Una d'aquelles receptes que ens encanten a qui ens agraden els calçots. La seva elaboració no té pas cap misteri i aquesta és, com dic jo, una forma "neta" de menjar calçots. Així estan molt bons... però on hi hagi una bona calçotada nanos.... no hi ha color. Com veureu, jo he utilitzat un parell d'ous i he afegit farina a ull per fer l'arrebossat. Com l'he trobat una mica massa espessa com per incorporar més ou, he rebaixat la barreja amb una mica d'aigua. També hi he posat una cullerada d'impulsor o llevat químic tradicional.

Per arrebossar els calçots podeu fer aquesta barreja d'ou i farina o també passar els calçots per ou batut i després enfarinar-los. Totes dues tècniques són vàlides. Podeu trobar calçots arrebossats amb farina de blat, o farina de blat de moro, amb sifó, amb aigua o cervesa... o fins i tot fets en tempura. Totes les variants són ben bones. També us recomano la lectura prèvia de la recepta "Salsa romesco".

Ingredients

10 calçots per persona

ou

farina

oli per fregir

sal

salsa de calçots o romesco

 

Variants:

Quan els calçots són prims, es tallen les arrels i es retira la primera fulla i la part verda. Quan són més gruixuts, s'han d'escaldar prèviament 3 o 4 minuts, passar-los per la pasta i fregir-los amb oli calent i abundant.

Es fan igual que les albergínies arrebossades.

Preparació
1.

Avui he comprat un bon farcell de calçots.

2.

Per fer-los arrebossats triarem els més prims.

3.

Un per un, els anirem tallant la part verda...

4.

... i l'arrel...

5.

... aquesta serà la part comestible.

6.

A continuació, un per un, anirem retirant la primera capa més bruta.

7.

Per acabar, els netejarem bé sota l'aixeta i ens assegurarem de no deixar restes de sorra.

8.

Els reservem.

9.

En un plat o bol ample batrem un parell d'ous.

10.

Seguidament hi afegirem farina...

11.

... un polsim de sal...

12.

... i un cullerada de llevat químic (opcional).

13.

Aquesta barreja la lligarem fins que tingui una textura cremosa. Ni massa líquida ni massa espessa. En aquest punt ja podeu posar a escalfar una paella amb abundant oli.

14.

Ara, amb paciència, anirem submergint els calçots dins d'aquesta pasta.

15.

Han de quedar 100% impregnats.

16.

Els fregirem en oli ben calent i abundant. Amb un parell de minuts per cada banda els tindrem fets. Si en trobeu algun de més gruixut... podeu tenir-lo una estona més per assegurar-vos que quedi tou, però tingueu cura de que l'arrebossat no agafi massa color. En qualsevol cas, penseu que un cop fregits.... amb la calor residual que tenen... s'aniran estovant per si mateixos.

17.

Els anirem reservant sobre un paper absorbent.

18.

Poseu-ne uns 10 per persona. Penseu que al ser arrebossats atipen molt més que si els feu a la brasa. Per tant, us aconsello que no us passeu amb la quantitat.

19.

Serviu-los ben calents acompanyats de salsa romesco.

20.

Si són prims, us asseguro que queden ben cuits i tous.

21.

Bon profit!