Avui us convidem a fer una fideuada d'aquelles que no s'obliden. Un plat elaborat i treballat amb la idea de facilitar al comensal el seu consum: res a pelar, res a treure del plat. Podeu afegir o treure ingredients al vostre gust, de peix o de carn, però com sempre, la qualitat del producte marcarà la diferència. Us atreviu a fer-la? Som-hi!

 

Ingredients

400 g de fideus (número 2)

1 sípia a trossos (amb la melsa)

2 tomàquets madurs

2 alls laminats

1 ceba trinxada

1/2 pebrot verd trinxat

16 gambes vermelles

16 cloïsses

un grapat de pèsols

1,5 l de fumet de peix (fet amb els caps de gamba, espines, api, ceba, llorer, pebre)

oli d'oliva

pebre negre

pebre vermell

sal

Variants:

Podeu fer-la amb escamarlans, calamar, pollastre, rap, lluç, etc..

Podeu acompanyar-la amb allioli

Preparació
1.
fideuada del senyoret pas1

Heu de començar per preparar el fumet de peix. El podeu fer a la vostra manera, comprar-lo fet, o fer-lo aprofitant el cap i les pells de les gambes com veureu. La gamba ha de ser vermella.

2.
fideuada del senyoret pas2

Peleu les gambes.

3.
fideuada del senyoret pas3

Aprofiteu per retirar també els budells, que no interessa deixar-los, sobretot si són tan grans.

4.
fideuada del senyoret pas5

Molt bé, amb aquestes restes de gambes i unes espines de lluç (o qualsevol altre peix) farem el fumet.

5.
fideuada del senyoret pas7

Poseu un raig d'oli en una olla i daureu-ho tot menys l'api. De fet, podeu afegir unes boles de pebre negre també, en aquest moment. Jo ho he fet més endavant.

6.
fideuada del senyoret pas9

Afegiu a l'olla la fulla d'api.

7.
fideuada del senyoret pas10

I les boles de pebre negre, que abans m'he oblidat. Si no teniu no passa res.

8.
fideuada del senyoret pas11

Afegiu un parell de litres d'aigua i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts. Llavors pareu el foc i ho coleu. Aquest fumet el reserveu.

9.
fideuada del senyoret pas12

Molt bé! Amb el fumet ja fet, ara prepareu el sofregit o la marca. Trinxeu les verdures.

10.
fideuada del senyoret pas13

Ratlleu els tomàquets.

11.
fideuada del senyoret pas14

Afegiu la melsa de la sípia al tomàquet.

12.
fideuada del senyoret pas16

I ho barregeu bé.

13.
fideuada del senyoret pas17

Ara, a la paella amb un raig d'oli, daureu una mica la sípia.

14.
fideuada del senyoret pas18

Quan la sípia ja estigui feta, marqueu volta i volta les gambes.

15.
fideuada del senyoret pas19

I de seguida ho reserveu tot per separat, però junt, s'entén oi?

16.
fideuada del senyoret pas20
17.
fideuada del senyoret pas21

Sofregiu la ceba amb el pebrot.

18.
fideuada del senyoret pas22

I hi afegiu la barreja del tomàquet.

19.
fideuada del senyoret pas23

Deixeu-ho fer uns 10 minuts fins que s'evapori tot el líquid. Us ha de quedar gairebé una pasta.

20.
fideuada del senyoret pas24

Pareu el foc i passeu el sofregit a un pot per triturar. Es pot deixar el sofregit sense triturar, però jo ho faig pels nens "especialets" que tinc a casa.

21.
fideuada del senyoret pas25

Amb la batedora elèctrica, que us quedi ben fi.

22.
fideuada del senyoret pas26

Ara passeu el sofregit a la paella de nou i hi afegiu la sípia. Així, sense encendre el foc, ho podeu tapar i sortir a fer un vermut o comprar el diari, que ja teniu el dinar mig fet.

23.
fideuada del senyoret pas27

A continuació, poseu els fideus amb unes gotes a daurar en una paella.

24.
fideuada del senyoret pas28

És important no deixar de remenar, ja que es cremen ràpid. No us despisteu!

25.
fideuada del senyoret pas29

De cop i volta començarà a canviar el color. Apagueu el foc i reserveu-ho.

26.
fideuada del senyoret pas30
27.
fideuada del senyoret pas31

Tapeu-ho.

28.
fideuada del senyoret pas32

En dos o tres minuts s'hauran obert.

29.
fideuada del senyoret pas34

Ara ja podeu encendre el foc de la paella i afegir-hi els fideus. Remeneu-ho tot junt durant un parell de minuts, per afavorir la barreja de gustos. En paral·lel, escalfeu el brou.

30.
fideuada del senyoret pas35

Ara si, afegiu-hi el brou. Podeu fer el plat eixut, sucós o caldós, com més us agradi.

31.
fideuada del senyoret pas36

Saleu-ho una mica i deixeu fer el fideu uns 12 minuts aprox.

32.
fideuada del senyoret pas37

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, podeu posar una grapat de pèsols si us agrada. Rectifiqueu de sal.

33.
fideuada del senyoret pas38

Pareu el foc. Ara col·loqueu les gambes i les cloïsses per sobre de la fideuada.

34.
fideuada del senyoret pas39

Així mateix ja es podria servir, reposant 10 minuts.

35.
fideuada del senyoret pas40

Però jo us recomano donar-li un cop de grill al forn, 3-4 minuts.

36.
fideuada del senyoret pas41

D'aquesta manera guanyarà en presentació amb aquesta capa torradeta superior, que és com ho fan als restaurants. I al mateix temps, s'escalfa tot el conjunt una mica.

37.
fideuada del senyoret pas42

Ja la podeu servir, ara si.

38.
fideuada del senyoret pas43

I a gaudir!

39.
fideuada del senyoret pas44

Jo l'he acompanyat amb una mica d'allioli que, amb tot ben peladet, és un autèntic plaer!

40.
fideuada del senyoret pas45

Bon profit!