El llonguet és un panet allargat de crosta rugosa que presenta una àmplia i profunda grenya en sentit longitudinal. La seva molla elàstica i esponjosa i la seva mida el converteixen en ideal per a l'elaboració d'entrepans. Per aconseguir aquesta forma, la massa s'enrotlla i plega d'una manera especial, que us explicaré. És un panet molt lleuger i amb una crosta cruixent, però que permet una mossegada fàcil.  A Catalunya ha estat el pa del berenar de diverses generacions, encara que és un d'aquells pans que podria arribar a desaparèixer (hi ha gent jove que ni el coneix) i sabeu per què?... perquè la seva elaboració requereix una acurada manipulació i dedicació, i és clar, les fleques modernes (i ja no parlem de les panificadores) no estan per romanços. Massa feina, vaja.

De fet, el llonguet sempre havia estat una de les primeres peces a entrar al forn i amb ella, el forner avaluava la temperatura del forn en començar la nit. Això també li aportava una mica de vapor al forn per a la cocció dels pans posteriors. Avui no utilitzaré la massa mare autèntica (que necessita 4 dies per fer-se). Us ensenyaré a fer una massa mare més ràpida (en 24 hores). Ara gaudim d'uns llonguets.

Ingredients

Per fer la massa mare:

200 g farina força

120 g aigua

5 g llevat fresc

Pel Llonguet:

500 g farina força

100 g massa mare

290/300 g aigua freda o del temps

10 g sal

10 g llevat fresc (premsat)

Preparació
1.
llonguet pas1

La massa mare: Abans de res prepararem la massa mare (fórmula ràpida). Posarem la farina en un bol.

2.
llonguet pas2

Tirarem l'aigua.

3.
llonguet pas3

Afegim el llevat premsat.

4.
llonguet pas4

Perfecte, ara és qüestió de remenar-ho tot amb les mans.

5.
llonguet pas5

Al principi farà una massa enganxosa... però a poc a poc anirà lligant.

6.
llonguet pas6

Fem una bola i la deixem dins el bol.

7.
llonguet pas7

Ho taparem amb un drap i ho deixarem fermentar dins la nevera 24 hores.

8.
llonguet pas8

La massa: Passades les 24 hores ens trobarem això. Nota: Amb aquesta quantitat s'obtenen uns 300 g de massa mare. La que no utilitzem es pot guardar per l'endemà o congelar-la.

9.
llonguet pas9

Posem tots els ingredients de la massa de pa a l'amassadora...

10.
llonguet pas10

... i la massa mare.

11.
llonguet pas11

He fet dos paquetets de 100 g de massa mare...

12.
llonguet pas12

... i com he comentat abans, els congelaré per un altre dia.

13.
llonguet pas13

Estirem una mica la massa i la deixarem reposar uns 10 minuts.

14.
llonguet pas14

A continuació, comença l'elaboració del llonguet i els plecs que li hem de donar a la massa. D'entrada ho plegarem sobre si mateix en tres plecs.

15.
llonguet pas15

Ho tornarem a premsar i ho deixarem reposar 10 minuts més. Així perd el nervi i guanya en elasticitat.

16.
llonguet pas16

Ho aplanem bé i ara l'enroscarem sobre si mateix de dalt a baix.

17.
llonguet pas17

A poc a poc i pressionant.

18.
llonguet pas19

Amb la base de la mà, donarem uns cops per a aplanar les dues cantonades.

19.
llonguet pas20

Primer enrotllarem la massa amb la part aplanada de dalt.

20.
llonguet pas22

Ara tornem a plegar la massa sobre si mateixa en tres plecs. Ho aplanarem de nou. Amb força farina al taulell o al marbre, li donarem forma rodona a la tira i deixarem reposar una mica.

21.
llonguet pas23

Ara és qüestió de tallar-ho a rodanxes...

22.
llonguet pas24

... i veureu la forma que ha agafat la massa per dins.

23.
llonguet pas25

A sobre d'un drap net... posarem força farina i anirem col·locant els nostres llonguets. D'aquesta manera fermentaran i no canviaran la forma que tenen.

24.
llonguet pas26

Heu d'anar fent plecs amb el drap a mode de separador. Així no s'enganxaran entre ells.

25.
llonguet pas27

Que maco queda, eh?

26.
llonguet pas28

Una hora més tard, els panets estan a punt de rebentar.

27.
llonguet pas29

Ara serà el moment de preparar el forn a 230 graus.

28.
llonguet pas30

Agafarem els llonguets i els col·locarem en una safata pel forn, amb compte de no abaixar-los.

29.
llonguet pas31

Finalment, fem un tall una mica profund al llarg de tota la peça i enfornarem durant 20 minuts, però ajustar el temps segons el vostre forn i la grandària i número de les peces.

30.
llonguet pas32

Ja els tenim cuits. A mi sempre m'agrada refredar el pa directament al marbre i tapat amb un drap humit.

31.
llonguet pas33

Fan bona pinta, no?

32.
llonguet pas34

Doncs aquí els tenim. Avui hem sopat llonguets amb pa amb tomàquet, llonganissa i pernil ibèric... ummm!

33.
llonguet pas35

Us deixo algunes fotos més...

34.
llonguet pas36

... de la molla...

35.
llonguet pas37

... i de tots junts...

36.
llonguet pas38

No sé si ha quedat clara l'explicació dels plecs de la massa, però si teniu cap dubte... feu-me saber, eh? Bon profit!