Els peus de porc és un menjar típicament català. Aprofiteu ara que és temporada. Que noooooooooo... que és bromaaaaaa... ja heu tornat a picar, eh?... si és que... De peus de porc n'hi ha tot l'any, home. Faltaria més.

Jo sempre recomano comprar els peus crus i bullir-los a casa, ja que els que ja venen bullits tenen gustos una mica peculiars i mai se sap com han estat bullits, eh? A més, per aquesta recepta us farà falta tenir una mica de caldo de bullir els peus. Dues hores en olla tradicional o uns quaranta minuts en olla exprés.

Ingredients

2 peus de porc crus (4 meitats)

1 ceba picada  

3 o 4 tomàquets madurs

300gr. prunes seques amb pinyol

brou de bullir els peus  

2 fulles de llorer  

1 rama d'api

1 pastanaga  

julivert fresc  

farina

oli per fregir  

sal  

  

Per la picada:

2 grans d'all

un grapat de pinyons

mig got de vi ranci  

unes rames de julivert fresc picat  

  

Variants:  

- Es pot servir amb una mica d'allioli negat per sobre (allili tallat)

- Es pot fer també amb orellanes en comptes de prunes.

- Es poden gratinar amb la picada per sobre.  

- Al caldo podeu afegir farigola i sajolida

Preparació
1.
peus porc prunes pas1

Rentem bé els peus i les herbes per fer el caldo.

2.
peus porc prunes pas2

Els peus que siguin crus i tallats per la meitat. Si tenen pèls, podeu socarrar-los una mica prèviament.

3.
peus porc prunes pas3

El posem dins una olla...

4.
peus porc prunes pas4

... juntament amb la pastanaga, el llorer, el julivert i l'api.

5.
peus porc prunes pas5

Ho salem una mica.

6.
peus porc prunes pas6

Ho tapem i ho deixem coure a foc mig durant uns 90 minuts.

7.
peus porc prunes pas7

De tant en tant els remeneu una mica. Un cop siguin tous ja els podeu reservar.

8.
9.
peus porc prunes pas9

... a mi m'agrada treure, al menys, l'os més gran que tenen.

10.
peus porc prunes pas10

Colem el brou.

11.
peus porc prunes pas11

El reservem.

12.
peus porc prunes pas12

Ara agafem els tomacons ben madurs...

13.
peus porc prunes pas13

... i els ratllem...

14.
peus porc prunes pas14

... piquem també la ceba...

15.
peus porc prunes pas15

Ara, haurem de fregir els peus, però abans els salarem una mica i els enfarinarem...

16.
peus porc prunes pas16

... per totes bandes.

17.
peus porc prunes pas17
18.
peus porc prunes pas18

... i tapeu de seguida. Molt de compte que peten i us pot esquitxar. Hi ha risc de cremades. El que jo faig és que quan comencen a petar, retiro la paella del foc fins que deixen de petar. Llavors puc obrir la tapa i els puc donar la volta amb tota tranquil·litat.

19.
peus porc prunes pas19

Mentre, en una cassola amb un raig d'oli, anirem sofregint la ceba picada...

20.
peus porc prunes pas20

... i el tomàquet...

21.
peus porc prunes pas22

Ho deixem uns minuts fins que agafi coloret i el tomàquet sigui cuit.

22.
peus porc prunes pas23

Podem anar preparant la picada amb els pinyons, els alls i el julivert picat.

23.
peus porc prunes pas24

Ja tenim els peus fregits. Els reservarem.

24.
peus porc prunes pas25

El tomàquet ja gairebé és cuit.

25.
peus porc prunes pas26

Seguirem fent la picada. També podeu posar els pinyons sencers a la cassola si voleu.

26.
peus porc prunes pas27

Mig gotet de vi ranci...

27.
peus porc prunes pas28

... que anirem barrejant poc a poc amb la picada...

28.
peus porc prunes pas29

... fins a obtenir una pasta licuada.

29.
peus porc prunes pas30

Com que trobo que a aquest tomàquet natural li falta color, l'he afegit un parell de cullerades de concentrat de tomàquet. Un petit truc.

30.
peus porc prunes pas31

Tindrem a mà el brou de bullir els peus.

31.
peus porc prunes pas32

Incorporarem al sofregit uns 5 o 6 cullerots de brou, que gairebé cobreixen els peus.

32.
peus porc prunes pas33

Distribuim bé els peus dins la cassola. Penseu que els peus ja són cuits, així que només necessitarem d'uns 20-25 minuts de cocció.

33.
peus porc prunes pas34

Ara les prunes, amb pinyol, clar.

34.
peus porc prunes pas35

Les afegim a la cassola...

35.
peus porc prunes pas36

... i seguidament la picada.

36.
peus porc prunes pas37

Ara si, a foc mitjà, deixarem coure el conjunt durant 20-25 minuts com deia abans.

37.
peus porc prunes pas38

Tapeu-lo millor.

38.
peus porc prunes pas39

De tant en tant, feu una remenada. Penseu que aquest brou és força gelatinós i és fàcil que s'enganxi del cul.

39.
peus porc prunes pas40

Ja està cuit i ha reposat una horeta. Veieu quin canvi de color al refredar-se?... és gairebé màgic!

40.
peus porc prunes pas41

Fot una pinta tremenda. Ja només ens queda escalfar-ho una mica i servir-lo.

41.
peus porc prunes pas42

Aquí teniu els peus amb prunes i pinyons. Podeu no triturar els pinyons i posar-los sencers.

42.

Bon Profit!