Els fideus a la cassola són un plat típic de la gastronomia catalana. Es tracta de fideus gruixuts cuits amb un sofregit i trossos de costella de porc amb os, però la particularitat que existeix als plats de pasta catalans com aquest, a diferència de les pastes italianes, per exemple, és en el fet que la pasta no està bullida a banda en aigua, sinó que és cuita directament dins de la salsa formada pel sofregit, el suc de la carn rostida i la mateixa carn. Una mica abans de coure els fideus completament, s'hi pot afegir una picada amb safrà.

El plat d'avui, concretament, és una variant de la recepta tradicional que inclou una barreja de bolets, prescindeix de la picada i hi incorpora daus de pernil i xoriço. Us animeu a fer-los?

Ingredients

40 g de barreja de bolets deshidratats

500 g fideus 

1 ceba trinxada

1 pebrot verd trinxat

2 grans d'all

2 fulles de llorer

1 litre i mig de brou (verdura o pollastre)

250 g de tomàquet fregit

200 g de cuixa de pollastre a daus i sense os

200 g de costellam de porc a daus

50 g de xoriço a dauets

50 g de pernil a dauets

1/2 copa de vi blanc

oli d'oliva

pebre negre

sal

Variants:

- Podeu fer el mateix plat amb bolets frescos de temporada.

- Si no teniu brou, podeu fer-ho amb aigua i pastilles de brou deshidratades.

- Podeu afegir-hi una picada de safrà al final de la cocció.

Preparació
1.
fideus cassola barreja bolets pas1

El que heu de fer primer és preparar els bolets deshidratats.

2.
fideus cassola barreja bolets pas2

Renteu-los sota l'aixeta per si tenen sorra.

3.
fideus cassola barreja bolets pas3

Seguidament, poseu-los en un bol amb aigua, que quedin submergits i els deixeu hidratar un mínim de 20 minuts. Si voleu accelerar aquest procés, els podeu posar a bullir durant 10 minuts.

4.
fideus cassola barreja bolets pas4

Ara sí, preparem tots els ingredients. 

5.
fideus cassola barreja bolets pas5

Heu de fer servir la carn tallada a daus.

6.
fideus cassola barreja bolets pas6

Talleu a daus també el xoriço i el pernil.

7.
fideus cassola barreja bolets pas7

Trinxeu la ceba i el pebrot.

8.
fideus cassola barreja bolets pas8

Ara poseu a escalfar un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i, mentrestant, saleu i empebreu la carn.

9.
fideus cassola barreja bolets pas9

Daureu la carn.

10.
fideus cassola barreja bolets pas10

Que agafi bon color per totes bandes.

11.
fideus cassola barreja bolets pas11

Seguidament, afegiu-hi l'all.

12.
fideus cassola barreja bolets pas12

Les fulles de llorer.

13.
fideus cassola barreja bolets pas13

La ceba i el pebrot trinxats.

14.
fideus cassola barreja bolets pas14

Deixeu-ho sofregir tot plegat.

15.
fideus cassola barreja bolets pas15

Quan la ceba estigui transparent i el pebrot verd cuit, ja hi podreu afegir l'embotit.

16.
fideus cassola barreja bolets pas16

També el xoriço i el pernil. Ho remeneu durant un parell de minuts.

17.
fideus cassola barreja bolets pas17

A continuació afegiu-hi els bolets hidratats sense l'aigua, que heu de conservar.

18.
fideus cassola barreja bolets pas18

Ara tireu-hi un bon raig de vi blanc i deixeu-ho coure uns minutets fins que s'evapori l'alcohol.

19.
fideus cassola barreja bolets pas20

Però la tireu tota, ja que al fons hi acostumen a quedar restes que poden contenir sorra. Aquest "culet" el descarteu.

20.
fideus cassola barreja bolets pas21

I deixeu que s'escalfi el brou.

21.
fideus cassola barreja bolets pas22

Un cop s'ha evaporat l'alcohol del vi, afegiu-hi el tomàquet fregit.

22.
fideus cassola barreja bolets pas23

Ho remeneu bé i ho deixeu coure 5 minuts.

23.
fideus cassola barreja bolets pas24

En aquest moment ja podeu incorporar els fideus. Aproximadament són 80-100 grams per persona.

24.
fideus cassola barreja bolets pas25

Ho remeneu i deixeu que es torri una mica el fideu tot remenant durant 2 o 3 minuts.

25.
fideus cassola barreja bolets pas26

Ara sí, ja hi podeu abocar el brou fins que ho cobreixi tot.

26.
fideus cassola barreja bolets pas27

Ho saleu una mica i quan acabi la cocció, ja rectificareu.

27.
fideus cassola barreja bolets pas28

Ummm! Quina flaire! Ho heu de coure a foc mitjà.

28.
fideus cassola barreja bolets pas29

Passat el temps que marqui el fabricant de la pasta, rectifiqueu de sal i pareu el foc. Deixeu reposar el plat entre 10-15 minuts abans de servir-lo.

29.
fideus cassola barreja bolets pas30

I ara sí, ja es pot emplatar i gaudir d'un bon guisadet!

30.
fideus cassola barreja bolets pas31

Bon profit!