Se li diu mixta perquè incorpora peix i carn. Com sempre, la qualitat del producte fresc i el brou marcaran el resultat. Boníssima.

Ingredients

360 g d'arròs

150 g de carn de pollastre tallada a daus

150 g de carn magra de porc tallada a daus

3 salsitxes de porc  

100 g de pèsols

12 musclos  

6 gambes  

6 escamarlans

4 tomàquets madurs

1 calamar tallat  

1 sípia tallada  

1 ceba

3 grans d'all picats

1/2 pebrot vermell

brou de peix

oli d'oliva

sal

Per fer la picada:

uns brins de safrà

1 gra d'all

julivert picat

Variants:

Podeu afegir pebrot verd

En comptes de brou de peix podeu posar-hi aigua o brou de carn

Podeu posar carxofa o mongeta tendra en comptes dels pèsols

Preparació
1.
paella mitxa pas1

Començarem preparant el brou de peix amb peix de roca.

2.
paella mitxa pas2

Una escòrpora petiteta.

3.
paella mitxa pas3

Un roger (salmonete)...

4.
paella mitxa pas4

Un pagell...

5.
paella mitxa pas5

Galeres, crancs...

6.
paella mitxa pas7

Ho posem tot en una olla, juntament amb un porro, un parell de pastanagues, julivert i aigua fins a cobrir-ho tot.

7.
paella mitxa pas8

M'agrada afegir unes fulles d'api, també.

8.
paella mitxa pas9

Ara preparem els ingredients de l'arròs: el marisc, el calamar i la sípia.

9.
paella mitxa pas10

La carn: pollastre, carn magra i salsitxes de porc.

10.
paella mitxa pas11

Les verdures: pebrot vermell, tomàquets madurs, ceba i all.

11.
paella mitxa pas12

Recordeu-vos d'aprofitar la melsa de la sípia i barrejar-la amb el tomàquet ratllat.

12.
paella mitxa pas13

Fins que quedi daurada...

13.
paella mitxa pas14

I la reservem.

14.
paella mitxa pas15

En el mateix oli, enrossim la sípia i el calamar.

15.
paella mitxa pas16

Fins que agafin coloret... i comencin a espetegar.

16.
paella mitxa pas17

Ho reservem, també.

17.
paella mitxa pas18

Ara daurem el pebrot... si cal, afegiu una mica d'oli.

18.
paella mitxa pas19

Feu lloc i tireu la ceba picada i l'all.

19.
paella mitxa pas20

Fins que agafi color.

20.
paella mitxa pas21

I ara marquem una mica les gambes i els escamarlans.

21.
paella mitxa pas22

Paral·lelament, poseu els musclos (ja nets) en una olla petita amb llorer i un dit d'aigua... i feu-los al vapor.

22.
paella mitxa pas23

Els tapeu... i en 8-10 minuts estaran oberts.

23.
paella mitxa pas24

Els obriu i tireu la mitja closca de dalt.

24.
paella mitxa pas25

Hem reservat el marisc, i ara, a la verdureta ben daurada i amb gustet de marisc...

25.
paella mitxa pas26

li afegirem el tomàquet ratllat junt amb la melsa de la sípia.

26.
paella mitxa pas27

Baixeu una mica el foc... i deixeu que caramel·litzi el sofregit.

27.
paella mitxa pas28

Podeu anar preparant l'arròs, una tassa per persona i una de regal al final.

28.
paella mitxa pas29

Veieu com canvia la textura del sofregit?... aquest és el secret d'un bon sofregit.

29.
paella mitxa pas30

Al remenar-ho notareu que està lligat... com si fos una crema.

30.
paella mitxa pas31

Ja podem incorporar la carn reservada.

31.
paella mitxa pas32

La barregem bé amb el sofregit.

32.
paella mitxa pas33

Afegim ara els pèsols... que poden ser congelats si no som en temporada.

33.
paella mitxa pas35

Ho barregem tot de nou...

34.
paella mitxa pas36

I ja hi podem tirar l'arròs.

35.
paella mitxa pas37

Com sempre, ara haurem de daurar una mica l'arròs.

36.
paella mitxa pas38

No deixeu de remenar. Notareu que s'enganxa una mica a la paella.

37.
paella mitxa pas39

Quan el gra canviï de color ja podem incorporar el peix i el marisc que hem reservat.

38.
paella mitxa pas40

Ho col·loquem amb una mica de gràcia...

39.
paella mitxa pas41

Ja sembla que estigui cuit i tot, oi?

40.
paella mitxa pas42

Encara falta el brou que hem fet abans. Hem de triar el peix bullit...

41.
paella mitxa pas43

i colar el caldo...

42.
paella mitxa pas44

Perfecte.

43.
paella mitxa pas45

El peix de fer el brou que es pugui aprofitar... està boníssim. Guardeu-lo per sopar.

44.
paella mitxa pas46

Hem tingut tota l'estona les cloïsses en aigua amb força sal, per purgar-les de sorra.

45.
paella mitxa pas47

Les netegem bé i les repartim per la paella.

46.
paella mitxa pas48

Ja està apunt.

47.
paella mitxa pas49

Ara és qüestió d'afegir el brou de peix.

48.
paella mitxa pas50

Penseu que s'ha de posar el doble de brou que d'arròs.

49.
paella mitxa pas51

Més o menys, un cullerot per cada tassa d'arròs... més un de regal. Ara ho saleu una mica i ho deixeu coure poc a poc fins que estigui l'arròs cuit.

50.
paella mitxa pas52

Mentre, prepararem la picadeta.

51.
paella mitxa pas53

Un cop matxacat... us quedarà una mena de pasta.

52.
paella mitxa pas54

La incorporem a l'arròs procurant repartir-ho bé.

53.
paella mitxa pas55

Ara paciència. Hem de tenir en compte que una paella gran en un foc no massa gran... us obligarà a anar movent-la per forçar la cocció per tot arreu. Si ho feu amb cura us quedarà perfecte.

54.
paella mitxa pas56

Ummm... Quin suquet... I quina oloreta que fa ja.

55.
paella mitxa pas57

Doncs ja està cuit l'arròs. Ara l'hem de deixar reposar 5-10 minuts.

56.
paella mitxa pas58

Seria ideal posar-la 5 minuts a daurar en el forn... però una paella tan gran no m'hi cap.

57.
paella mitxa pas59

No importa gaire... ja té bona presència sense el toc de grill.

58.
paella mitxa pas60

Ja podem servir i emplatar la nostra paella mixta.

59.
paella mitxa pas61

Quina gana!

60.
paella mitxa pas62

És un arròs força complet... que acostuma agradar a tothom.

61.
paella mitxa pas63

Si el marisc és fresc... guanyareu molt en sabor.

62.
paella mitxa pas64

Evidentment, no podíem acabar un arròs sense una bona copa de vi blanc.

63.
paella mitxa pas65

Bon profit!