El palpís de corder o cuixa de xai farcida es pot fer rostida al forn o en cassola i és un plat molt popular. No cal dir que amb una primera matèria tan bona, i una recepta tan ben trobada, en la seva simplicitat, el resultat és esplèndid: una festa per al paladar. No prescindiu de l'all, que s'adiu molt amb el xai. També s'hi adiuen molt unes patates, i fins i tot moniatos. Som-hi!

Ingredients

1 cuixa de corder

200 g de cansalada viada

4 grans d'all

3 pastanagues tallades a trossos

1 porro tallat

1 got de vi blanc

1/2 got de vi ranci o brandi

1 manat d'herbes aromàtiques (farigola, llorer, orenga)

julivert

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

- Es pot acompanyar de bolets de temporada o de trumfes, que podeu afegir 15 minuts abans d'acabar la cocció del palpís

- En el farciment es pot barrejar ou dur i pebrot trossejat

- Es pot farcir amb bolets, saltats prèviament amb all i julivert

- Es pot farcir també de la carn de la pilota de l'escudella i carn d'olla

- Es pot farcir de fruits secs

- Es pot fer la cuixa sense desossar, entatxonada amb cansalada i amb all i julivert trinxats per sobre

- Podeu fregir la carn amb una barreja de llard i oli d'oliva

- Podeu afegir una mica d'aigua o brou si us falta líquid

Preparació
1.
palpis corder pas1

Prepareu tots els ingredients. Jo he triat bacó fumat i xampinyons.

2.
palpis corder pas2
3.
palpis corder pas3

Poseu les panses en remull amb una mica d'aigua i brandi.

4.
palpis corder pas4

Talleu la ceba, el porro i les pastanagues a trossos grans.

5.
palpis corder pas5

Peleu els alls.

6.
palpis corder pas6

En una paella, salteu els xampinyons amb all i julivert i una mica de sal.

7.
palpis corder pas7

Quan comencin a agafar color, afegiu-hi les panses sense el suc, que reservareu.

8.
palpis corder pas8

Deixeu-ho fer 5 minuts ben barrejat. Apagueu el foc i deixeu que es refredi una mica.

9.
10.
11.
palpis corder pas11

Si convé, podeu fer-li uns talls per afavorir l'obertura.

12.
palpis corder pas12

Saleu el xai.

13.
14.
palpis corder pas15

A sobre poseu-hi la barreja de bolets i panses que heu preparat.

15.
palpis corder pas16

Que quedi ben escampat.

16.
palpis corder pas17

Enrotlleu la cuixa sobre sí mateixa.

17.
palpis corder pas18

Potser aquest exercici us farà vessar una mica el farciment. Intenteu posar-ho dins i si no podeu després ho incorporeu amb les verdures.

18.
palpis corder pas19
19.
palpis corder pas20

Ara, amb una mica de cordill de cuina heu d'enrotllar la cuixa.

20.
palpis corder pas21

No és difícil, potser una mica entretingut.

21.
palpis corder pas22

Molt bé, us ha de quedar una peça compacte.

22.
23.
palpis corder pas24

Escalfeu una mica de llard amb força oli d'oliva

24.
palpis corder pas25

I marqueu bé la carn.

25.
palpis corder pas26

Doneu-li la volta per daurar-la per totes bandes.

26.
palpis corder pas27

Un cop daurada, ja hi podreu afegir les verdures.

27.
palpis corder pas28

Com que les teniu a punt...

28.
palpis corder pas29

ja les podeu incorporar a l'olla.

29.
palpis corder pas30

Si us ha sobrat farciment poseu-lo dins l'olla també.

30.
palpis corder pas31

També heu d'afegir-hi ara les herbes aromàtiques: llorer, farigola, romaní...

31.
palpis corder pas34

i una mica d'orenga.

32.
palpis corder pas35

Paral·lelament, escalfeu mig litre de brou de pollastre o carn. A mi m'agrada el gust que li dona al plat i ens garantirà una bona quantitat de salsa.

33.
palpis corder pas36

Les reserveu per més endavant.

34.
palpis corder pas37

Quan la ceba sigui transparent...

35.
palpis corder pas38

tireu-hi un got de vi blanc.

36.
palpis corder pas39

I mig got de vi ranci. En el meu cas he fet una barreja de brandi, moscatell i vi per cuinar.

37.
palpis corder pas40

Deixeu-ho coure tapat durant uns 15 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.

38.
palpis corder pas41

Passat aquest temps, hi podeu afegir una mica d'aigua o brou de pollastre o carn, com he fet jo.

39.
palpis corder pas42

Ho tapeu de nou i que faci xup-xup durant 40-45 minuts més. Aneu donant-li la volta a la carn cada 10 minuts. En total, la carn courà una hora aproximadament.

40.
palpis corder pas43

Quan faltin 15 minuts per acabar la cocció, hi podeu afegir les patates.

41.
palpis corder pas44

Pareu el foc i deixeu reposar el plat. Millor si el feu el dia abans de ser consumit, ja que agafarà més gust i la carn quedarà més melosa.

42.
palpis corder pas45

Un cop fred, podreu retirar el cordill.

43.
palpis corder pas46

Surt ràpidament, no patiu!

44.
palpis corder pas47

Ara si, ja el podeu tallar.

45.
palpis corder pas48

Talleu trossos gruixuts, un per persona. Us sortiran aproximadament 6 talls. Si el feu massa prim se us pot trencar.

46.
palpis corder pas49

Així és com queda visualment per dins.

47.
palpis corder pas50

A continuació, passeu els talls a la safata de forn.

48.
palpis corder pas51

Col·loqueu tot el xai i les patates (amb una mica de gràcia) i reserveu-ho.

49.
palpis corder pas52

Amb el que us ha quedat dins l'olla heu de fer la salsa.

50.
palpis corder pas53

Jo us recomano un passa-puré, la textura és diferent de si ho tritureu.

51.
palpis corder pas54

Procureu retirar les branques de les herbes aromàtiques així com les fulles de llorer, que no ajuden pas al passa-puré.

52.
palpis corder pas55

Mica en mica, amb paciència, aneu passant totes les verdures.

53.
palpis corder pas56

Tota la humitat s'ha de filtrar.

54.
palpis corder pas57

I escureu bé la part inferior!

55.
palpis corder pas58

Us quedarà una salsa espessa, intensa de gust, que podeu rectificar de sal si cal.

56.
palpis corder pas59

Cobriu la carn amb aquesta salsa. No abuseu de la salsa aquí. És preferible servir la resta amb una salsera.

57.
palpis corder pas60

Podeu escalfar el conjunt al forn durant uns minuts abans de servir-ho.

58.
palpis corder pas61

Però vigileu no passar-vos de cocció amb el forn. Un cop de grill per daurar-ho i llestos.

59.
palpis corder pas62

Ara sí, ben calent ja ho podeu servir.

60.
palpis corder pas63

Un tros de palpís, una patatona i una mica més de salsa.

61.
palpis corder pas64

I a gaudir d'un gran plat! Bon profit!

62.I PER BEURE...
palpis corder pas65