Avui us porto un clàssic de la nostra cuina: les tradicionals croquetes de bacallà. No sé si us passa també a vosaltres, però fa com una mica de mandra posar-se a fer croquetes oi? En canvi, quan les has acabat i tastes la meravella que has creat t'adones que ha valgut la pena l'esforç i que, si ho penses, tampoc són tan complicades de fer. En qualsevol cas, no deixeu passar l'oportunitat de fer aquesta gran recepta, i aprofiteu per fer una bona quantitat i congelar-ne una part. Us estareu assegurant un entrant de categoria. Som-hi!

Ingredients

250 g de bacallà dessalat 

120 de mantega

120 g de farina

200 g de ceba trinxada

1 litre de llet

3 ous

pebre negre

nou moscada

pa ratllat i farina

sal

Variants: 

- Les podeu fer sense ceba

- Es pot triturar la barreja si no voleu trobar-vos trossos de bacallà

 

 

 

Preparació
1.
IMG 9447

La nit abans heu de dessalar el bacallà. Jo he agafat tires de llom.

2.
IMG 9458

Renteu-lo molt bé amb aigua i poseu-lo a dessalar tot un dia, canviant l'aigua un parell o tres de cops. S'hi pot posar un tros de pa sec per absorbir la sal.

3.
IMG 9582

L'endemà, el torneu a rentar i tasteu una punta per veure si està ben dessalat. Si és així, esmicoleu-lo amb les mans tot retirant les possibles espines que pugui tenir. El tacte és millor sentit per trobar espines. Ho reserveu.

4.
IMG 9586

Ara heu de preparar la beixamel per fer les croquetes. Poseu a escalfar la mantega en una paella.

5.
IMG 9595

Daureu la ceba trinxada amb un polsim de sal.

6.
IMG 9600

Quan la ceba sigui transparent, afegiu-hi la farina i ho remeneu dos o tres minuts per fer coure la farina.

7.
IMG 9606

Seguidament, li aneu incorporant la llet mica en mica i lligant la salsa. Quan estigui tota la llet incorporada ja hi podreu posar el bacallà.

8.
IMG 9613

Cap a dins. 

9.
IMG 9617

Poseu una mica de nou moscada, pebre negre i ho corregiu de sal tot plegat. 

10.
IMG 9626

Ara, a foc baix i sense deixar de remenar, feu la beixamel a poc a poc fins que espesseixi i es la barreja es desenganxi de les parets de la paella.

11.
IMG 9635

En aquest punt, ja podeu reservar la barreja en un recipient. Quan sigui fred ho guardeu a la nevera un mínim de 4 hores. Millor fer-ho el dia anterior.

12.
IMG 9733

L'endemà aquesta massa haurà solidificat i podreu donar forma a les croquetes.

13.
IMG 9734

Amb paciència, les aneu passant per farina...

14.
IMG 9740

per ou batut...

15.
IMG 9742

i finalment per pa ratllat.

16.
IMG 9748

I les aneu reservant sense apilar.

17.
IMG 9753

Us reserveu unes quantes per consumir el mateix dia i la resta al congelador.

18.
IMG 9755

Només us quedarà fregir-les en oli ben roent. Tan bon punt agafin color, ja les podreu reitrar.

19.
IMG 9757

Poseu-les sobre un paper absorbent.

20.
IMG 9769

I cap a taula, ben calentes! Per dins queden ben cremoses i saboroses!

21.
IMG 9780

Bon profit!