Aquesta era una recepta força tradicional a casa nostra. Un plat molt i molt fàcil d'elaborar. D'aquells de la cuina diària... que no cal ser cap super-xef per fer-los, vaja... i amb els que en gaudim i molt. Deixem-nos de ximpleries... que moltes vegades ens ve molt de gust un plat així, a què sí? El sofregit el podeu variar al vostre gust. Jo us proposo un sofregit força normalet on incorporaré uns dauets de xoriço, pernil i salsitxes de porc. Com faig jo mateix, podeu aprofitar l'ocasió per a fer una bona quantitat i congelar-ne una part.
500 g de macarrons
50 g de pernil serrà (o ibèric) a daus
50 g xoriço a daus
4 salsitxes del país (o carn picada)
1 ceba grossa picada
1 cullerada de pebre vermell
1 pebrot verd picat
6 tomàquets madurs (o un pot tomàquet triturat)
1/2 carabassó
3 fulles de llorer
oli
sal
Per a la beixamel
50 g mantega
1 litre de llet
nou moscada
1 cullerada gran de farina
sal
Per a gratinar
barreja de 4 formatges
mantega
![macarrons beixamel pas1 macarrons beixamel pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/55/78/macarrons-beixamel-pas1.jpeg)
D'entrada, poseu aigua a escalfar... amb un polsim de sal... el llorer i un raig d'oli. Quan bulli, tireu els macarrons. Mentrestant, prepararem el sofregit.
![macarrons beixamel pas2 macarrons beixamel pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/56/20/macarrons-beixamel-pas2.jpeg)
Piquem la ceba.
![macarrons beixamel pas3 macarrons beixamel pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/56/62/macarrons-beixamel-pas3.jpeg)
El xoriço i el pernil... els fem a dauets petits.
![macarrons beixamel pas4 macarrons beixamel pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/57/04/macarrons-beixamel-pas4.jpeg)
Les salsitxes, també, les tallem a daus petits. Podeu utilitzar una mica de carn picada també.
![macarrons beixamel pas6 macarrons beixamel pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/57/88/macarrons-beixamel-pas6.jpeg)
Posem a sofregir la ceba i el pebrot.
![macarrons beixamel pas7 macarrons beixamel pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/58/30/macarrons-beixamel-pas7.jpeg)
Quan siguin daurats... incorporem la salsitxa i deixem que canviï de color.
![macarrons beixamel pas8 macarrons beixamel pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/58/72/macarrons-beixamel-pas8.jpeg)
Seguidament, incorporarem el xoriço i el pernil.
![macarrons beixamel pas10 macarrons beixamel pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/59/56/macarrons-beixamel-pas10.jpeg)
A mi m'agrada incorporar una cullerada de pebre vermell dolç, de gust intens.
![macarrons beixamel pas11 macarrons beixamel pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/59/98/macarrons-beixamel-pas11.jpeg)
La posem i ho remenem tot plegat. Deixeu que tot agafi un bon color torradet.
![macarrons beixamel pas12 macarrons beixamel pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/60/40/macarrons-beixamel-pas12.jpeg)
Ara incorporem el tomàquet.
![macarrons beixamel pas13 macarrons beixamel pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/60/82/macarrons-beixamel-pas13.jpeg)
Ho remenem de nou, tirem un polsim de sucre si volem, per inhibir l'acidesa del tomàquet... un pelet de sal... i esperem que faci xup-xup... que s'evapori l'aigua del tomàquet i caramel·litzi tot plegat una mica. Uns 10 minutets a foc mitjà, aprox.
![macarrons beixamel pas14 macarrons beixamel pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/61/24/macarrons-beixamel-pas14.jpeg)
Els macarrons ja estan cuits. Els escorrem... i els incorporem al sofregit.
![macarrons beixamel pas15 macarrons beixamel pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/61/66/macarrons-beixamel-pas15.jpeg)
Ara si, ho remenem tot junt una estona.
![macarrons beixamel pas16 macarrons beixamel pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/62/08/macarrons-beixamel-pas16.jpeg)
Ho podem coure uns 10 minutets sense deixar de remenar. A mi m'agrada que la pasta adquireixi el gust del sofregit... i que es torri lleugerament. No queda igual si barregem la pasta amb el sofregit en fred, per exemple. Però vigileu, que se us pot enganxar del cul i cremar-se... no us passeu ara.
![macarrons beixamel pas17 macarrons beixamel pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/62/50/macarrons-beixamel-pas17.jpeg)
Molt bé, ja tenim els macarrons fets. Parem el foc i prepararem la beixamel.
![macarrons beixamel pas19 macarrons beixamel pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/63/34/macarrons-beixamel-pas19.jpeg)
... hi posarem la farina... que la barrejarem bé amb la mantega... amb la mateixa cullera. D'això se'n diu fer un "roux". Podeu fer el "roux" més clar o més fosc.
