Com ens agraden els plats mariners! Fins ara, el costum deia que cada mestressa seguís les receptes de la seva pròpia tradició familiar per fer els fideus a la cassola, i que, segons l’època de l’any, preparés els fideus amb uns ingredients o uns altres, a vegades amb productes del mar, d’altres amb productes de la terra, o fins i tot, barrejant productes de les dues procedències: fideus amb verduretes de temporada, fideus negres amb sèpia i gamba de Blanes, fideus amb llamàntol, fideus a l'aroma de carbó, fideus de "senyorito", fideus de pescador amb rap i marisc, fideus amb caragols i conill, fideus amb aranya de cap negre...

No acabaríem mai. Hi ha tantes receptes com famílies: això si, el comú denominador sempre és el fideu. Nosaltres avui, us presentem un dels plats més coneguts i tradicionals del municipi de Tossa de Mar que estem segurs us encantarà. Esperem que us agradin i que us deixeu emportar per la història culinària!

Ingredients

4 gambes vermelles

4 escamarlans

un grapat de cloïsses

mig pebrot verd a daus petits

1 ceba mitjana trinxada

1 all laminat

tomàquet triturat natural

oli d'oliva

1 litre de brou de peix

sal

 

VARIANTS:

A Tossa hi ha qui hi posa poma

Es poden posar musclos oberts al vapor per sobre

Podeu afegir un got de vi blanc al sofregit

Preparació
1.
fideus mariners lestil tossa pas1

Prepareu els ingredients.

2.
fideus mariners lestil tossa pas2

Mentrestant, poseu les cloïsses amb aigua i abundant sal per purgar-les de sorra.

3.
fideus mariners lestil tossa pas3

Renteu la sípia i talleu-la a daus.

4.
fideus mariners lestil tossa pas5

Barregeu la salsa marró amb el tomàquet.

5.
fideus mariners lestil tossa pas6

Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola baixa amb un all laminat per donar gust i aroma. Salteu les gambes i els escamarlans per les dues bandes.

6.
fideus mariners lestil tossa pas7

Reserveu-ho.

7.
fideus mariners lestil tossa pas8

Dins la mateixa cassola (si cal afegiu-hi una mica més d'oli), salteu la sípia i la reserveu amb el marisc.

8.
fideus mariners lestil tossa pas9

En el mateix oli fregiu el pebrot verd.

9.
fideus mariners lestil tossa pas10

Quan canviï de color afegiu-hi la ceba trinxada.

10.
fideus mariners lestil tossa pas11

Quan la ceba i el pebrot estiguin ben sofregits, tireu-hi uns brins de safrà.

11.
fideus mariners lestil tossa pas12

Seguidament, aboqueu dins la cassola el tomàquet amb la melsa.

12.
fideus mariners lestil tossa pas13

Deixeu-ho sofregir a foc baix amb una mica de sal fins que s'evapori tot el líquid i comenci a caramel·litzar.

13.
fideus mariners lestil tossa pas14

Ara, ja hi podreu tirar la sípia de nou i barrejar-ho bé.

14.
fideus mariners lestil tossa pas15

Seguidament, tireu els fideus. Recordeu: de 80 a 100g per persona. Jo he tirat quatre gots plens.

15.
fideus mariners lestil tossa pas16

Aboqueu-hi el brou ben calent. Jo he fet servir un litre.

16.
fideus mariners lestil tossa pas17

Quan arrenqui el bull de nou, repartiu les cloïsses dins el brou.

17.
fideus mariners lestil tossa pas18

Els fideus estaran cuits en 10-12 minuts en total. Quan porti 5 minuts, afegiu-hi les gambes i els escamarlans ben repartits.

18.
fideus mariners lestil tossa pas19

Rectifiqueu de sal, i tasteu el suc.

19.
fideus mariners lestil tossa pas20

Un cop fets els fideus, apagueu el foc.

20.
fideus mariners lestil tossa pas21

Passeu la cassola al forn en mode grill i deixeu-ho torrar uns 5 minuts. Això li donarà una presentació més professional i atractiva a la vista.

21.
fideus mariners lestil tossa pas22

I ja ho podeu servir a taula.

22.
fideus mariners lestil tossa pas23

Bon profit!