Avui farem servir una llegum poc coneguda a casa nostra però molt recomanable: el fesolet negre. Per cert, un cop salvada la barrera del color, aquesta és una llegum que agrada molt als nens petits, ja que el gust els recorda una mica a les pipes, és molt agradable de menjar i molt suau al paladar. Certament, l'aspecte fosc d'aquesta escudella pot resultar (per a alguns de vosaltres) una mica extravagant. Però penseu una cosa, de la mateixa manera que a casa nostra acceptem un arròs negre on la tinta ennegreix tots els elements del plat, també hauríem d'acceptar que el fesolet negre ennegreix l'escudella. I què bona que està! Feta amb ingredients senzills i econòmics, us puc garantir que el resultat és formidable i de ben segur el repetireu.

Ingredients

500 g de fesols negres

1 os de pernil

1 tros de cansalada

3 costelles de porc a trossos

3 trossos de pernil

1 ceba

1 fulla d'api

3 fulles de llorer

1 cullerada de comí

3 grans d'all

brou de carn o verdura o aigua

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

- Podeu fer les vostres variants amb la carn (pollastre, xoriço, botifarra, altres parts del porc, vedella, etc...)

- Podeu servir l'escudella acompanyada d'arròs blanc

Preparació
1.
escudella fesolets negres pas1

Aquest fesol negre es pot coure directament, és a dir, que no es necessita posar-lo en remull. En qualsevol cas, jo tinc comprovat que li va bé estar unes hores en remull i facilita la cocció. Per tant, si voleu, poseu els fesols en remull la nit abans.

2.
escudella fesolets negres pas2

L'endemà descarteu l'aigua de remull.

3.
escudella fesolets negres pas3

Renteu bé els fesolets, per eliminar qualsevol resta de terra. Els reserveu per més endavant.

4.
escudella fesolets negres pas4

Prepareu la resta d'ingredients del plat.

5.
escudella fesolets negres pas5

Saleu i empebreu la costella.

6.

Ara poseu-hi la cansalada. Podeu fer servir cansalada salada o viada (crua) i les parts que més us agradin. Però no abuseu de greix.

7.
escudella fesolets negres pas8

Cap a dins! Poseu-hi també una ceba pelada sencera.

8.
escudella fesolets negres pas9

A mi m'agrada afegir-hi uns trossos de pernil com aquest.

9.
escudella fesolets negres pas10

Poseu l'ós de pernil.

10.
escudella fesolets negres pas11

Les fulles de llorer.

11.
escudella fesolets negres pas12

I una fulla d'api.

12.
escudella fesolets negres pas13

Tireu-hi una culleradeta de comí, que li donarà un aroma especial i ens aproparà més a la cuina llatinoamericana. De fet, molts guisats de casa nostra duen comí també. Remeneu tot plegat i quan tingui bon color ja hi podreu afegir el líquid.

13.
escudella fesolets negres pas14

Jo he posat un litre i mig de brou de carn que teniu congelat d'altres preparacions i després ho he completat amb més aigua.

14.
escudella fesolets negres pas15

Bàsicament heu de posar líquid suficient per cobrir-ho tot. Per aquest motiu resulta difícil estimar la quantitat, ja que dependrà del volum de carn que hi poseu. Jo he gastat aproximadament uns 3-3,5 litres en total (entre brou i aigua). Si no teniu brou, podeu posar només aigua, tot i que resulta recomanable afegir-hi al menys alguna pastilla de brou.

15.
escudella fesolets negres pas16

Quan arrenqui el bull, ja hi podeu tirar els fesols.

16.
escudella fesolets negres pas17

Saleu-ho i deixeu-ho coure a foc mig-baix durant aproximadament dues hores. Aneu tastant la cocció dels fesols, rectificant de sal i (només si cal) afegint miquetes d'aigua bullent. Quan considereu oportuna la textura del fesol, deixeu-lo coure 10 minuts més i ja podreu apagar el foc. Jo l'he tingut un total de dues hores i vint minuts, però recordeu que els temps son molt relatius. No és pas difícil si ho aneu tastant: contra més cocció més tou us quedarà.

17.
escudella fesolets negres pas18

Un cop feta l'escudella i apagat el foc, deixeu-la reposar una estona. Una hora estaria bé, o més. De fet, podeu fer aquesta escudella el dia anterior i més bona resultarà l'endemà.

18.
escudella fesolets negres pas19

Escalfeu l'escudella de nou fins que arrenqui el bull i apagueu el foc. Ara ja la podeu servir.

19.
escudella fesolets negres pas20

Quina flaire!

20.
escudella fesolets negres pas21

És d'aquells plats on està més bona la llegum amb el brou que no pas la carn, oi que si? jeje.

21.
escudella fesolets negres pas22

Bon profit!