![macarrons beixamel pas20 macarrons beixamel pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/63/76/macarrons-beixamel-pas20.jpeg)
Ara ja podem agafar una varilla per remenar.
![macarrons beixamel pas21 macarrons beixamel pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/64/18/macarrons-beixamel-pas21.jpeg)
Anirem incorporant la llet... a poc a poc...
![macarrons beixamel pas22 macarrons beixamel pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/64/60/macarrons-beixamel-pas22.jpeg)
... que anirem lligant amb el "roux". No tireu massa llet o us quedaran grumolls.
![macarrons beixamel pas23 macarrons beixamel pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/65/02/macarrons-beixamel-pas23.jpeg)
De mica en mica... us admetrà més llet.
![macarrons beixamel pas24 macarrons beixamel pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/65/44/macarrons-beixamel-pas24.jpeg)
Notareu com la textura és força cremosa... i es va diluint a mesura que incorporem llet.
![macarrons beixamel pas25 macarrons beixamel pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/65/86/macarrons-beixamel-pas25.jpeg)
Quan ja sigui prou líquida... podreu afegir tota la llet restant.
![macarrons beixamel pas26 macarrons beixamel pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/66/28/macarrons-beixamel-pas26.jpeg)
Un polsim de sal... i ho deixarem coure durant uns 25 minuts... però s'haurà d'anar remenant.
![macarrons beixamel pas27 macarrons beixamel pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/66/70/macarrons-beixamel-pas27.jpeg)
Ho aromatitzem amb nou moscada.
![macarrons beixamel pas28 macarrons beixamel pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/67/12/macarrons-beixamel-pas28.jpeg)
En ratllem una mica.
![macarrons beixamel pas29 macarrons beixamel pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/67/54/macarrons-beixamel-pas29.jpeg)
Com mitja culleradeta de cafè, més o menys. No us passeu amb la nou moscada per què és molt aromàtica i us pot condicionar molt el plat.
![macarrons beixamel pas30 macarrons beixamel pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/67/96/macarrons-beixamel-pas30.jpeg)
Mentre es fa la beixamel... podeu anar distribuint els macarrons en safates pel forn... i per congelar.
![macarrons beixamel pas31 macarrons beixamel pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/68/38/macarrons-beixamel-pas31.jpeg)
Perfecte, els tenim a punt.
![macarrons beixamel pas32 macarrons beixamel pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/68/80/macarrons-beixamel-pas32.jpeg)
Recordeu que la beixamel s'ha de vigilar força i remenar de les cantonades... perquè s'enganxa amb facilitat.
![macarrons beixamel pas33 macarrons beixamel pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/69/22/macarrons-beixamel-pas33.jpeg)
Tasteu-la per conèixer el gust de sal... i finalment, l'aboquem sobre els macarrons.
![macarrons beixamel pas34 macarrons beixamel pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/69/64/macarrons-beixamel-pas34.jpeg)
Ajudeu-vos d'una cullera per distribuir bé la beixamel.
![macarrons beixamel pas35 macarrons beixamel pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/70/06/macarrons-beixamel-pas35.jpeg)
Doncs vinga, preparem el forn a 190 graus en mode gratinar. Hi posem una mica de formatge per sobre.
![macarrons beixamel pas36 macarrons beixamel pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/70/48/macarrons-beixamel-pas36.jpeg)
Uns dauets de mantega.
![macarrons beixamel pas37 macarrons beixamel pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/70/90/macarrons-beixamel-pas37.jpeg)
I ja ho podem gratinar durant uns 15 minuts. La resta de safates les podem congelar i anar traient durant les següents setmanes. Només els haureu de gratinar.
![macarrons beixamel pas38 macarrons beixamel pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/71/32/macarrons-beixamel-pas38.jpeg)
I aquí els tenim gratinats.
![macarrons beixamel pas39 macarrons beixamel pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/71/74/macarrons-beixamel-pas39.jpeg)
Serviu-los ben calentons.
![macarrons beixamel pas40 macarrons beixamel pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/72/16/macarrons-beixamel-pas40.jpeg)
Ummm...
![macarrons beixamel pas41 macarrons beixamel pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/72/58/macarrons-beixamel-pas41.jpeg)
La veritat és que queden molt suaus de gust i amb un aspecte formidable.
![macarrons beixamel pas42 macarrons beixamel pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/73/00/macarrons-beixamel-pas42.jpeg)
Acompanyeu-los d'un bon vi negre.
![macarrons beixamel pas43 macarrons beixamel pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/73/42/macarrons-beixamel-pas43.jpeg)
Bon Profit!