No fa massa temps, en Manel Vilas (el meu germà, vaja)... em va presentar una recepta molt suggeridora: el llom de porc a la taronja. Doncs bé, em vaig quedar amb les ganes de tastar aquest plat i, és clar, l'he fet. He fet la meva versió, que pràcticament és la mateixa. Només he variat una mica la guarnició i també us he detallat més el pas a pas.

És una bona recepta... i un plat molt acceptat per tots els membres de la família. Us el recomano de totes totes... queda "molt i molt" bo.

Ingredients

1 llom de porc d'1 kg aproximadament

2 kg de taronges

1 copa de conyac

50 g de mantega

oli d'oliva

pebre negre

sal

Per muntar el plat:

Puré de patata

Xips de moniato

Cibulet

Talls de taronja

Preparació
1.
llom taronja xips moniato pas1

Preparem els ingredients.

2.
llom taronja xips moniato pas2

Començarem per salar el llom de porc...

3.
llom taronja xips moniato pas3

i empebrar-lo per totes dues bandes.

4.
llom taronja xips moniato pas4

En una cassola gran... hi posarem dos trossos de mantega a desfer... i un raig d'oli d'oliva.

5.
llom taronja xips moniato pas5

Quan la mantega deixi de "crispejar" hi posarem el llom a daurar.

6.
llom taronja xips moniato pas7

Reservem tot el suc. Per anar bé hem d'obtenir aproximadament un litre de suc de taronja.

7.
llom taronja xips moniato pas8

Anirem donant la volta a la carn per veure si està agafant coloret.

8.
llom taronja xips moniato pas9

Llavors... afegirem una copa de brandi. A poc a poc, per flamejar-ho.

9.
llom taronja xips moniato pas10

Esperem una mica que s'escalfi l'alcohol... apaguem l'extractor... agafem una tapa per ofegar el foc si cal...

10.
llom taronja xips moniato pas11

i flamegem la carn. Molt de compte... que la podem liar parda, eh?... Totes les precaucions són poques quan juguem amb foc.

11.
llom taronja xips moniato pas12

Un cop flamejat incorporem el suc de taronja...

12.
llom taronja xips moniato pas13

ho tapem i ho deixarem coure a foc lent durant uns 30 o 40 minuts.

13.
llom taronja xips moniato pas14

De tant en tant li heu de donar la volta... i si veieu que el líquid no arriba a la meitat del llom podeu incorporar un got d'aigua o dos... ho heu de controlar una mica.

14.
llom taronja xips moniato pas15

Mentre es fa la carn, anirem preparant les xips de moniato.

15.
llom taronja xips moniato pas16

Jo utilitzo el mateix pelador de patates... per fer tires fines de moniato.

16.
llom taronja xips moniato pas17

En una paella amb oli ben roent... fregim les tires.

17.
llom taronja xips moniato pas18

Fins que quedin cruixents.

18.
llom taronja xips moniato pas19

Les reservem sobre un paper absorbent... i les salem un mica.

19.
llom taronja xips moniato pas20

Passats els 40 minuts de cocció, traurem la carn, pararem el foc i la tallarem a rodanxes més aviat primes.

20.
llom taronja xips moniato pas21

Tornem a col·locar la carn a la cassola per acabar la cocció. Si cal afegir una mica d'aigua, s'hi posa.

21.
llom taronja xips moniato pas22

Deixeu que continuï coent-se a foc lent, controlant sempre el nivell.  Quan la carn comenci a estar ben cuita... deixarem que es caramel·litzi la salsa.

22.
llom taronja xips moniato pas23

Simplement, haurem d'esperar que els sucres de la taronja facin la seva feina. Aquests processos de canvi de color del torrat i caramel·litzat se'n diuen les "reaccions de Maillard".

23.
llom taronja xips moniato pas24

Com podeu apreciar, la salsa ha adquirit una textura més cremosa... més tipus caramel.

24.
llom taronja xips moniato pas25

Potser en aquesta foto s'aprecia millor. Aquest és el secret d'aquest plat i fa que la carn estigui molt bona.

25.
llom taronja xips moniato pas26

Amb la carn feta i reposada (millor d'un dia per altre), prepararem una mica de puré de patata com a acompanyament.

26.
llom taronja xips moniato pas27

Òbviament, ho podeu presentar amb patates fregides, al forn, o qualsevol altra guarnició.

27.
llom taronja xips moniato pas28

Posem una base de puré...

28.
llom taronja xips moniato pas29

a sobre hi distribuïm tres trossets de carn... i una mica de suquet...

29.
llom taronja xips moniato pas30

piquem el cibulet...

30.
llom taronja xips moniato pas31

i decorem el plat amb les xips de moniato... i el cibulet per sobre, que li aportarà una frescor molt ben trobada... a banda que el cibulet, ja de per si, és molt bo de gust. A mi em recorda al calçot, una mica.

31.
llom taronja xips moniato pas32

Oi que fa bona pinta... doncs estava més bo del que sembla... de veritat ho dic.

32.
llom taronja xips moniato pas33

Bon profit!