La coradella és un plat antic, típic dels esmorzars de traginers i pagesos del nostre país. No és apte per a tots els gustos, els fabricants locals han elaborat l'embotit Botifarra de coradella, un producte més versàtil i que apropa més paladars. D'aquesta manera, la botifarra de coradella passa a considerar-se un possible ingredient d'altres elaboracions, com veurem avui. Us proposem una coca de botifarra de coradella saborosa i cruixent, ideal per compartir amb amics i família.

Ingredients

Per fer la massa:

400 g de farina força

200 g d’aigua

50 g d’oli d’oliva

25 g de llevat fresc

1 cullereta de sal

mitja cullereta de sucre

 

Per a la coca:

Llesques de botifarra de coradella

Espàrrecs silvestres

Sal en escates

Oli d'oliva

 

Variants:

- Si no trobeu botifarra de coradella es pot fer amb botifarra negra, blanca o crua

Preparació
1.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas1

Primer heu de preparar la massa. Peseu la farina i poseu-la en un recipient.

2.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas3

El llevat el podeu afegir amb la farina, esmicolat amb la mà i remenar-ho. Altrament, es pot disoldre amb una mica d'aigua. És important evitar que el llevat entri en contacte directe amb la sal, ja que la sal mata el llevat.

3.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas4

Seguidament afegiu-hi el sucre.

4.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas5

I l'aigua. Millor a temperatura ambient, que no sigui freda, per esperonar el llevat.

 

5.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas6

Afegiu també l'oli al recipient.

6.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas7

En aquest cas jo he utilitzat una amassadora KitchenAid, però podeu amassar-ho a mà també.

7.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas8

Deixeu que treballi la màquina fins que agafi bona textura.

8.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas9

Pastada la massa, retireu-la i passeu-la a la taula de la cuina amb un polsim de farina per evitar que s'enganxi.

9.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas10

Tot i haver treballat la massa amb màquina, a mi sempre m'agrada amassar-la una estona a mà també per dues raons: la primera per a no perdre la pràctica, i la segona per acabar de funyir la barreja amb moviments diferents a la màquina. Heu d'aconseguir una massa elàstica.

10.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas11

Seguidament, feu una bola i passeu-la a un recipient amb una mica de farina.

11.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas12

Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar entre 30-45 minuts. Eviteu corrents d'aire. Dins del forn apagat és un bon lloc.

12.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas13

Passat aquest temps, i depenent de l'humitat i temperatura ambiental, la massa haurà doblat el seu volum.

13.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas14

Notareu que es desinfla al tocar-la. No patiu que tornarà a fermentar.

14.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas15

Funyiu de nou la massa i peseu boles d'uns 150-175 grams.

15.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas16

Ara, estireu aquestes boles amb un corró o una ampolla neta.

16.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas17

Doneu-li forma de coca allargada i passeu-la a una safata de forn amb paper tipus cuisson. Ara deixeu la safata dins del forn durant uns 20-30 minuts per que torni a fermentar.

17.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas18

Mentre puja la massa, prepareu els ingredients.

18.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas19

Com comento dins la introducció, si no trobeu botifarra de coradella podeu fer servir bull o botifarra negra.

19.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas20

Prepareu unes llesques.

20.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas21

Ni massa primes ni massa gruixudes. Reserveu-les per més endavant. Quan la coca sigui gairebé cuita afegirem les llesques. Si ho feu abans se us cremarà la botifarra.

21.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas22

D'altra banda, escalfeu una paella amb una mica de sal i salteu els espàrrecs silvestres ja rentats.

22.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas23

Tireu-hi un raig d'oli i quan comencin a agafar color els reserveu. L'espàrrec quedarà una mica cuit i s'acabarà de fer dins el forn, on agafarà textura cruixent.

23.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas24

Un cop us ha pujat la massa, tireu un raig d'oli d'oliva per sobre.

24.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas25

I sense por i amb els dits, marqueu la coca tot escampant l'oli.

25.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas26

A continuació, poseu els espàrrecs a sobre.

26.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas27

Tireu també una mica de sal en escates.

27.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas28

Passeu la coca al forn i deixeu-la coure durant uns 15 minuts a uns 190 graus. Passat aquest temps (segons el forn), trobareu la coca cuita i els espàrrecs cruixent.s Vigileu no es cremi.

28.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas29

En aquest punt, afegiu-hi les llesques de botifarra de coradella i deixeu-ho coure 3-4 minuts més.

29.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas30

Seguidament, ja podeu retirar les coques i servir-les a taula ben calentes.

30.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas31

Podeu tirar un últim raig d'oli d'oliva en cru per sobre.

31.
coca coradella esparrecs silvestres cruixents pas32

Bon profit!