Un plat vistós, maco, i que fa festa. Avui veurem com fer uns tradicionals canelons de col, molt recomanables. Per tant, tot i que veureu que els ingredients de la recepta són uns, les imatges corresponen a la variant de farciment feta amb el sobrant de la carn d'olla de l'escudella. 

En qualsevol cas, si fa o no fa, ja us podeu imaginar com fer-los amb qualsevol altre farciment, oi? Una alternativa exitosa als canelons de pasta de tota la vida. Us atreviu a fer-los?

Ingredients

1 col d'hivern

250 g de retalls de carn de porc tallats a daus

250 g de pit de pollastre

250 g de retalls de carn de vedella tallats a daus

2 cebes

2 tomàquets madurs

salsa beixamel

formatge ratllat

oli o mantega

sal

aigua

Variants:

- Es pot aprofitar la carn d'olla de l'escudella per preparar el farciment.

- Es pot afegir una mica de llet al farciment.

- Es poden aprofitar les fulles petites de la col per al farciment.

- Es pot posar una mica de beixamel al farcit.

- Es pot aprofitar l'oli del rostit per fer la beixamel.

Preparació
1.
canelons col pas1

L'escudella i carn d'olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou perquè en sobri.

2.
canelons col pas3

Aquí tenim el sobrant d'una gran escudella. Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els ossos, la pell i les parts més dures.

3.
canelons col pas5

Comencem.

4.
canelons col pas6

Feu el roux amb la mantega i la farina.

5.
canelons col pas7

Afegiu-hi la llet...

6.
canelons col pas8

sal, nou moscada i aneu remenant.

7.
canelons col pas9

Com sempre, us recomano la lectura prèvia de la recepta de la salsa beixamel.

8.
canelons col pas10

Passeu la carn d'olla a un recipient i tritureu-la una mica. Costarà, ja que és tot sòlid.

9.
canelons col pas13

Tritureu de nou fins a deixar-ho fi. Ara us costarà menys.

10.
canelons col pas14

Afegiu-hi més o menys beixamel, segons el vostre gust, però assegureu-vos que us queda una textura similar a la que fem servir per a les croquetes.

11.
canelons col pas15

Passeu aquesta pasta a un recipient, on la deixareu refredar a temperatura ambient.

12.
canelons col pas17

Anem per la col. Retireu les fulles verdes més grans.

13.
canelons col pas18

Amb cura, aneu retirant fulles de col. Traieu-ne la part central, més dura.

14.
canelons col pas20

Si la fulla és prou gran, podeu tallar-la per la meitat. L'objectiu és que, un cop enrotllada, tingui la mida d'un caneló normal.

15.
canelons col pas21

A poc a poc, amb molta cura de no trencar-les, aneu pelant la col.

16.
canelons col pas22

Si voleu, podeu fer un tall a la base que us ajudarà a retirar les fulles millor.

17.
canelons col pas23

Ara, fulla a fulla, netegeu la col per treure'n restes de terra i/o insectes.

18.
canelons col pas24

És meravellosa la natura, oi? Heu vist com repel·leix l'aigua la fulla de col? M'encanta!

19.
canelons col pas25

A poc a poc, aconseguireu entre 10-15 fulles aptes per fer els canelons.

20.
canelons col pas26

Ara, poseu abundant aigua amb una mica de sal a bullir.

21.
canelons col pas27

Quan arrenqui el bull, hi aboqueu les fulles de col netes.

22.
canelons col pas28

Ho deixeu coure entre 5 i 7 minuts.

23.
canelons col pas29

Us adonareu que perd volum de seguida.

24.
canelons col pas30

Passat aquest temps, amb molta cura, retireu les fulles.

25.
canelons col pas31

Passeu-les a un colador i...

26.
canelons col pas32

renteu-les amb aigua ben freda.

27.
canelons col pas34

De nou, a poc a poc i amb molta cura, aneu separant les fulles que heu bullit (ara us costarà més).

28.
canelons col pas35

Les esteneu sobre un paper absorbent per retirar l'excés d'aigua.

29.
canelons col pas36

Les reserveu a part.

30.
canelons col pas37

Un cop tingueu la pasta feta i la col preparada, ja només us quedarà la part més fàcil: enrotllar canelons.

31.
canelons col pas38

Esteneu una fulla de col...

32.
canelons col pas39

i col·loqueu-hi al damunt una quantitat de pasta.

33.
canelons col pas40

Amb les mans, enrotlleu la pasta amb la col.

34.
canelons col pas41

Procureu aplicar una certa pressió i us quedaran ben ferms.

35.
canelons col pas42

Sembla que no, però la col es comporta molt bé a l'hora d'enrotllar els canelons.

36.
canelons col pas43

Els aneu col·locant en una safata de forn. Normalment, us quedaran més grans del que seria habitual en un caneló. Per tant, compteu entre un i dos per persona com a màxim.

37.
canelons col pas44

Un cop enrotllats, recupereu la salsa sobrant i cobriu els canelons amb beixamel. Si és molt freda, escalfeu-la una mica perquè s'estengui millor.

38.
canelons col pas45

Molt bé.

39.
canelons col pas46

Només us queda posar una mica de formatge per gratinar per sobre...

40.
canelons col pas47

i, si voleu, uns daus de mantega. En aquest punt podeu gratinar-los i consumir-los directament o congelar-los per consumir quan calgui. Per tant, és un plat que podeu elaborar amb antelació.

41.
canelons col pas48

I a gratinar.

42.
canelons col pas49

Fins que quedin daurats.

43.
canelons col pas50

I ja podeu servir-los.

44.
canelons col pas51

Ben calentons.

45.
canelons col pas52

Els tastem?

46.
canelons col pas53

Fan bona pinta, oi?

47.
canelons col pas54

Només us quedarà acompanyar aquests formidables canelons amb un cava fresquet.

48.
canelons col pas55

Bon profit!