Bon i refrescant entrant tradicional. Pel que fa al bacallà, us he de recordar que és un peix blanc, molt proteic i amb un contingut de greix baix, és a dir, molt magre. Forma part de moltes receptes de la nostra gastronomia, i l'única limitació és per a les persones que han de vigilar seriosament la quantitat de sal de la seva alimentació.
En aquests casos cal dessalar-lo amb molta cura, però, tot i això, sempre aporta més sal que qualsevol altre peix fresc. Us recomano la lectura del consell "Com dessalar el bacallà salat". Si el compreu ja esqueixat, el podeu dessalar el mateix dia, canviant l'aigua dos cops.
500 g de bacallà esqueixat i dessalat
4 tomàquets madurs trinxats
olives negres
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
Variants:
S'hi poden afegir herbes aromàtiques (julivert, orenga, etc.).
S'hi pot afegir un ou dur trinxat i anxoves.
S'hi pot afegir pebrot vermell o pebrot verd.
S'hi pot afegir ceba dolça o ceba tendra.
S'hi pot afegir all trinxat.
![esqueixada bacalla pas1 esqueixada bacalla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/27/94/esqueixada-bacalla-pas1.jpeg)
Jo l'he comprat ja esqueixat, és a dir, fet a trossets.
![esqueixada bacalla pas2 esqueixada bacalla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/28/21/esqueixada-bacalla-pas2.jpeg)
Renteu-lo bé sota l'aigua, procurant dessalar-ho al màxim.
![esqueixada bacalla pas3 esqueixada bacalla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/28/48/esqueixada-bacalla-pas3.jpeg)
A continuació poseu-lo en remull durant dues o tres hores, i canvieu-li l'aigua cada hora.
![esqueixada bacalla pas4 esqueixada bacalla pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/28/75/esqueixada-bacalla-pas4.jpeg)
Utilitzaré un tomàquet madur ecològic... que me'l menjaria a mossegades. Renteu-lo bé.
![esqueixada bacalla pas6 esqueixada bacalla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/29/29/esqueixada-bacalla-pas6.jpeg)
Amb una tercera part tallada en juliana en tindrem prou.
![esqueixada bacalla pas7 esqueixada bacalla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/29/56/esqueixada-bacalla-pas7.jpeg)
Ara, talleu el tomàquet a trossos grans.
![esqueixada bacalla pas8 esqueixada bacalla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/29/83/esqueixada-bacalla-pas8.jpeg)
Barregeu-lo amb la ceba.
![esqueixada bacalla pas10 esqueixada bacalla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/30/37/esqueixada-bacalla-pas10.jpeg)
Ara hi posarem les olives negres.
![esqueixada bacalla pas11 esqueixada bacalla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/30/64/esqueixada-bacalla-pas11.jpeg)
Al gust.
![esqueixada bacalla pas12 esqueixada bacalla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/30/91/esqueixada-bacalla-pas12.jpeg)
Si el bacallà no aporta massa salinitat, hi poseu afegir una mica més de sal, però normalment no cal.
![esqueixada bacalla pas13 esqueixada bacalla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/31/18/esqueixada-bacalla-pas13.jpeg)
Ara, ruixeu tota la barreja amb abundant oli d'oliva verge extra.
![esqueixada bacalla pas14 esqueixada bacalla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/31/45/esqueixada-bacalla-pas14.jpeg)
Remeneu-lo bé.
![esqueixada bacalla pas15 esqueixada bacalla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/31/72/esqueixada-bacalla-pas15.jpeg)
Afegiu un pessic de pebre negre...
![esqueixada bacalla pas16 esqueixada bacalla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/31/99/esqueixada-bacalla-pas16.jpeg)
... ho tornem a remenar i ho deixem reposar mínim una horeta a la nevera.
![esqueixada bacalla pas17 esqueixada bacalla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/32/26/esqueixada-bacalla-pas17.jpeg)
Ja es pot emplatar.
![esqueixada bacalla pas18 esqueixada bacalla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/32/53/esqueixada-bacalla-pas18.jpeg)
Si us agraden tots els ingredients... la barreja és formidable.
![esqueixada bacalla pas19 esqueixada bacalla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/28/32/80/esqueixada-bacalla-pas19.jpeg)
Bon Profit!