El milfulles era una pasta que fèiem a la pastisseria només per als caps de setmana. Són unes postres bastant senzilles de fer. I aquest que porta merengue (que el fan molt al sud d'Espanya) no us l'aconsello pas. Bé, és que jo soc un gran detractor del "merengue" (en totes les seves lectures). A la pastisseria deien que el merengue (clares d'ou i sucre) és la nata dels pobres. Jo penso que el merengue de bo no en té res, però està dolç... i el dolç agrada a paladars poc exigents, que n'hi ha molts.

Amb crema pastisseria, nata o trufa està boníssim un milfulles. Aquesta pasta, com a peculiaritat, incorpora un ingredient derivat del sucre anomenat "fondant". El fondant és sucre portat a una temperatura d'ebullició concreta. El podeu fer a casa o comprar-lo en qualsevol botiga especialitzada. Però s'ha de ser pràctic nanos, i si bé a mi m'agrada fer-ho tot jo, hem de pensar que hi ha coses que no val la pena fer-les de forma habitual (com la pasta de full, la pasta brisa, la gelatina, el fondant, etc.) i ens estalviarem una bona estona de feina, que també tenim una família a atendre. Encara que si us recomano fer-les almenys una vegada, i almenys saber com es fa.

Però tornem a la recepta. Els milfulles de crema són unes postres que acostuma a agradar molt a tothom. El concepte del milfulles s'utilitza en tots els àmbits de la cuina (dolça i salada) i permet elaboracions amb tota mena d'ingredients. Aquesta, en realitat, és la gran funcionalitat que té la meravellosa pasta de full.

Ingredients

(surten de 2 a 3 milfulles)

1 planxa de full

100 gr. de fondant

crema pastissera

100 gr. xocolata negre per decorar

Preparació
1.
milfulles crema pas1

Preparem una planxa de full. La podem tallar abans de coure o després, com preferiu. Si ho feu després heu d'anar amb compte que no se us trenqui. Heu de tallar-la a tires gruixudes... i que tinguin exactament la mateixa amplada (la llargada és igual).

2.
milfulles crema pas2

Les col·loquem en una safata pel forn i les punxem bé. No ens interessa que pugi el full.

3.
milfulles crema pas3

A 180 graus... uns 20 minutets... i vigileu de tant en tant.

4.
milfulles crema pas4

Mentre, farem una crema pastissera tradicional. Jo he fet la mateixa recepta però proporcionada per una gema només.

5.
milfulles crema pas5
6.
milfulles crema pas7

Sí, ja ho sé, m'he passat una mica amb el colorant, però es que m'he equivocat i l'he posat colorant color "groc" en comptes de colorant color "ou". Després ho he volgut rectificar i ha quedat amb aquest color tan viu. Si mireu la recepta de de la crema, veureu el color correcte que ha de tenir. Disculpeu-me.

7.
milfulles crema pas8

Controleu el forn... i veureu que el full puja una mica... doncs l'abaxeu amb qualsevol cosa. Heu d'impedir que pugi. Volem una tira de full el més plana possible.

8.
milfulles crema pas9

Tot i axí, sempre us agafaran una mica de volum.

9.
milfulles crema pas10

Ho deixarem refredar tot plegat.

10.
milfulles crema pas11

Mentre, prepararem la xocolata i el fondant per a la decoració del milfulles. Ja us he comentat que el fondant el podeu fer a casa o comprar-lo fet, però proveu-lo perquè és fantàstic.

11.
milfulles crema pas12

Amb l'ajuda d'una cullera gran...

12.
milfulles crema pas13

... agafarem tres trocets i els posarem en un bol per escalfar al microones.

13.
milfulles crema pas14

Al mateix temps, posarem una mica de xocolata a desfer, al bany maria. Només el volem per a decorar, per tant, amb poquet ja farem. Però és important que feu coincidir en temperatura a tots dos ingredients. Després veureu perquè.

14.
milfulles crema pas16

Ràpidament, amb tots els ingredients freds, muntarem el nostre milfulles.

15.
milfulles crema pas17

Hem de fer tres capes de full i crema, tal i com es veu a la fotografía.

16.
milfulles crema pas18

A la última capa no li posarem crema per dalt.

17.
milfulles crema pas19

Però deixeu els laterals una mica curiosos, això si.

18.
milfulles crema pas20

Amb un ganivet de serra, tallem les porcions.

19.
milfulles crema pas21

Aquesta és la mida autèntica, encara que pel meu gust són massa grans.

20.
milfulles crema pas22

Ara, farem un cornet de paper, com si volguéssim escriure. És qüestió d'agafar un full DinA4 i plegar-lo sobre si mateix a partir de la meitat horitzontal... i anar enrotllant. Amb una mica de pràctica us quedarà bé... i la punta ha de punxar.

21.
milfulles crema pas23

Tirem la xocolata desfeta dins... el tanquem per dalt i amb unes tisores fem un tallet a la punta, per tal que ens caigui un fil de xocolata.

22.
milfulles crema pas24

Deixem el cornet a una banda i banyem el nostre milfulles amb fondant.

23.
milfulles crema pas25

Ràpidament, netegem els laterals amb la paletina i abans que se'ns assequi el fondant...

24.
milfulles crema pas26

... fem unes tires de xocolata per sobre.

25.
milfulles crema pas27

Si tots dos ingredients estan ben desfets, amb un palet o un escuradents (jo utilitzo un pinxo de ferro de fer pinxitos) podeu traçar una línia de dalt a baix i fer un dibuix.

26.
milfulles crema pas28

Ho enteneu ara?

27.
milfulles crema pas29

... de totes maneres a mi se'm ha refredat una mica el fondant i no ha quedat com jo volia, però penso que la idea s'agafa, no?...(estic perdent pràctica!)

28.
milfulles crema pas30

Ara és qüestió de deixar-lo refredar a la nevera fins el moment de consumir-lo.

29.
milfulles crema pas31

Està molt bo. És una combinació d'ingredients molt encertada.

30.
milfulles crema pas32

Espero que us agradi.

31.
milfulles crema pas33

Amb aquests dos en mengen 4 persones (que no siguin gaire triperes, clar).

32.
milfulles crema pas34

També el podeu servir a mitja tarda, amb el café.

33.
milfulles crema pas35

Bon Profit!