Avui us porto un clàssic de la nostra cuina: les tradicionals croquetes de bacallà. No sé si us passa també a vosaltres, però fa com una mica de mandra posar-se a fer croquetes oi? En canvi, quan les has acabat i tastes la meravella que has creat t'adones que ha valgut la pena l'esforç i que, si ho penses, tampoc són tan complicades de fer. En qualsevol cas, no deixeu passar l'oportunitat de fer aquesta gran recepta, i aprofiteu per fer una bona quantitat i congelar-ne una part. Us estareu assegurant un entrant de categoria. Som-hi!
250 g de bacallà dessalat
120 de mantega
120 g de farina
200 g de ceba trinxada
1 litre de llet
3 ous
pebre negre
nou moscada
pa ratllat i farina
sal
Variants:
- Les podeu fer sense ceba
- Es pot triturar la barreja si no voleu trobar-vos trossos de bacallà
La nit abans heu de dessalar el bacallà. Jo he agafat tires de llom.
Renteu-lo molt bé amb aigua i poseu-lo a dessalar tot un dia, canviant l'aigua un parell o tres de cops. S'hi pot posar un tros de pa sec per absorbir la sal.
L'endemà, el torneu a rentar i tasteu una punta per veure si està ben dessalat. Si és així, esmicoleu-lo amb les mans tot retirant les possibles espines que pugui tenir. El tacte és millor sentit per trobar espines. Ho reserveu.
Ara heu de preparar la beixamel per fer les croquetes. Poseu a escalfar la mantega en una paella.
Daureu la ceba trinxada amb un polsim de sal.
Quan la ceba sigui transparent, afegiu-hi la farina i ho remeneu dos o tres minuts per fer coure la farina.
Seguidament, li aneu incorporant la llet mica en mica i lligant la salsa. Quan estigui tota la llet incorporada ja hi podreu posar el bacallà.
Cap a dins.
Poseu una mica de nou moscada, pebre negre i ho corregiu de sal tot plegat.
Ara, a foc baix i sense deixar de remenar, feu la beixamel a poc a poc fins que espesseixi i es la barreja es desenganxi de les parets de la paella.
En aquest punt, ja podeu reservar la barreja en un recipient. Quan sigui fred ho guardeu a la nevera un mínim de 4 hores. Millor fer-ho el dia anterior.
L'endemà aquesta massa haurà solidificat i podreu donar forma a les croquetes.
Amb paciència, les aneu passant per farina...
per ou batut...
i finalment per pa ratllat.
I les aneu reservant sense apilar.
Us reserveu unes quantes per consumir el mateix dia i la resta al congelador.
Només us quedarà fregir-les en oli ben roent. Tan bon punt agafin color, ja les podreu reitrar.
Poseu-les sobre un paper absorbent.
I cap a taula, ben calentes! Per dins queden ben cremoses i saboroses!
Bon profit!