Quin plat més gran! Què bo que és el xai! De vegades, les coses més senzilles i menys elaborades resulten les més delicioses. A veure, té una mica d'elaboració aquest plat, però es fa gairebé tot solet.

Ingredients

2 espatlles de corder de 900g

3 tomàquets tallats a quarts

2 cebes tallades a trossos grans  

2 grans d'all  

1/2 l d'aigua 

1 copa de vi ranci

1 fulla de llorer

romaní

timó o farigola

oli d'oliva  

pebre negre  

sal  

  

Variants:

- Es pot acompanyar de bolets i patates  

- Es pot servir amb la salsa colada a part

Preparació
1.
espatlla corder pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
espatlla corder pas2

És important fer servir romaní i farigola frescos, però si no en teniu poseu-hi secs.

3.
espatlla corder pas3
4.
espatlla corder pas4

Primer de tot prepararem les patates que acompanyaran la carn. Les rentarem bé i amb pell i tot...

5.
espatlla corder pas5

les embolicarem amb paper d'alumini.

6.
espatlla corder pas6

Les col·locarem en una safata de forn i les posarem a coure a uns 200 graus durant uns 40-45 minuts.

7.
espatlla corder pas7

Mentrestant, netejarem la carn i la salarem.

8.
espatlla corder pas9

També l'empebrem. Per les dues bandes.

9.

Com podeu veure jo n'he fet tres, d'espatlles.

10.
espatlla corder pas11

Ruixeu les espatlles amb abundant oli d'oliva.

11.
espatlla corder pas12

Ara, posarem a coure la carn al forn a 240-250 graus centígrads durant uns 15-20 minuts, fins que agafi color. Si encara la hi teniu, retireu la safata de patates temporalment.

12.
espatlla corder pas13

Mentrestant, anirem tallant la ceba a trossos, els tomàquets a quarts i pelarem els alls.

13.
espatlla corder pas14

La farigola i el romaní els rentarem amb aigua.

 

14.
espatlla corder pas15

Passat aquest temps, la carn començarà a tenir coloret i abaixarem el forn a 190ºC.

15.
espatlla corder pas16

Ara incorporem la ceba, el tomàquet, el llorer...

16.
espatlla corder pas17

els alls...

17.
espatlla corder pas18

i a sobre de tot posem la farigola i el romaní.

18.
espatlla corder pas19

Aparentment sembla que aquesta safata sigui una mica petita, però veureu que no.

19.
espatlla corder pas20

Ho enfornem de nou amb un raig d'oli durant uns 30 minuts. Ara, si cal, acabeu de fer les patates a la part inferior del forn.

20.
espatlla corder pas21

Comprovem que les patates siguin cuites...

21.
espatlla corder pas22

i efectivament, es tallen amb facilitat...

22.
espatlla corder pas23

tot i que encara els falta un puntet més de cocció.

23.
espatlla corder pas24

Les distribuirem en una altra safata de forn, ja obertes, i les salarem una mica.

24.
espatlla corder pas25

Les empebrarem.

25.

I un nou raig d'oli d'oliva, que no en falti.

26.

En aquest punt netejarem bé els xampinyons...

27.
espatlla corder pas28

i els col·locarem sobre les patates.

28.
espatlla corder pas29

Una mica de sal...

29.
espatlla corder pas30

i una mica d'oli. I ho enfornarem tot plegat uns 15 minuts més.

30.
espatlla corder pas31

Em seguiu oi? El que estem fent és coure la carn i les patates alhora, però controlant els temps per separat.

31.
espatlla corder pas32

Un cop hagin passat els 30 minuts de cocció de la carn, hi afegirem el vi ranci.

32.
espatlla corder pas33

Un got serà suficient. Si durant la cocció trobeu a faltar més líquid, hi podeu afegir una mica d'aigua. La posarem a coure una hora més a la mateixa temperatura: 190ºC. 

33.
espatlla corder pas34

De tant en tant remeneu la safata i doneu-li la volta a la carn. 

34.
espatlla corder pas35

No oblideu anar ruixant la carn amb el suquet de cocció.

35.
espatlla corder pas36

Passada aquesta hora, si volem, tallarem la carn a trossos... que ja venia pretallada, és clar.

36.
espatlla corder pas37

Ruixeu també les patates i els xampinyons amb una mica de suquet de la carn.

37.
espatlla corder pas38

Passats els 15 minuts reservarem la safata de patates i bolets fora del forn.

38.
espatlla corder pas39

La carn ja porta dues hores de cocció  Deixarem que continuï la cocció una hora més.

39.
espatlla corder pas40

Sempre cal anar mullant la carn amb la salsa...

40.
espatlla corder pas41

... que ja fa bona pinta.

41.
espatlla corder pas42

Finalment, i quan falti poc per dinar, abaixarem el forn a uns 80-90 graus. Així la podem mantenir una hora o dues hores tranquil·lament. La carn es mantindrà calenta i la lenta cocció encara la farà més tova.

42.
espatlla corder pas43

Durant aquest període final podeu incorporar les patates i els bolets per escalfar-ho tot plegat.

43.
espatlla corder pas44

I per fi, després d'un mínim de 3 hores de cocció, emplatem.

44.
espatlla corder pas45

Carn, patata i bolets. A sucar pa, i a gaudir d'un gran plat.

45.
espatlla corder pas46

I aquí teniu l'Espatlla de corder al forn amb patates i xampinyons.

46.
espatlla corder pas47

Sense cap mena de dubte, haurem d'escollir un gran maridatge per al plat.

47.
espatlla corder pas48

La carn es desfà, gairebé.

48.
espatlla corder pas49

Aquestes són imatges del mateix plat però d'un altre dia.

49.
espatlla corder pas50

Aquest torradet diu "Menja'm!"...

50.
espatlla corder pas51

i aquest suquet demana un trosset de pa, oi?

51.I PER BEURE...
espatlla corder pas52

Bon profit!

52.