Aquesta era una recepta força tradicional a casa nostra.  Un plat molt i molt fàcil d'elaborar. D'aquells de la cuina diària... que no cal ser cap super-xef per fer-los, vaja... i amb els que en gaudim i molt. Deixem-nos de ximpleries... que moltes vegades ens ve molt de gust un plat així, a què sí? El sofregit el podeu variar al vostre gust. Jo us proposo un sofregit força normalet on incorporaré uns dauets de xoriço, pernil i salsitxes de porc. Com faig jo mateix, podeu aprofitar l'ocasió per a fer una bona quantitat i congelar-ne una part.

Ingredients

500 g de macarrons

50 g de pernil serrà (o ibèric) a daus  

50 g xoriço a daus

4 salsitxes del país (o carn picada)  

1 ceba grossa picada  

1 cullerada de pebre vermell

1 pebrot verd picat

6 tomàquets madurs (o un pot tomàquet triturat)

1/2 carabassó  

3 fulles de llorer

oli  

sal   

Per a la beixamel

50 g mantega

1 litre de llet  

nou moscada  

1 cullerada gran de farina

sal   

Per a gratinar

barreja de 4 formatges  

mantega

Preparació
1.
macarrons beixamel pas1

D'entrada, poseu aigua a escalfar... amb un polsim de sal... el llorer i un raig d'oli. Quan bulli, tireu els macarrons. Mentrestant, prepararem el sofregit.

2.
macarrons beixamel pas2

Piquem la ceba.

3.
macarrons beixamel pas3

El xoriço i el pernil... els fem a dauets petits.

4.
macarrons beixamel pas4

Les salsitxes, també, les tallem a daus petits. Podeu utilitzar una mica de carn picada també.

5.
macarrons beixamel pas6

Posem a sofregir la ceba i el pebrot.

6.
macarrons beixamel pas7

Quan siguin daurats... incorporem la salsitxa i deixem que canviï de color.

7.
macarrons beixamel pas8

Seguidament, incorporarem el xoriço i el pernil.

8.
macarrons beixamel pas10

A mi m'agrada incorporar una cullerada de pebre vermell dolç, de gust intens.

9.
macarrons beixamel pas11

La posem i ho remenem tot plegat. Deixeu que tot agafi un bon color torradet.

10.
macarrons beixamel pas12

Ara incorporem el tomàquet.

11.
macarrons beixamel pas13

Ho remenem de nou, tirem un polsim de sucre si volem, per inhibir l'acidesa del tomàquet... un pelet de sal... i esperem que faci xup-xup... que s'evapori l'aigua del tomàquet i caramel·litzi tot plegat una mica. Uns 10 minutets a foc mitjà, aprox.

12.
macarrons beixamel pas14

Els macarrons ja estan cuits. Els escorrem... i els incorporem al sofregit.

13.
macarrons beixamel pas15

Ara si, ho remenem tot junt una estona.

14.
macarrons beixamel pas16

Ho podem coure uns 10 minutets sense deixar de remenar. A mi m'agrada que la pasta adquireixi el gust del sofregit... i que es torri lleugerament. No queda igual si barregem la pasta amb el sofregit en fred, per exemple. Però vigileu, que se us pot enganxar del cul i cremar-se... no us passeu ara.

15.
macarrons beixamel pas17

Molt bé, ja tenim els macarrons fets. Parem el foc i prepararem la beixamel.

16.
macarrons beixamel pas19

... hi posarem la farina... que la barrejarem bé amb la mantega... amb la mateixa cullera. D'això se'n diu fer un "roux". Podeu fer el "roux" més clar o més fosc.

17.
macarrons beixamel pas20

Ara ja podem agafar una varilla per remenar.

18.
macarrons beixamel pas21

Anirem incorporant la llet... a poc a poc...

19.
macarrons beixamel pas22

... que anirem lligant amb el "roux". No tireu massa llet o us quedaran grumolls.

20.
macarrons beixamel pas23

De mica en mica... us admetrà més llet.

21.
macarrons beixamel pas24

Notareu com la textura és força cremosa... i es va diluint a mesura que incorporem llet.

22.
macarrons beixamel pas25

Quan ja sigui prou líquida... podreu afegir tota la llet restant.

23.
macarrons beixamel pas26

Un polsim de sal... i ho deixarem coure durant uns 25 minuts... però s'haurà d'anar remenant.

24.
macarrons beixamel pas27

Ho aromatitzem amb nou moscada.

25.
macarrons beixamel pas28

En ratllem una mica.

26.
macarrons beixamel pas29

Com mitja culleradeta de cafè, més o menys. No us passeu amb la nou moscada per què és molt aromàtica i us pot condicionar molt el plat.

27.
macarrons beixamel pas30

Mentre es fa la beixamel... podeu anar distribuint els macarrons en safates pel forn... i per congelar.

28.
macarrons beixamel pas31

Perfecte, els tenim a punt.

29.
macarrons beixamel pas32

Recordeu que la beixamel s'ha de vigilar força i remenar de les cantonades... perquè s'enganxa amb facilitat.

30.
macarrons beixamel pas33

 Tasteu-la per conèixer el gust de sal... i finalment, l'aboquem sobre els macarrons.

31.
macarrons beixamel pas34

Ajudeu-vos d'una cullera per distribuir bé la beixamel.

32.
macarrons beixamel pas35

Doncs vinga, preparem el forn a 190 graus en mode gratinar. Hi posem una mica de formatge per sobre.

33.
macarrons beixamel pas36

Uns dauets de mantega.

34.
macarrons beixamel pas37

I ja ho podem gratinar durant uns 15 minuts. La resta de safates les podem congelar i anar traient durant les següents setmanes. Només els haureu de gratinar.

35.
macarrons beixamel pas38

I aquí els tenim gratinats.

36.
macarrons beixamel pas39

Serviu-los ben calentons.

37.
macarrons beixamel pas40

Ummm... 

38.
macarrons beixamel pas41

La veritat és que queden molt suaus de gust i amb un aspecte formidable.

39.
macarrons beixamel pas42

Acompanyeu-los d'un bon vi negre.

40.
macarrons beixamel pas43

Bon Profit!