Ja sabeu com m'agrada recuperar aquella cuina tradicional, aquelles receptes de llibres antics... que fan pudor d'humitat, però que tenen un no-sé-què que et captiven.

Aquests llegums són menuts, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre. Us he de confessar que aquest, ara, és un dels meus plats preferits.

Ingredients

1 conill tallat a trossos  

4 tomàquets madurs

500gr. fesolets banyolins de l'ull ros (en remull la nit abans)

1 ceba trinxada  

4 alls

1/2 got de vi blanc

1 litre i mig de brou de pollastre o aigua  

herbes aromàtiques (farigola, romaní)  

pebre negre

oli d'oliva  

sal

  

Variants:

- Podeu afegir-hi altres herbes aromàtiques com ara sajolida i llorer  

- Podeu afegir-hi un raig de vi garnatxa

Preparació
1.
fesolets lull ros conill pas5

El dia abans poseu els fesolets en un bol.

2.
fesolets lull ros conill pas6

Afegiu-hi mínim el doble d'aigua que de fesols... i si voleu una culleradeta de bicarbonat.

3.
fesolets lull ros conill pas7

Que reposin tota la nit.

4.
fesolets lull ros conill pas8

 L'endemà hauran doblat la seva mida.

5.
fesolets lull ros conill pas9

Ja estan hidratats.

6.
fesolets lull ros conill pas10

Coleu-los i renteu-los de nou i reserveu-los amb les herbes.

7.
fesolets lull ros conill pas11

Preparem la resta d'ingredients.

8.
fesolets lull ros conill pas12

Si renteu la carn, després poseu-la sobre un paper absorbent. Saleu-la.

9.
fesolets lull ros conill pas13

Poseu-hi pebre negre.

10.
fesolets lull ros conill pas14

En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva... enrossiu la carn.

11.
fesolets lull ros conill pas15

No la remeneu de seguida, perquè s'enganxarà. Heu d'esperar a que ella soleta ho permeti, quan una cara ja sigui una mica torradeta.

12.
fesolets lull ros conill pas16

Mentrestant, trinxeu la ceba.

13.
fesolets lull ros conill pas18

Ratllem els tomàquets també....

14.
fesolets lull ros conill pas19

... i el reservem.

15.
fesolets lull ros conill pas20

... i laminem els alls.

16.
fesolets lull ros conill pas21

Ara, reservem el conill...

17.
fesolets lull ros conill pas22

... i en el mateix oli... sofregim la ceba.

18.
fesolets lull ros conill pas23

Remeneu-la bé.

19.
fesolets lull ros conill pas24

El conill s'haurà enganxat una mica... i haurà generat unes taques de color marró a la cassola... a les parts on s'ha enganxat una mica. Això, i segons les reaccions de Maillard, és molt saborós i ho hem d'aprofitar.

20.
fesolets lull ros conill pas25

Amb la cullera de fusta rasqueu aquestes parts enganxades fins que desapareguin. L'oli i l'aigua de la ceba us hi ajudaran. A poc a poc no quedarà res i aquest dauradet s'haurà integrat a la salseta. 

21.
fesolets lull ros conill pas26

Feu una mica d'espai al mig... i tireu-hi també l'all.

22.
fesolets lull ros conill pas27

Deixeu que agafi coloret.

23.
fesolets lull ros conill pas29

Ara ho remeneu tot i a foc baix... deixeu que la ceba caramel·litzi una mica.

24.
fesolets lull ros conill pas30

A poc a poc anirà canviant de color... però eviteu que es cremi. Si cal afegiu-hi un rajolinet d'aigua.

25.
fesolets lull ros conill pas31

Quan la ceba tingui un color marronós fort... (mínim 30 minuts... si no més)...

26.
fesolets lull ros conill pas32

 ... incorporem el conill.

27.
fesolets lull ros conill pas34

Ho remenem tot plegat una estona.

28.
fesolets lull ros conill pas35

Tireu-hi un raig de garnatxa si voleu.

29.
fesolets lull ros conill pas36

I el vi blanc per cuinar...

30.
fesolets lull ros conill pas37

... aproximadament. mig got.

31.
fesolets lull ros conill pas38

... i ho tapem 10 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.

32.
fesolets lull ros conill pas39

Agafarà un coloret molt maco.

33.
fesolets lull ros conill pas40

Incorporeu el tomàquet.

34.
fesolets lull ros conill pas41

Ho remeneu i ho tapeu 10 minuts més.

35.
fesolets lull ros conill pas42

El tomàquet estarà al punt.

36.
fesolets lull ros conill pas44

Ho remenem tot plegat...

37.
fesolets lull ros conill pas45

... i, si en tenim, hi posem un litre i mig de brou de pollastre.

38.
fesolets lull ros conill pas46
39.
fesolets lull ros conill pas47

Perfecte.

40.
fesolets lull ros conill pas48

Ara, a poc a poc s'ha de coure el fesol.

41.
fesolets lull ros conill pas49

Tapeu-ho i deixeu-ho coure durant 50-60 minuts.

42.
fesolets lull ros conill pas50

A mitja cocció afegiu-hi la sal.

43.
fesolets lull ros conill pas51

Quan faltin 5 minuts, tasteu si el fesolet és ben cuit. Rectifiqueu de sal.

44.
fesolets lull ros conill pas52

Un cop apagat el foc, deixeu reposar el plat. Si pot ser unes hores.

45.
fesolets lull ros conill pas53

Fa una pinta molta bona, eh?

46.
fesolets lull ros conill pas54

El sabor del fesolet impregna tota la salsa.

47.
fesolets lull ros conill pas55

És un bon plat de cullera.

48.
fesolets lull ros conill pas56
49.
fesolets lull ros conill pas57

El conill gairebé es desfarà.

50.
fesolets lull ros conill pas58

Podeu decorar el plat amb una mica d'herba fresca, que li donarà un aroma sensacional a taula.

51.
fesolets lull ros conill pas59

Acompanyeu-lo d'un bon vi negre D.O. Empordà.

52.
fesolets lull ros conill pas60

I a gaudir, que són dos dies.

53.
fesolets lull ros conill pas61

Bon profit!