Us han sobrat calçots després d'una calçotada familiar? Avui veurem com fer un puré de calçots per aprofitar aquestes restes d'un producte de temporada tan apreciat. Aquest puré es pot menjar fred o calent, sol o com a guarnició o ingredient d'altres plats. En podeu fer croquetes... farcir uns pebrots verds o del piquillo... servir-lo com a acompanyant de qualsevol plat de carn o de peix... o per fer tota mena de pintxos, com per exemple un "Pintxo de puré de calçots amb tomàquet confitat i cruixent de bacó".

De cara a fer croquetes, li donarem una textura més o menys consistent segons la quantitat de patata que incorporem. Finalment, és clar, l'ideal és coure els calçots amb llenya, però si no teniu forma de fer-los amb llenya, us explicaré com fer-los al forn de casa. El resultat és una crema amb un intens sabor a calçot.

Ingredients

15 calçots cuits (fets a la brasa o al forn)

2 patates blanques bullides

3 cullerades de salsa romesco

nou moscada

mantega

llet

sal

Preparació
1.
pure calcots romesco pas1

Normalment amb 15 calçots ja en fem però, com podeu apreciar, aquesta temporada són una mica primets. En faré el doble.

2.
pure calcots romesco pas2

Talleu la part verda del calçot per una banda i les arrels per una altra.

3.
pure calcots romesco pas3

Renteu-los un per un sota l'aixeta per eliminar tota la sorra.

4.
pure calcots romesco pas4

L'arrel, fora.

5.
pure calcots romesco pas5

Ara els preparem per coure.

6.
pure calcots romesco pas6

Col·loqueu-los en una safata o graella per al forn.

7.
pure calcots romesco pas7

Si els poseu ben ordenadets... es couran millor, més uniformement.

8.
pure calcots romesco pas8

Els posem a coure a 200º durant 35-40 minuts. Si utilitzeu una graella oberta com aquesta, us recomano posar una mica de paper d'alumini a sota, ja que us tacaran el forn. I els heu d'anar controlant.

9.
pure calcots romesco pas9

Ja ha passat el temps.

10.
pure calcots romesco pas10

Sembla que ja estan prou cuits. Els heu de prémer una mica i comprovar que siguin tous per dins.

11.
pure calcots romesco pas12

Col·loquem tots els calçots en una safata...

12.
pure calcots romesco pas13

Traieu la primera capa...

13.
pure calcots romesco pas14

... que ha de sortir amb facilitat...

14.
pure calcots romesco pas15

... i els reserveu. En aquest punt els podríem arrebossar tranquilament, que són ben bons.

15.
pure calcots romesco pas16

Fem el mateix amb tots els calçots.

16.
pure calcots romesco pas17

Ara els hem de triturar una mica.

17.
pure calcots romesco pas18

Us quedarà una pasta amb una mica de veta. No us preocupeu perquè més endavant ho tornarem a triturar.

18.
pure calcots romesco pas19

Ara hem de preparar una beixamel tradicional... o el que se'n diu un "roux".

19.
pure calcots romesco pas20

Un cop desfeta la mantega... incorporem la farina... i la deixem torrar una mica.

20.
pure calcots romesco pas21

Anem afegint miquetes de llet i ho lliguem amb una cullera mateix.

21.
pure calcots romesco pas22

Que no us falti una micoteta de nou moscada per aromatitzar la beixamel.

22.
pure calcots romesco pas23

Ho salem.

23.
pure calcots romesco pas24

Disposem els calçots en un bol més gran...

24.
pure calcots romesco pas25

... i els barregem amb la beixamel. Ho deixarem refredar.

25.
pure calcots romesco pas26

Ara bullim un parell de patates blanques... les pelem i les aixafem.

26.
pure calcots romesco pas27

Quan tinguin aquesta textura de puré...

27.
pure calcots romesco pas28

... les incorporem a la barreja de calçots i beixamel...

28.
pure calcots romesco pas29

... juntament amb una mica de salsa romesco...

29.
pure calcots romesco pas30

I, de nou, ho triturem tot plegat.

30.
pure calcots romesco pas31

Ara sí que hem de buscar una textura més fina.

31.
pure calcots romesco pas32

I ja tenim el nostre puré de calçot preparat. En podeu congelar una part si voleu, així estirareu la temporada de calçots una mica més, jeje!

32.
pure calcots romesco pas33

També en podeu fer pintxos espectaculars amb tomàquet i cruixent de bacon. Bon profit!