Un clàssic dels clàssics: la croqueta de pollastre casolana. No conec ningú a qui no li agradin les croquetes casolanes de pollastre. Normalment, aprofito el pollastre sobrant d'un pollastre a l'ast compra't amb anterioritat. El gustet del pollastre a l'ast es nota i queden molt bones, però les podeu fer amb pollastre rostit o pollastre a la planxa.

Com sempre, el meu consell és que us les feu vosaltres mateixos a casa, que us estalviareu diners, menjareu més sa i us sortiran mil vegades més bones. Us les fareu al vostre gust i les gaudireu més. Això sí, donen una mica de feina, tot s'ha de dir. Entre que es refreda la pasta i tal poseu-li un parell d'hores o tres. Ànim, que val la pena!

Ingredients

250 g de pollastre cuit

120 g de mantega

120 g de farina

200 g de ceba trinxada petita

1 litre de llet

pebre negre

nou moscada

oli per fregir

pa ratllat

farina

3 ous

sal

Variants:

Amb aquesta mateixa elaboració, podeu fer croquetes de pernil, de bolets, de bacallà, de pebrot, d'albergínia, sobrants del rostit, gallina, etc..

Podeu utilitzar pollastre a l'ast, però eviteu utilitzar-ne la pell

Preparació
1.
croquetes pollastre pas1

Com us explicava, per fer aquestes croquetes aprofitaré 250 g de pollastre a l'ast sobrant d'un dinar.

2.
croquetes pollastre pas3

La nou moscada, important. Podeu comprar-la sencera o en pols.

3.
croquetes pollastre pas4

La ceba l'hem de trinxar ben petita.

4.
croquetes pollastre pas5

I comencem per desfer la mantega en una paella grossa.

5.
croquetes pollastre pas7

Quan ja sigui desfeta i comenci a fer sorollet hi incorporarem la ceba. No busquem torrar la ceba, només deixar-la cuita, tova i transparent.

6.
croquetes pollastre pas10

Mentrestant, podem anar trinxant el pollastre assegurant-nos que no quedin ossos ni nervis. Es pot picar més o menys gran, com us agradi a cadascú.

7.
croquetes pollastre pas12

Paral·lelament, abocarem la llet en un cassó per escalfar-la.

8.
croquetes pollastre pas13

Hi ratllarem una mica de nou moscada. Jo ho faig a ull, però més o menys correspon a mitja culleradeta de cafè. No us passeu, ja que la nou moscada és molt aromàtica i podeu condicionar les croquetes. El mateix passa quan fem una beixamel.

9.
croquetes pollastre pas15

Salem la llet, com una cullerada aproximadament.

10.
croquetes pollastre pas16

Hi tirarem una mica de pebre negre al gust.

11.
croquetes pollastre pas18

La ceba ja és transparent. És el moment d'incorporar la farina, tota de cop.

12.
croquetes pollastre pas20

L'haureu de barrejar bé amb la ceba i deixar uns minuts perquè es cogui. No pareu de remenar i d'integrar bé la farina. Vigileu que no es torri massa.

13.
croquetes pollastre pas21

En aquest punt, ja hi podem abocar la llet bullent, tota de cop. No us amoïneu pels grumolls.

14.
croquetes pollastre pas22

Amb un batedor, anirem remenant a poc a poc, però sense parar.

15.
croquetes pollastre pas23

Seguidament, ja hi podrem incorporar el pollastre trinxat.

16.
croquetes pollastre pas24

Ara és qüestió de deixar que aquesta pasta solidifiqui i es cogui bé el conjunt. Ho heu de tenir a foc mitjà durant uns 20 minuts. No deixeu de remenar o se us cremarà. Vigileu molt. Heu de fer passar la part de baix a dalt. Tota l'estona.

17.
croquetes pollastre pas25

Cada cop us costarà més remenar i treballar-ho. Heu de pensar que s'ha de formar una pasta força consistent que es desenganxi de la paella.

18.
croquetes pollastre pas26

També notareu que agafa un color una mica més fosc. La textura està perfecta.

19.
croquetes pollastre pas27

Passats els 20 minuts, col·loqueu aquesta pasta en una safata perquè es refredi. Com més ample i gran sigui la safata, abans es refredarà. Tingueu la precaució de tapar la pasta amb paper de film. D'aquesta manera evitareu que faci pell i que agafi males olors.

20.
croquetes pollastre pas29

Un cop freda, si voleu, la podeu reservar a la nevera per acabar de fer les croquetes l'endemà, tot i que es poden fer al mateix dia sense problemes.

21.
croquetes pollastre pas30

Amb la pasta ja freda, comencem a donar forma a les nostres croquetes.

22.
croquetes pollastre pas31

Bateu tres ous, com per a una truita francesa.

23.
croquetes pollastre pas32

Prepareu una safata o plat amb pa ratllat.

24.
croquetes pollastre pas33

Prepareu una safata o plat amb farina.

25.
croquetes pollastre pas34

I, amb l'ajuda d'una cullera, comenceu a formar les croquetes.

26.
croquetes pollastre pas35

No cal dir que heu de tenir les mans ben netes o utilitzar guants. A mi m'agrada preparar-les totes i després anar enfarinant.

27.
croquetes pollastre pas37

Les passem primer per farina...

28.
croquetes pollastre pas38

Per cert, quan tingueu la croqueta arrebossada amb farina podeu aprofitar per donar-li una millor forma, ja que no s'enganxarà a les mans.

29.
croquetes pollastre pas39

Un cop enfarinada, la passarem per l'ou batut.

30.
croquetes pollastre pas40

Utilitzeu una forquilla per voltar-la.

31.
croquetes pollastre pas41

Quan la croqueta sigui ben xopa d'ou batut, passeu-la finalment pel pa ratllat.

32.
croquetes pollastre pas42

Un cop tingui posat el pa ratllat també podem afinar una mica més la forma.

33.
croquetes pollastre pas43

En podeu fregir unes quantes el mateix dia i la resta congelar-les.

34.
croquetes pollastre pas44

Si les voleu congelar, poseu-les en una safata de paper de plata i millor sobre un paper film, per evitar que s'enganxin. Un cop congelades, ja les podreu organitzar d'una altra manera, dins un taper.

35.
croquetes pollastre pas45

Com podeu veure, amb aquesta recepta surten unes 35-40 croquetes de mida gran.

36.
croquetes pollastre pas46

I què ens queda? Fregir-les, és clar. Fregiu-les en abundant oli ben calent. Compte en col·locar-les dins la fregidora, no us cremeu.

37.
croquetes pollastre pas47

Heu de procurar que estiguin cruixents per fora però meloses per dins. No cal fregir-les més d'un parell de minuts o se us poden desfer, sobretot si no les heu congelat.

38.
croquetes pollastre pas48

Reserveu-les sobre un paper absorbent.

39.
croquetes pollastre pas49

I ja les podeu portar a taula, ben calentones.

40.
croquetes pollastre pas50

No tenen res a veure amb qualsevol croqueta industrial, oi que no?

41.
croquetes pollastre pas51

Jo les serveixo d'aperitiu o tapa, però bé podríem servir-les com a primer plat, acompanyades d'una mica d'amanida verda.

42.
croquetes pollastre pas52

I per dins meloses es desfan. Llàstima que donin tanta feina, eh? Bon profit!