Les llenties que us porto avui són les més tradicionals a Catalunya. A mi, particularment, és com més m'agraden. I escolteu-me una cosa... hi ha receptes, com aquesta, que no costen absolutament res de fer. Que el que no cuina... és per que no vol... no fotem. Si pràcticament es posar-ho tot junt a coure amb aigua durant una horeta.

És un dels plats que recomano fer quan s'aprèn a cuinar, ja que amb poca feina s'obté un gran benefici. Es pot fer amb llenties ja cuites (de pot), però no queda igual. Puntualment si, però jo us aconsello utilitzar sempre llegum seca i rehidratar-la, com també passa amb les mongetes i els cigrons. Per cert, si les herbes aromàtiques són fresques... millor.

Ingredients

400 gr de llenties en remull

2 talls de cansalada viada a daus petits

200 g de costella de porc a daus petits

2 o 3 tomàquets madurs trinxats

1 cabeça d'all

1 manat d'herbes (farigola, llorer, orenga, etc...)

1 ceba trinxada

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

- Hi podeu afegir una cullerada de pebre vermell dolç

- Hi podeu afegir una mica de romaní

- Podeu incorporar una mica de greix de pernil ibèric

- En servir-ho, s'hi pot tirar una mica de julivert trinxat per sobre

Preparació
1.
llenties estofades costella porc pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
llenties estofades costella porc pas2

Netegem bé la carn i les verdures.

3.
llenties estofades costella porc pas3

Aquestes llenties de Salamanca... les he tingut 12 hores en remull. Però també és cert que molta gent no les posa en remull i les fa directament. Això si, s'han de rentar molt bé.

4.
llenties estofades costella porc pas4

La cansalada, la farem a daus, com la costella.

5.
llenties estofades costella porc pas5

La salem, l'empebrem una mica i la saltegem una mica en una cassola amb oli.

6.
llenties estofades costella porc pas7

Quan la carn tingui bon coloret...

7.
llenties estofades costella porc pas8

... incorporem la resta d'ingredients... amb els tomàquets partits a quarts... i la cabeça d'alls una mica pelada.

8.
llenties estofades costella porc pas9

Ho remenem tot plegat.

9.
llenties estofades costella porc pas10

Incorporem les llenties que hem tornat a rentar.

10.
llenties estofades costella porc pas11

Perfecte. Només falta l'aigua.

11.
llenties estofades costella porc pas12

Posem aigua fins cobrir-ho tot.

12.
llenties estofades costella porc pas13

Ho salem una mica... sense passar-nos, per poder corregir més endavant.

13.
llenties estofades costella porc pas14

I ho deixem coure a foc mitjà i tapat durant gairebé una hora. Tasteu-lo i rectifiqueu de sal.

14.
llenties estofades costella porc pas15

I ja tenim fetes les nostres llenties.

15.
llenties estofades costella porc pas16

Emplatem.

16.
llenties estofades costella porc pas17

Ja sabeu que contenen molt ferro les llenties, i als nens els acostuma a agradar força. Bon Profit!