Avui us presento la tradicional paella valenciana. Avui parlem d'una recepta tradicional espanyola que ha conquistat mig món, i per alguna cosa serà. Per tant, no podia faltar una representació tan evident de la cuina de la nostra península i, d'aquesta manera, espero col·laborar en aclarir com es fa una autèntica paella valenciana, ja que encara sembla haver-hi massa confusió al respecte.

Que consti que la meva es podria millorar molt i que, de fet, no tinc cap intenció d'alliçonar ningú, perquè probablement només tinc 5 minuts més d'experiència en fer paelles que molts de vosaltres. He fet aquesta recepta amb tota la humilitat del món i amb ingredients de proximitat que, òbviament, no són els autòctons

Ingredients

400 g d'arròs Bomba o Bahia/Senia

2 litres d'aigua

1/2 pollastre sense pell ni greix en trossos petits

1/2 conill en trossos petits

300 g de garrofó o mongeta grossa, tavella i/o ferradura 

De 4 a 6 cullerades de tomàquet triturat o concassé (a dauets)

2 o 3 culleradetes de pebre vermell dolç

una mica de safrà o colorant alimentari

una branca de romaní fresc

1 all trinxat

oli d'oliva verge extra

sal

Variants:

Hi podeu afegir el fetge del conill

S'hi poden posar caragols

La podeu servir amb trossos de llimona

Preparació
1.
paella valenciana pas1

Si trobeu garrofó fresc de temporada millor, hi podeu posar la tavella i tot. Altrament, com he fet jo, podeu fer servir garrofó sec.

2.
paella valenciana pas2

La nit abans l'haureu de posar en remull, com qualsevol altre llegum.

3.
paella valenciana pas3

L'endemà el tindreu a punt per cuinar.

4.
paella valenciana pas4

Prepareu tots els ingredients.

5.
paella valenciana pas5

Netegeu la paella.

6.
paella valenciana pas6

El pollastre, jo recomano que sigui de la cuixa i sense pell, ja que serà més melós.

7.
paella valenciana pas7

Els trossos de conill que siguin de la mateixa mida que el pollastre.

8.
paella valenciana pas8

També farem servir mongeta verda tipus perona.

9.
paella valenciana pas9

Renteu i talleu la mongeta a trossos grans. Traieu-li les puntes també.

10.
paella valenciana pas10

Ratlleu els tomàquets si són sencers.

11.
paella valenciana pas11

Trinxeu l'all.

12.
paella valenciana pas12

Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar.

13.
paella valenciana pas13
14.
paella valenciana pas14

Quan l'oli sigui roent, torreu la carn.

15.
paella valenciana pas15

Ajudeu-vos d'una escumadora per a no cremar-vos.

16.
paella valenciana pas16

Que quedi torradeta per les dues bandes.

17.

Seguidament, feu un lloc enmig i afegiu-hi la verdura. Deixeu-la saltar un parell de minuts.

18.
paella valenciana pas19

i l'all.

19.
paella valenciana pas21

Remeneu-ho tot plegat i deixeu reduir el tomàquet uns minuts.

20.
paella valenciana pas22

El tomàquet ha de gairebé caramel·litzar.

21.
paella valenciana pas23

Pel soroll també podeu identificar si el sofregit està a punt o no.

22.
paella valenciana pas24

Poseu-hi el pebre vermell dolç.

23.
paella valenciana pas25

Remeneu-ho bé durant un minutet aproximadament, no més o es pot cremar el pebre.

24.
paella valenciana pas26

Tot seguit, ja hi podeu tirar l'aigua, calenta o del temps. A la foto sembla freda, però es la reacció del vapor. Per tant, a l'inici de la cocció podeu posar aigua natural, de garrafa o de l'aixeta directament. Un cop arrenca el bull, si n'heu d'afegir més, llavors si que haurà de ser calenta (bullent) per evitar tallar la cocció de l'arròs.

25.
paella valenciana pas27

L'aigua ha de cobrir pràcticament la carn. Penseu que ha de bullir uns 30 minuts abans de tirar l'arròs i l'aigua que quedi haurà de coure l'arròs durant 16-18 minuts més.

26.
paella valenciana pas28

Saleu-ho una mica.

27.
paella valenciana pas29

I ara és qüestió d'esperar uns 30 minuts a foc baix fins que la carn i les verdures siguin cuites.

28.
paella valenciana pas30

Fa oloreta ja, eh?

29.
paella valenciana pas31

Passat aquest temps, i just abans de tirar l'arròs, poseu-hi el safrà.

30.
paella valenciana pas32

El safrà es pot torrar i fer pols, el que permet una millor integració. Però si el poseu directament tampoc passa res.

31.
paella valenciana pas33

Tireu l'arròs. Podeu calcular una tassa per persona o podeu fer la típica creu.

32.
paella valenciana pas34

Aquesta és una de les maneres de calcular l'arròs que li pertoca al líquid que hi ha, tot i que s'ha de tenir una certa experiència, sobretot en no passar-se.

33.
paella valenciana pas35

Amb l'escumadora escampeu bé l'arròs.

34.
paella valenciana pas36

Assegureu-vos que no quedin grans d'arròs a sobre de la carn sense estar submergits en el brou.

35.
paella valenciana pas37

Sacsegeu una mica la paella.

36.
paella valenciana pas38

Renteu un parell de branquetes de romaní fresc.

37.
paella valenciana pas39

I afegiu-lo al brou.

38.
paella valenciana pas40

Deixeu coure l'arròs entre 16-18 minuts. Rectifiqueu de sal si cal.

39.
paella valenciana pas41

Passat aquest temps apagueu el foc.

40.
paella valenciana pas42

Deixeu-lo reposar uns 12-15 minuts més i que la cocció passiva acabi de fer el gra d'arròs.

41.
paella valenciana pas43

De com cuit queda l'arròs és com es valora una paella. Hauria d'estar al punt, un arròs sec, solt, cuit correctament.

42.
paella valenciana pas44

Si heu quadrat la quantitat de líquid se us hauria d'enganxar una mica de sota, el que ens aportarà el conegut "socarraet" que tant de sabor té.

43.
paella valenciana pas45

Aquest socarraet (que no cremat) l'haureu de rascar del fons. No a tothom li agrada i per a no servir un plat amb molt socarraet i un altre sense, el que es fa, en general, es remenar l'arròs.

44.
paella valenciana pas46

Amb un cullerot remeneu tota la paella amb la intenció de repartir bé la part socarrada.

45.
paella valenciana pas47

I ara si, serviu l'arròs i col·loqueu la carn en el centre.

46.
paella valenciana pas48

Està molt bo! Tothom a dinar!

47.

Bon profit!