L'empanada de llom no sé què té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjable a totes hores. Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco.

Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una, feu-ne la meitat.

Ingredients

400 g de llom de porc de dos colors

200 g de daus de xoriço i pernil ibèric

5 tomàquets madurs

2 pebrots verds

1 ceba grossa

un tros de porro

pebre vermell dolç

sal i pebre

oli d'oliva

 

Per fer la massa:

500 g de farina de força

15 g de llevat premsat

175 g d'aigua

2 cullerades de pebre vermell dolç

4 cullerades d'oli del sofregit

 

Variants:

Podeu utilitzar pernil del país

Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit

S'hi pot posar all al sofregit i també pebrot vermell

Si us agrada molt picant podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi un bitxo trinxat

Preparació
1.
empanada llom pas1

Preparem tots els ingredients. 

2.
empanada llom pas3

També hi posarem un tros de porro. La ceba la tallarem en juliana.

3.
empanada llom pas5

El porro a trossos petits.

4.
empanada llom pas6

Renteu bé els tomàquets...

5.
empanada llom pas7

i ratlleu-los.

6.
empanada llom pas8

Als tomàquets li incorporarem un parell de cullerades de pebre vermell.

7.
empanada llom pas9

Remeneu-ho i reserveu-ho.

8.
empanada llom pas10

En una cassola amb abundant oli d'oliva farem el sofregit.

9.
empanada llom pas11

Primer la ceba en juliana.

10.
empanada llom pas12

Quan s'estovi, hi afegirem la resta de verdures.

11.

Ho deixarem fer fins que s'estovi tota la verdura, uns 15 minuts aproximadament. Li donarem unes voltes de tant en tant. No cal daurar la ceba.

12.
empanada llom pas14

En aquest punt, hi afegirem el tomàquet que teníem reservat.

13.
empanada llom pas15

Ara, deixarem que es faci el tomàquet uns 15 minuts més a foc baix. Remeneu-ho de tant en tant i tireu-hi una mica de sal. Un cop fet, deixeu-lo refredar.

14.
empanada llom pas16

Aquest serà l'oli que també l'afegirem al que teníem reservat per fer la massa.

15.
empanada llom pas17

Anem a pel llom. Si és de dos colors millor, és més gustós.

16.
empanada llom pas18

El tallarem a tallets petits. El pernil i el xoriço també, a dauets.

17.
empanada llom pas19

Salem la carn...

18.
empanada llom pas20

i l'empebrem.

19.
empanada llom pas21

En una paella amb un raig d'oli fregirem la carn.

20.
empanada llom pas22

Fins que agafi coloret.

21.
empanada llom pas23

Llavors hi abocarem el xoriço i el pernil.

22.
empanada llom pas24

Ho remenarem durant uns 5 minuts...

23.
empanada llom pas25

i ho barrejarem tot plegat amb el sofregit que tenim reservat. No cal tornar a escalfar-ho tot.

24.
empanada llom pas26

Ben remenat.

25.
empanada llom pas27

Reservem el farciment.

26.
empanada llom pas28

Posem la farina, el llevat, l'aigua el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina d'amassar. Podeu fer la massa a mà si voleu.

27.
empanada llom pas29

Quan estigui feta, funyirem la massa, farem una bola i la deixarem llevar una hora tapada amb un drap.

28.
empanada llom pas30

Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial. L'abaixarem, funyirem i farem una nova bola.

29.
empanada llom pas31

Ara, farem pesades d'uns 350g i la resta la deixarem per decorar l'empanada.

30.
empanada llom pas32

Com podeu observar, jo he fet el doble de massa (1 kg) ja que aprofito l'avinentesa per fer dues empanades: una de llom i l'altre de pop.

31.
empanada llom pas33

Deixem reposar les boles 10 minuts...

32.
empanada llom pas34

i amb l'ajuda d'una mica de farina, les estirarem fins que tinguin la mida de la safata de forn.

33.
empanada llom pas35

La desplegarem sobre una safata de forn amb paper cuisson.

34.
empanada llom pas36

Hi aboquem el farciment per sobre.

35.
empanada llom pas37

El distribuïm bé.

36.
empanada llom pas38

Un cop estirada, enrotllarem la massa en el mateix corró i cobrirem l'empanada.

37.
empanada llom pas39

Ara, amb paciència, anirem lligant les cantonades a poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa.

38.
empanada llom pas40

Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn.

39.
empanada llom pas41

Ja tenim l'empanada gairebé acabada.

40.
empanada llom pas42

Amb la massa sobrant farem unes tires.

41.
empanada llom pas43

Aquestes tires, inicialment, ens delimitaran les porcions de l'empanada.

42.
empanada llom pas44

Ja està. Ja podem pre-escalfar el forn a uns 190-200º C.

43.
empanada llom pas45

Bateu un ou i...

44.
empanada llom pas46

pinteu tota l'empanada. L'ou farà que tingui un color daurat molt atractiu.

45.
empanada llom pas47

Ara només ens queda coure-la. Estarà uns 30 minuts, segons cada forn. Engegueu la ventilació.

46.
empanada llom pas48

I ja la tenim cuita.

47.
empanada llom pas49

Porta feina una empanada, però sempre val la pena. A més, la podeu congelar si voleu.

48.
empanada llom pas50

La tallem?

49.
empanada llom pas51

Ummmm, m'encanta.

50.

En voleu un tall?

51.
empanada llom pas53

I aquí la teniu.

52.
empanada llom pas54

Com més pebre vermell hi poseu, més vermella quedarà la massa.

53.
empanada llom pas55

Aquesta és una empanada que vaig fer un altre dia, més pujada de color, però igual de bona.

54.
empanada llom pas56

Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.

55.
empanada llom pas57

La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap... tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera... es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies! (ni d'un).

56.
empanada llom pas58

Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.

57.
empanada llom pas59

Sempre triomfen.

58.
empanada llom pas60

Em sobra farciment què més puc fer? Doncs empanada a empanadilles...

59.
empanada llom pas61

Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat i veureu quina cosa més bona.

60.

Bon Profit!