramel pas28

Seguidament, afegiu la samfaina que ja teniu feta al pollastre caramel·litzat.

28.
pollastre al caramel pas29

Deixeu coure tot junt 5 minuts més i ja podeu apagar el foc. Com tots els guisats és recomanable deixar-lo reposar unes hores.

29.
pollastre al caramel pas30

L'escalfeu de nou i ja ho podeu emplatar.

30.
pollastre al caramel pas31

Bon profit!

31.
pollastre al caramel pas32

I per beure...