Avui us presento una recepta tradicional força similar a les clàssiques patates emmascarades, que s'elaboren amb botifarra negra. El fredolic és de carn blanca i gustosa. Es fa servir en guisats i sopes. És un bolet tardà que surt a les pinedes, formant grups nombrosos, amb els primers freds (d'on li ve el nom popular), de manera que allarga la temporada boletaire. Se'l pot arribar a trobar congelat. Té un barret sovint irregular, amb el centre que sobresurt i la cutícula seca, amb diferents tonalitats de color gris, com de vellut.

Ingredients

1 kg de patates

400 g de fredolics

200 g de cansalada tallada a bocins

2 grans d'all trinxats

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

Es pot fer amb altres bolets

Preparació
1.
patates fredolics pas1

Prepareu tots els ingredients.

2.
patates fredolics pas2

Netegeu els fredolics sota aixeta i eixugueu-los bé, amb compte que es trenquen.

3.
patates fredolics pas3

Us recomano fer servir una patata gustosa per elaborar aquest plat.

4.
patates fredolics pas4

Peleu les patates.

5.
patates fredolics pas5

Talleu-les a bocins. No importa massa la mida ja que després l'aixafarem.

6.
patates fredolics pas6

Podeu utilitzar cansalada del coll, salada o fumada. A mi m'agrada combinar-les.

7.
patates fredolics pas7

Talleu la cansalada a daus.

8.
patates fredolics pas9

Talleu també l'all.

9.
patates fredolics pas10

Poseu a bullir les patates.

10.
patates fredolics pas11

Un raig d'oli d'oliva.

11.
patates fredolics pas12

I sal. Fins que estiguin cuites, uns 20-25 minuts segons la mida del tall.

12.
patates fredolics pas13

Mentrestant, daureu la cansalada per decorar.

13.
patates fredolics pas14

Que quedi ben torrada per totes dues bandes.

14.
patates fredolics pas15

I la reserveu.

15.
patates fredolics pas16

En el mateix greix, daureu l'all.

16.
patates fredolics pas17

Afegiu-hi els daus de cansalada i deixeu que agafin color, remenant de tant en tant.

17.
patates fredolics pas18

Ara, ja hi podeu afegir els bolets.

18.
patates fredolics pas19

Un punt de sal.

19.
patates fredolics pas20

Deixeu-ho fins que s'evapori l'aigua que deixen anar els bolets.

20.
patates fredolics pas21

Un cop eixut, apagueu el foc i reserveu-ho.

21.
patates fredolics pas22

Escorreu la patata i passeu-la a un recipient on poder aixafar-les.

22.
patates fredolics pas23

Afegiu-hi la barreja de bolets i cansalada i reserveu uns quants bolets (els més macos) per decorar el plat.

23.
patates fredolics pas24

Amb una forquilla mateix, aixafeu la barreja. Saleu-ho si cal.

24.
patates fredolics pas25

Heu d'aconseguir una barreja de textura cremosa.

25.
patates fredolics pas26

Ara, escalfeu una paella amb un raig d'oli i aboqueu-hi la barreja. Torreu el conjunt una estona.

26.
patates fredolics pas27

Amb un cop de canell, podeu donar-li la volta com si es tractés d'una truita. Un cop sigui ben calent i lleugerament torrat, ja ho podeu servir.

27.
patates fredolics pas28

Feu servir un motlle per garantir una bona presentació.

28.
patates fredolics pas29

Finalment, decoreu amb la cansalada reservada (i escalfada de nou) i els bolets més macos. Que no falti un raig d'oli d'oliva en cru per sobre.

29.
patates fredolics pas30

Bon profit!