Què grans són les calçotades! Una de les tradicions que més identifica Catalunya. És curiós perquè no fa massa anys que m'he aficionat a la Calçotada. Fa 10 anys ni tan sols havia tastat els calçots i ara, en canvi, m'apassionen. Els calçots no deixen de ser cebes, és cert, però no us penseu que esteu menjant cebes calentes, si us plau. Tenen un gust molt característic. Jo pensava que no m'agradarien i mira per on m'encanten.

En realitat, la paraula "calçot" defineix la forma de plantar aquest tipus de ceba. És un producte que ens aporta molts minerals i vitamines, són diürètics i digestius i fins i tot afrodisíacs (no és conya). També s'ha comprovat que els calçots contenen agents anticancerosos. A casa, si no teniu barbacoa com ens passa a la majoria, podeu fer calçots al forn o arrebossats, però res comparable a una bona calçotada feta amb llenya.

Ingredients

calçots (entre 10-20-30 per persona, segons mengin)

salsa romesco

salsa allioli

carn i botifarres a la brasa 

pa de pagès

oli d'oliva

tomàquet

all

sal

1 porró de vi (o sangria)

Preparació
1.
calcotada pas1

Primer de tot han de marxar tres cotxes a omplir el maleter de llenya. Tot un ritual. Això us obligarà a visitar els boscos de la zona més propera a la calçotada... i sigueu molt respectuosos amb la natura, eh?... agafeu les branques seques i trencades de terra i així netejarem el bosc. És molt millor agafar branques primes de pi i així fareu una foguera de foc ben viu que impregnarà els calçots i la carn d'aquell aroma a pi impossible d'aconseguir en una cuina de gas.

2.
calcotada pas2

Si voleu, talleu bona part de les fulles verdes i de les arrels, que quedin tal i com es veu a la foto.

3.
calcotada pas3

Si feu servir una graella molt gran  i no teniu problemes d'espai, us podeu estalviar de pelar la part verda.

4.
calcotada pas4

Però l'arrel és recomanable treure-la sempre.

5.
calcotada pas5

En realitat, molta gent treu la part de l'arrel i els lliga un per un amb un filferro, però s'ha de tenir molt temps per fer-ho i no és pas imprescindible.

6.
calcotada pas6

Ara, en una graella repartiu els calçots procurant que tinguin tots la mateixa mida.

7.
calcotada pas7

Mantenir a foc directe fins que estiguin negres i torrats. I compte, controleu el foc!... que entre rises i sangries... ningú recorda els calçots!

8.
calcotada pas8

Retireu la graella del foc i doneu-li mitja volta als calçots per fer-los per l'altre banda. És imprescindible l'ús de guants per no cremar-vos.

9.
calcotada pas9

De tant en tant toqueu-los amb el dit per notar si són tous per dins. Normalment es fa amb branques primetes... que es consumeixen ràpidament.

10.
calcotada pas10

També es pot fer amb llenya més gruixuda.

11.
calcotada pas11

Com en aquesta ocasió, que vam utilitzar una barbacoa gran.

12.
calcotada pas12

Però si els podeu fer amb tots els recursos necessaris millor.

13.
calcotada pas13

Com podeu veure, en aquesta altre ocasió vam utilitzar una graella molt gran, especial per a calçotades. Acabes de seguida així. Quina foto més catalana, eh?

14.
calcotada pas14

Arribat aquest punt, amb els calçots fets, emboliqueu-ne uns 15 o 20 amb paper de diari i així es mantindran calents.

15.
calcotada pas15

Alhora, el paper de diari permetrà que s'acabi de coure l'interior del calçot amb la mateixa l'escalfor que generen.

16.
calcotada pas16

De vegades, els diaris son una mica "capriciosos"... oi?, juas, juas.

17.
calcotada pas17

Amb la brasa generada, podeu anar fent la carn i les botifarres amb una mica de sal i pebre. Sempre hi ha algú que no menja calçots i comença directament per la carn. Ell/a s'ho perd.

18.
calcotada pas18

I finalment... una mica de pa torrat, amb all, tomàquet, sal i un bon raig d'oli d'oliva. A l'hora de menjar-los, aguanteu el calçot per un extrem i, tot pessigant la pell, estireu tota la capa cremada fins deixar al descobert l'interior. Suqueu-lo en salsa romesco i...

19.
calcotada pas19

... cap a dins!... un darrere l'altre!... fins rebentar!

20.
calcotada pas20

Nosaltres acostumem a acompanyar la calçotada d'una bona sangria "popular". De postres, va com va, però degut a la proximitat de la Quaresma acostumo a fer uns bunyols que agraden a tothom. Encara que normalment les calçotades acaben en una crema catalana o amb un assortiment de rebosteria variada. I a gaudir nanos, que són dos dies.

21.
calcotada pas21

Això si, havent dinat, qui més qui menys acabi tirat per terra, destrossat, abatut i rebentat de menjar. Bon profit!