Hem vist ja moltes receptes de peix cuinat al forn. Avui us porto la recepta base, vaja, la recepta que ens proposa el Corpus per a establir la referència de com hem de cuinar un peix al forn de la forma tradicional catalana.

Jo he triat uns lloms de lluç sense espina avui, però podeu posar peixos sencers o a trossos, amb l'espina i tot. Unes bones patatetes amb el regustet de vi, una ceba ben gustosa i un peix suau al paladar, fan d'aquest plat una referència de la nostra cuina. El resultat és sempre extraordinari. A mi m'agrada afegir-hi sempre una mica de pebre vermell, per donar aroma i color al plat, a banda d'unes llesquetes de llimona que refresquen el resultat. Estic segur que en veure aquestes imatges us agafarà gana... fins i tot em passa a mi! Si és que m'apassiona el peix, ja ho sabeu. Som-hi!

Ingredients

1 peix sencer (400 g en brut per persona)

500 g de patates tallades a rodanxes

3 tomàquets madurs tallats a quarts

2 cebes tallades a la juliana

1/2 copa de vi blanc

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

A la base de verdures, s'hi poden afegir pebrots, alls, fonoll, etc.

Es pot cuinar al forn sense posar-hi la capa de verdures, amanit amb oli.

Es pot cuinar amb llobarro, lluç, turbot, orada, raps, besuc o nero.

També es pot preparar amb peix blau: sardina, verat o sorell.

Hi podeu posar una mica de pebre vermell al peix i a les patates.

Preparació
1.
peix al forn pas1

Prepareu tots els ingredients.

2.
peix al forn pas2

Netegeu el peix.

3.
peix al forn pas3

I els tomàquets.

4.
peix al forn pas4

Tireu un bon raig d'oli d'oliva sobre una safata de forn.

5.
peix al forn pas5

Talleu la ceba a la juliana.

6.
peix al forn pas6

Poseu-la a la safata, tot fent un llit.

7.
peix al forn pas7

Poseu-ho al forn uns 5 minuts, a 180 graus.

8.
peix al forn pas8

Mentrestant, talleu les patates a rodanxes, ni massa primes ni massa gruixudes.

9.
peix al forn pas10

Traieu la safata del forn i poseu-hi les patates a sobre de la ceba.

10.
peix al forn pas11

Saleu i...

11.
peix al forn pas12

... empebreu les patates.

12.
peix al forn pas13

Opcionalment, hi podeu posar una mica de pebre vermell.

13.
peix al forn pas14

Ompliu una copa de vi blanc i...

14.
peix al forn pas15

... afegiu-lo a la safata. Procureu posar el vi en un mateix punt, per a no fer saltar la sal i el pebre que acabeu de posar a les patates.

15.
peix al forn pas16

I cap al forn durant uns 25-30 minuts a 190 graus.

16.
peix al forn pas17

Quan les patates siguin pràcticament cuites...

17.
peix al forn pas18

... serà el moment d'afegir-hi el peix.

18.
peix al forn pas19

Saleu i empebreu el peix també i tireu-hi un nou raig d'oli d'oliva per sobre.

19.
peix al forn pas20

De nou, opcionalment, hi podeu posar pebre vermell per sobre.

20.
peix al forn pas21

I ho enfornem entre 8-10 minuts, segons el gruix de les peces de peix.

21.
peix al forn pas22

Passat aquest temps, comproveu si tot és ben cuit.

22.
peix al forn pas23

Si cal, deixeu-ho una estona més. Ja sabeu que cada forn és un món i el tipus de peix, el tipus de patates i el gruix de tot plegat condicionarà la cocció. Per tant, refieu-vos sempre de la vostra impressió, més que seguir una recepta al peu de la lletra.

23.
peix al forn pas24

I, ben calent, ja ho podeu emplatar.

24.
peix al forn pas25

Feu-ho amb una mica de gràcia, que no costa pas tant! Bon profit!

25.
peix al forn pas26